Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyes a kezdés

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 16.   10:36

Erste kommentár Vegyesen kezdték a gyorsjelentési szezont az amerikai cégek. Az eddig közzétett jelentések alapján 2,4 százalékos a profit csökkenés, de ez is több mint 8 százalékos pozitív...

Erste kommentár

Vegyesen kezdték a gyorsjelentési szezont az amerikai cégek. Az eddig közzétett jelentések alapján 2,4 százalékos a profit csökkenés, de ez is több mint 8 százalékos pozitív meglepetésnek számít. Ugyan eddig még csak 29 cég jelentett az 500-ból, de az összes szektorban jellemző volt a felülteljesítés, ami különben szinte már hagyomány az USA-ban, s ezért nem is lepődünk olyan nagyon rajta. (Az elemzők általában konzervatívabb előrejelzést tesznek közzé, mint a végeredmény, ami valószínűsíthetően a cégek ügyes marketingjének köszönhető.) A valós eredmény (EPS) növekedés viszont vegyes képet mutat, s ennek köszönhető a fenti átlagos negatív érték. Míg az ipar, vagy éppen a tartós fogyasztási illetve az élelmiszer gyártó cégek jól teljesítettek, addig a kiskereskedők szenvedtek. A pénzügyi szektor a vegyes teljesítményével is inkább lefelé húzta az átlagot.


Ugyan ma zárva tartanak az amerikai tőzsdék, így gyorsjelentéseket sem láthatunk, de holnaptól újraindul a nagyüzem. Holnap jön a Goldman, a Morgan Stanley vagy a United Airlines eredménye. Mind a két pénzintézetnél jelentős profit csökkenést prognosztizálnak az elemzők, miközben a United eredménye újra és erősen a pozitív tartományban lehet az elmúlt évek veszteségeit követően.


Ma Amerika zárva van, így a befektetők óvatosak az amerikai kollégák jelenléte nélkül. A DAX és a BUX is alapvetően oldalazik ma délelőtt.

Mérsékelt emelkedés

A DAX 0,2%-kal, az Euro Stoxx50 és a FTSE100 0,6%-kal zárt magasabban pénteken. Kiugróan jól teljesített az egészségügy és az IT, míg a leggyengébb a közmű szektor volt.


A tengerentúlon is mérsékelt emelkedés volt jellemző. A Dow 0,3%-ot, az S&P 0,4%-ot, a Nasdaq pedig 0,7%-ot emelkedett. Akárcsak Európában, itt is emelkedett a szektorok többsége. Legjobban a nem-alapvető fogyasztási cikkek teljesítettek, míg a leggyengébb teljesítményt az ingatlan szektor mutatta.


Az ázsiai kereskedés vegyesen alakult ma reggel. A CSI300 1,5%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,5%-ot, a Nikkei pedig 1,1%-ot csökkent.

ALTEO: Az energiahivatal jóváhagyta az ajánlatot

Az ALTEO pénteken piaczárás után jelentette be, hogy a MEKH előzetes hozzájárulását adta a közvetett tulajdonszerzésekhez. Így a héten vagy a jövő héten az MNB jóváhagyása is megérkezhet, s megnyílhat a 30 napos felajánlási periódus. Csak emlékeztetőül, az ajánlati ár 3.040 forint részvényenként.

A Fitch lehet a fókuszban a hazai piacon

Pénteken minimálisan erősödött a forint az euró ellenében, így 396-nál zárta a hetet a kurzus. A vártnál kedvezőbb decemberi inflációs adat és a stabil, korábbi szintekhez képest magasan álló EURUSD is közrejátszhatott ebben. A héten nem várunk fontos makrogazdasági adatra, a pénteki Fitch értékelésre figyelhet a piac.

1,08 felett kezdi a hetet az EURUSD

A nemzetközi devizapiacokon enyhén erősödött a dollár pénteken az euró ellenében, ugyanakkor továbbra is 1,08 felett jár a kurzus. Ez nagyrészt a michigani felmérés vártnál lényegesen jobb adatainak tudható be. Adatszegény hét elé nézünk, elsősorban a nagy jegybankok jegyzőkönyvei kerülhetnek a figyelem középpontjába.

Pihenőt tart az olajpiac, továbbra is Kína áll a figyelem középpontjában

A WTI 79,5, a Brent pedig 84,5 dollár volt ma reggel hordónként a márciusi lejáratra, míg az Ural azonnali mediterrán árjegyzése 56,1 dollárt tett ki. A piac egyelőre pihenőt tart, az elmúlt napok erős emelkedése után már pénteken is gyengültek kismértékben az árak. A figyelem középpontjában továbbra is Kína áll, mely a nyitás óta jelentős számú covid halálesetről adott számot. Viszont úgy tűnik, hogy a járvány elérhette a csúcsát, és a gazdaság nyitásával erősödhet az olajkereslet is. A január végével kezdődő Holdújév pedig jelentős utazási kereslettel párosulhat. További fontos fejlemény lehet az orosz kínálat csökkenése, miután február 5-étől életbe lép az EU orosz olajtermékek elleni szankciója.

Az arany kismértékben csökken, a Fed politikája a kérdés

Az arany 1.913 dollárig süllyedt ma reggel. A piac várja a fejleményeket a Fed kamatpolitikájával kapcsolatban, ami várhatóan kevésbé lesz drasztikus, mint amitől a múltban félni lehetett. A piac 5% körüli csúcsot vár az irányadó kamatban. Az arany árára emellett hatással lehet az USA költségvetési korlátjáról szóló vita is, amely ha elhúzódik, pozitív hatással lehet a nemesfém árára. A 10 éves dollár hozam ma reggel 3,52% volt, a zöldhasú továbbra is gyengül a nemzetközi devizapiacokon.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben