Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

60 euró alá esett a gázár

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 17.   09:51

Ötéves csúcson a tárolók töltöttsége Az európai gázár 55 euróig esett tegnap, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb érték. A fő tényező a gáztárolók továbbra is magas töltöttsége....

Ötéves csúcson a tárolók töltöttsége

Az európai gázár 55 euróig esett tegnap, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb érték. A fő tényező a gáztárolók továbbra is magas töltöttsége. Európában 81,5%-ig vannak töltve a tárolók, ami ötéves csúcsnak felel meg. Ez az alacsony januári felhasználásnak köszönhető, de az időjárás előrejelzések szerint a hét végétől visszatér a télies időjárás, ami növelheti a gázfelhasználást.


A Bloomberg friss elemzői felmérése szerint 3,25%-on tetőzhet az EKB alap kamata, ami 125 bázispontos további emelést jelentene. A piaci árazások némileg agresszívabbak és inkább 150 bázispontnyi további emelést áraznak.


A brit parlament ma először élhet vétőjogával, hogy megakadályozzon egy skót parlamenti döntés jogerőre emelkedését. Skóciában decemberben döntöttek a nemváltoztatás megkönnyítéséről, amit a brit egységre hivatkozva vétózna meg a brit parlament. A vétó valószínűleg felerősíti majd a skót nacionalista hangokat.

Folytatódik a gyorsjelentési szezon Amerikában

A tegnapi pihenőnap után ma újra kinyitnak az amerikai tőzsdék. A befektetők figyelmének középpontjában péntekhez hasonlóan ma is a bankok és egy légitársaság jelentései állnak. A tavalyi negyedik negyedévben a Goldman és a Morgan Stanley nyeresége 40-50%-kal csökkenhetett 2021 azonos időszakához képest. A United Airlines a várakozások szerint erős negyedévet zárt és ismét masszívan nyereséges a légi közlekedés fellendülésének köszönhetően. Azonban az előző negyedév eredményeinél fontosabb lehet a befektetők számára a vállalatok aktuális negyedévre illetve a teljes idei évre vonatkozó előrejelzése.


Janet Yellen pénzügyminiszter arról beszélt, hogy az Egyesült Államok csütörtökre elérheti az adósságplafont, vagyis azt a felső határt, amely megszabja, hogy a szövetségi kormány mennyi hitelt vehet fel. A múltban, amikor közel volt a felső határ, a kongresszus egyszerűen feljebb tolta azt, legutóbb 2021 decemberében emelték 2.500 milliárd dollárral, összesen 31.400 milliárd dollárra. A képviselőház republikánus képviselői azonban kijelentették, hogy ezúttal nem támogatják az adósságplafon emelését, kivéve, ha kiadáscsökkentést vagy más engedményeket kapnak. A kongresszusi vezetőknek írt levelében Yellen azt mondta, hogy az adósságplafon körüli patthelyzet helyrehozhatatlan károkat okozhat a gazdaságnak, sőt a globális pénzügyi stabilitás szempontjából is.

Az 1970-es években nőtt ennyire lassan Kína GDP-je

Az 1970-es évek óta, a 2020-as év kivételével, nem volt ennyire lassú a kínai gazdaság bővülése, mint 2022-ben. A ma megjelent gazdasági adatok kereken 3%-os éves növekedést mutatnak az egész tavalyi évet illetően, ezzel jelentősen elmaradva az ország vezetőinek még év elején megfogalmazott 5,5%-os céljától, azonban meghaladva a közgazdászok 2,7%-os várakozását. A negyedik negyedéves adat 2,9% lett (év/év), ami a várt 1,6%-ot felülmúlta, negyedéves alapon pedig stagnálást jelent, felülmúlv az elemzők 1,1%-os zsugorodásról szóló becslését. Az év első felében látott koronavírus lezárások, valamint a késő őszi hirtelen nyitás, amely ismét a járvány felfutását okozta, jelentősen lassították a gazdasági aktivitást, hozzájárulva ezzel az ország céljaitól való elmaradáshoz.


Az ipari termelés 1,3%-kal nőtt decemberben Kínában (év/év), ami felülmúlta a 0,1%-os elemzői becslést, de csökkenést jelent a novemberi 2,2% után. Május óta ez a leggyengébb adat.


A kínai kiskereskedelmi forgalom 1,8%-kal esett vissza decemberben (év/év), ami javulást jelent a novemberi 5,9%-os zsugorodáshoz képest, és pozitívabb az elemzők pesszimista -9%-os becsléséhez képest is. Ez sorozatban a harmadik hónap, amikor az adat alulmúlta az egy évvel korábbit.

A MOL jogi lépéseket fontolgat a szlovák különadó ellen

A MOL gondolkodik azon, hogy az egy évre bevezetett, 55%-os szlovák különadó ellen jogi lépéseket tegyen. Véleményünk: A szlovák lépés nem jogellenes, viszont valóban túlzott a mértéke. A MOL a számos magyar különadó ügyében nem indított jogi eljárást. A hír semleges a részvényárra nézve.

Díjat emel a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 14,5%-os éves inflációkövető díjkorrekciót hajt végre 2023. március 1-től. Ez várhatóan mintegy 3 milliárd forintos havi bevétel növekedést eredményez, ami részben ellensúlyozza a költséginflációs nyomást. A társaság az idei évi bevételi terveit a negyedik negyedéves eredmény közzétételekor, február 22-én ismerteti majd. A hír mindenképpen pozitív. Mi korábban 10%-os díjemeléssel számoltunk.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben