Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ismét összeülnek a világ vezetői

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 16.   08:58

Ma kezdődik a davosi világgazdasági fórum Három év után ismét megrendezik a davosi világgazdasági fórumot. Az esemény ma kezdődik és péntekig tart. Az esemény érdekessége, hogy ezúttal hiányoznak...

Ma kezdődik a davosi világgazdasági fórum

Három év után ismét megrendezik a davosi világgazdasági fórumot. Az esemény ma kezdődik és péntekig tart. Az esemény érdekessége, hogy ezúttal hiányoznak róla az orosz és kínai milliárdosok, és a G7 országok elnökei közül is csak a német Olaf Scholz vesz rajta részt.


Rendkívül szoros eredményt hozott az elnökválasztás első fordulója Csehországban. Szoros versenyben Petr Pavel nyugalmazott tábornok kapta a legtöbb támogatást, tőle nem sokkal lemaradva Andrej Babis korábbi miniszterelnök végzett. Ők ketten jutottak a választás második körébe, amit január végén tartanak.


A német gazdaság 1,9%-kal bővült 2022-ben, ezzel enyhén meghaladta az 1,8%-os várakozást. Az előzetes adatok alapján a negyedik negyedévben stagnálhatott a német gazdaság.

Csökkenő inflációs várakozások

A Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe januárban 64,6-ra emelkedett a decemberi 59,7-ről, ami április óta a legmagasabb érték, és felülmúlta a 60,7-es előrejelzést az előzetes becslések szerint. Mind a jelenlegi feltételek (68,6 vs. 59,4), mind a várakozások (62 vs. 59,9) javultak az előző hónaphoz képest. Az éves inflációs várakozások már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek: a decemberi 4,4%-ról 4,0%-ra estek januárban, ami 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb érték.


A Bloomberg elemzése szerint az aktuális gyorsjelentési szezon eredményei az amerikai vállalatok nyereségének visszaesését mutatják majd, ami az év második felében is kitarthat, mivel a költségek továbbra is emelkednek, a kamatok magasak, a fogyasztói kiadások pedig kezdenek visszaesni.


Az Egyesült Államokban ma zárva tartanak a tőzsdék a Martin Luther King-nap miatt, melyet minden évben január harmadik hétfőjén ünnepelnek.

Jegybanki likviditásnövelés a Holdújév előtt

A vártnál kevesebb, 79 milliárd jüannal (kb. 11,8 milliárd USD) növelte a kínai bankrendszer likviditását a PBOC az egyéves középtávú hitelkeretén keresztül (MLF). Az egyéves hitelkeret kamatát 2,75%-on hagyta a jegybank, ami megfelelt a szakértők előrejelzésének.


A Holdújév idén január 22-re esik, emiatt a sanghaji tőzsde jövő héten végig, a hongkongi börze pedig hétfőtől szerdáig zárva tart majd.


Ismét nőtt a termelői árindex Japánban. A novemberi 9,7%-os felülvizsgált mérés után decemberben 10,2%-kal emelkedtek a termelői árak éves szinten, miközben az elemzői becslés 9,5% volt. A legnagyobb hajtóerő továbbra is a nagymértékben növekvő energiaárak voltak.


1%-kal nőtt a gépipari rendelésállomány Japánban a decemberi számok alapján (év/év). A novemberi adat -7,7% volt. A decemberi jelentette az első bővülést három hónap zsugorodás után.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a határidős piacok. A Dow, az S&P, a Nasdaq és a FTSE mínuszban, a EuroStoxx50, a DAX és a CAC pedig pluszban volt.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben