Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Aggodalmak

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 18.   11:18

Erste kommentár Egyre több befektetési ház aggódik, hogy vége az októberben kezdődött „rally”-nak az amerikai piacon, elsősorban a legfőbb indexnek tekinthető S&P500 esetében. Az egyik legfőbb indokuk, hogy a félelem szinte...

Erste kommentár

Egyre több befektetési ház aggódik, hogy vége az októberben kezdődött „rally”-nak az amerikai piacon, elsősorban a legfőbb indexnek tekinthető S&P500 esetében. Az egyik legfőbb indokuk, hogy a félelem szinte teljesen eltűnt a piacról, hiszen a VIX index az elmúlt napokban olyan alacsony szintre csökkent, amelyre utoljára tavaly januárban volt példa. Persze azóta volt egy kis korrekció a féllem indexben, de csakugyan, technikai szempontból fontos támaszhoz, egy választó vonalhoz érkezett a „bika” és a „,medve” világ határára. Mindeközben pedig nem túl fényesek a kilátások. Az infláció ugyan csökken, de egyelőre még magas. A növekedési kilátások szempontjából is borús képet látunk, s a vállalati profitnövekedés is belassult. Ráadásául az amerikai piacok P/E alapú értékeltsége is a sokéves átlag felett van egy picivel. Ezek nem túl jó jelek. S ha megnézzük az S&P500 technikai képét, akkor azt látjuk, hogy az árfolyam a2021 novembere óta tartó csökkenő trendcsatorna felső éléhez ért. Mindez összességében csakugyan aggodalomra ad okot a folytatás tekintetében, és azt sugallja, hogy elindulhat egy csökkenés a közeljövőben. Az S&P500 index egyébként 14 százalékot emelkedett az októberi mélypont óta.


Ma délelőtt a DAX enyhén csökken, a BUX pedig emelkedik, de ez mind a két esetben elég óvatos mozgásnak tűnik.

Zárásra megtáltosodott Európa

A nap nagy részében a negatív tartományban voltak az európai indexek, de zárás előtt nem sokkal nagyot ugrottak arra a Bloomberg értesülésre, hogy az EKB már márciusban lassíthat a kamatemelések ütemén. A DAX és az Euro SToxx50 is 0,4%-ot emelkedett, míg a FTSE100 0,1%-ot csökkent. A szektorok vegyesen teljesítettek, főleg az energia és a nyersanyag cégek emelkedtek.


Amerikában inkább negatív volt a kép. Az S&P500 0,2%-ot, a Dow 1,1%-ot csökkent, míg a Nasdaq 0,1%-ot emelkedett. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az IT vezette az emelkedést, leggyengébben pedig a nyersanyagszektor teljesített.


A japán Nikkei 2,5%-ot száguldott ma, miután a japán jegybank nem változtatott laza monetáris politikáján. A Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, a CSI300 pedig 0,2%-ot csökkent.

Jócskán megugorhat idén a United Airlines profitja

A légitársaság a tegnap közzétett gyorsjelentés szerint az előző negyedévben 12,4 milliárd dolláros bevételt ért el, ami másfélszerese az egy évvel ezelőttinek, és felülmúlta a várt 12,23 milliárdot. A 2,46 dolláros egy részvényre jutó nyereség is pozitív meglepetést okozott, ugyanis a piac csak 2,12 dollárra számított. A pozitív hírekre rátett egy lapáttal a vezetőség idei éves, 10-12 dolláros részvényenkénti nyereségre vonatkozó előrejelzése, mivel az elemzők átlagosan 6,64 dollárt vártak csak.

Hatékonynak bizonyult a Moderna RSV vakcinája

A Moderna árfolyama 6,5%-ot emelkedett, miután a vállalat bejelentette, hogy az RSV elleni vakcinával végzett klinikai vizsgálat harmadik fázisa kimutatta, hogy az oltóanyag hatékony az idősek tüdőbetegségének megelőzésében.

Az erős december sem ellensúlyozta a gyenge 2022-es évet

Decemberben 15%-kal emelkedett az értékesített autók száma Európában. Ez elsősorban a termelési láncok normalizálódásának az eredménye. Ennek ellenére 2022 egészében 4,1%-kal csökkentek az eladások, ami sorozatban a harmadik csökkenő év. A decemberi növekedés ellenére továbbra is hosszú várólisták vannak, ami a romló makrogazdasági környezetben ellenállóságot jelent az autógyártók számára. Decemberben főként a német prémium autógyártók tudták növelni termelésüket, akik korábban jelentős gyártási nehézségekkel szembesültek az akadozó ellátási láncok miatt.

Előzetes eredményt publikált a BASF

Tegnap piaczárást követően a BASF váratlanul publikálta előzetes 2022-es eredményét. Az előzetes adatok alapján az árbevétel 87,3 milliárd euró lett, ami némileg elmarad a 88 milliárd eurós várakozástól. Ennek ellenére a 6,9 milliárdos EBITDA megfelelt az elemzői várakozásnak. Az adózott eredmény 1,4 milliárd eurós veszteséget mutat, mivel a tavalyi évben 7,3 milliárd euró értékben hajtott végre eszközleírásokat a társaság. Ennek nagy részét, 5,4 milliárd eurót a negyedik negyedévben az orosz olajeszközökhöz kapcsolódóan. A részletes eredményt február 24-én teszi közzé a társaság.

Erősödött a forint

Kedd reggel 399 körül nyitott az EURHUF árfolyama. Bár 400-nál is járt a jegyzés, az euró-dollár kurzus fordulása hozott változást, meglepő módon a dollár erősödése után láthattunk forint rallyt. Végül valamivel 397 alatt zárt a devizapár. Ma reggel – miután ismét fordult az EURUSD –, már 395-nél jár az árfolyam.

Hullámvasúton az EURUSD

A nemzetközi devizapiacokon a hét második napja az euró erősödésével indult, melynek eredményeként 1,085 felett is járt a kurzus. Egy délutáni EKB-s kinyilatkoztatás szerint márciusban a korábban beharangozott ütemnél alacsonyabb mértékben emelhet az európai jegybank. Ez a hír 1,077-ig gyengítette a közös valutát. Ma reggel egy szintén EKB-s hang továbbra is Lagarde decemberi iránymutatásának érvényességét hangsúlyozta. Így ma reggel ismét 1,082 körül jár a jegyzés. Ma tengerentúli adatokra érdemes figyelni, a konjunktúra mutató lesz a fókuszban.

Tovább emelkedik a kőolaj ára a kínai gazdasági várakozások miatt

A WTI 81,2, a Brent 86,5 dolláron forgott ma reggel hordónként a márciusi lejáratra, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,9 dollár/hordó volt. A piac egyre optimistább a kínai nyitással kapcsolatban, ami kedvezően hat az olajkeresletre, míg az orosz embargó a kőolaj globális kínálatát csökkentheti. Mindkét hatás a kőolajárak emelkedését okozhatja. A Goldman Sachs, aki a leginkább optimista az energia árával kapcsolatban, a kínai növekedési előrejelzését is javította, 5,2%-ról 5,5%-ra. A piac többi szereplője szerint is a Covid előtti növekedési ütemek lehetnek jellemzőek az ázsiai országra, ha teljesen felhagy járványpolitikájával. Az optimizmus látszik a réz piacán is, melynek ára fél év után ismét 9000 dollár fölé nőtt tonnánként.

Az arany stagnál, ma fontos USA makrogazdasági adatokat publikálnak

Az arany 1.908 dollár volt ma reggel, ami az erős dollár ellenére alapvetően stagnálást jelent. Az USA-ban fontos makroadatokat (kiskereskedelmi forgalom, termelői árak decemberi alakulása) tesznek közzé ma délután. Ezek a mutatók meghatározók lehetnek a Fed kamatpolitikájára. Az USA jegybankja január utolsó napján tartja az idei első ülését. A Bank of Japan nem változtatott irányadó kamatán ma hajnalban, ami némi meglepetés volt és nyomás alá helyezte az aranyat. A befektetők egy része ugyanis kamatemelést várt a japán központi banktól.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben