Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Megtörténhet a Tesla trónfosztása? Kiéleződött a verseny az elektromos autók piacán

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSKubicsek RékaMarketing és kommunikációs szakértő2023. január 19.   15:14

Az elektromos autók árháborúja Kínában egyre csak fokozódik, miután az XPeng is jelentős árcsökkentést jelentett be a világ legnagyobb elektromos autó piacán, követve a rivális Tesla példáját.

A quadong-i székhelyű XPeng (XPEV) engedve a nyomásnak 12,5%-kal, 168 900 jüanról 148 900 jüanra azaz körülbelül 22 000 dollárra csökkentette a G3i alapmodelljeinek listaárát, a P7 modellek árát pedig 209.000 jüanra (~31.000 dollár), miután a Tesla (TSLA) a hónap elején árcsökkentést jelentett be a készleten lévő modellekre. Más versenytársak, köztük a Mercedes-Benz, szintén csökkentették az árakat a közelmúltban.

"Az árkorrekció része annak a megközelítésünknek, hogy az intelligens EV-ket szélesebb körben tegyük elérhetővé" - mondta a vállalat szóvivője. "A lépés növeli jelenlegi termékeink versenyképességét".

A kínai árcsökkentések egy részére azért lehetett szükség, mert az ottani autóvásárlók az év elején elvesztették az elektromos autó vásárlásra vonatkozó kormányzati támogatások egy részét. Az elektromos autók kínai piacán zajló árháború a fogyasztók számára hasznos lesz, de valószínűleg árt a gyártóknak. A nagyobb verseny az Egyesült Államokban például a Tesla amerikai piaci részesedését a 2021 negyedik negyedévében elért 78%-ról 58%-ra csökkentette 2022 negyedik negyedévében. Legfrissebb Tesla elemzésünket ebben a cikkünkben olvashatja.

A Tesla így is csaknem 50%-kal növelte amerikai értékesítési volumenét 2022-ben 2021-hez képest. Globális értékesítési volumene nagyjából 40%-kal nőtt, mivel világszerte nőtt az elektromos autók részesedése az új autók eladásából. Az elektromos járművek az amerikai újautó-eladások alig 6%-át tették ki, szemben a 2021-es mintegy 3%-kal. A világon eladott autók mintegy 8%-a volt akkumulátorral működő elektromos autó, ami a 2021-es nagyjából 5%-os arányról emelkedett, a plug-in hibrid járművek nélkül.

Az XPeng részvényei újabb 2,93%-ot estek a tengerentúli kereskedésben szerdán, míg a vállalat amerikai tőzsdén jegyzett amerikai letéti jegyei 2,8%-ot veszítettek az előzetes kereskedésben. Az árversenyen túl az általános negatív piaci hangulat is katalizálhatta a részvények esését. Az S&P 500 index egy éve tartó csökkenő trendcsatornájának tetejéről fordult le, így vélhetően egy rövid időre búcsút inthetünk a medvepiaci rallynak, amely február 1-én a FED kamatdöntésével vehet ismét fordulatot.

Az XPeng fokozza jelenlétét Európában

Az XPeng 9 dollár feletti árszintje technikailag egyelőre erős támasznak tűnik, az európai terjeszkedésének hírei pedig akár katalizálhatnak egy újabb emelkedést. Ugyanis a cég megvetette lábát Európában egy Norvégiai átadópont és szerviz bázissal, és bejelentették, hogy 2023-ban Hollandiában, Svédországban és Dániában is márkaképviseletet és szervizt fognak kialakítani.

Az európai ügyfelek a fenti országokkal kötött megállapodással 8 év teljes körű garanciát élvezhetnek a járműveikre, amely kiterjed a jármű akkumulátorára is. További kiegészítő szolgáltatásként hozzáférhetővé teszik a másodpiaci vásárlók számára az autók szerviz és karbantartási előzményeit is, valamint a tulajdonosok egy saját fejlesztésű applikáció segítségével nyomon követhetik autójuk részletes műszaki állapotát.  Várhatóan 2023 februárjában a norvégiai Lorenskog után, a hollandiai Badhoevendorpban adják át az első szállítási és szerviz központot. A javítási időkhöz kapcsolódó alkatrészellátás gyorsítása és a várakozási idők csökkentése érdekében a hollandiai Schipolban alkatrész-központot hoz létre az anyavállalat. A svédországi központ várhatóan áprilisban kerül átadásra Staketben, majd májusban a dániai Hillerodben nyílik az újabb központ. A cég managementje a sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy több európai országgal is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a további bővülés érdekében.

Az árháború ellentétes hatása

A Tesla részvényei január 6-án 101,81 dolláron 52 hetes mélypontra kerültek, de az Elon Musk által bejelentett kedvezmények megfordították az árfolyam irányát, mert a befektetők abban reménykedtek, hogy az árcsökkentés hatására ismét nő az értékesítés volumene, és a Tesla ázsiai piaci részesedése is emelkedik. A Tesla részvények az XPeng árcsökkentéséről szóló hírek ellenére kedden még emelkedtek, amely a szerdai előkereskedésben is folytatódott, azonban a szerdai nyitás után éles fordulattal meredek esésbe kezdtek.

Ezzel szemben az XPeng árfolyamának csökkenése a bejelentett Tesla kedvezmények hatására indult meg, amelyet csak tovább fokozott a cég vezetése által bejelentett árkedvezmény, ami a Bloomberg elemzői szerint jelentős bevételi és eredmény visszaesést hozhat a cég elkövetkező negyedévében. Megfigyelhetjük, hogy a két cég esetében az árcsökkentés bejelentése ellentétes hatást váltott ki a részvényeik árfolyamára.

Forrás:

https://seekingalpha.com/article/4567704-the-xpeng-g9-is-a-game-changer

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-17/xpeng-follows-tesla-with-major-price-cuts-on-china-electric-cars?leadSource=uverify%20wall

https://www.bloomberg.com/profile/company/TSLA:US

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben