Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szinthez ért

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 10.   11:00

Erste kommentár Szinthez ért a DAX az év eleji emelkedésben. December végén 13.870 pont környékéről indult az emelkedés, s az index máris beütötte a fejét a 14.820 pont környéki szintbe. Mindezt úgy,...

Erste kommentár

Szinthez ért a DAX az év eleji emelkedésben. December végén 13.870 pont környékéről indult az emelkedés, s az index máris beütötte a fejét a 14.820 pont környéki szintbe. Mindezt úgy, hogy közben még túlvettség sem alakult ki, legalábbis a napi grafikonon. Ugyanakkor az órás és perces indikátorok szerint az, hogy most korrekció kezdődött az árfolyamban, teljesen rendben levő dolog, amely azért legalább néhány napig eltarthat. Ebben a mozgásban a természetes támaszok a 20 és a 30 napos mozgóátlagok lehetnek. Mindent egybevetve jól néz ki az index, s akár a most tesztelt szint áttörése is benne van a pakliban a nem túl távoli jövőben. Ha fundamentális oldalról tekintünk a német piacra, akkor az index alulértékeltségét látjuk. Persze ez önmagában nem elég az üdvösséghez, kell az is, hogy ne alakuljon ki ár-bér spirál. Ugyanis azon túl, hogy ez tartós inflációhoz vezetne, a profitokat is megehetné, ami jelentősen megváltoztatná a kilátásokat is. Egyelőre viszont alapvetően csökkennek a reálbérek a fejlett gazdaságokban, ráadásul a nyersanyag árak is lejtőre kerültek december közepétől. Ugyanakkor az elmúlt év nagy volatilitása megmutatta azt, hogy ez a szegmens egy puskaporos hordó. Egy hidegbetörés, vagy / és az oroszok újbóli keménykedése, vagy éppen a kínai gazdaság erőteljesebb felpörgése is hozhat még meglepetést az energiapiacon. Sőt, borítékolható, hogy lesz még ilyen meglepetés. Ugyanakkor annak azért már kisebb a valószínűsége, hogy olyan őrült csúcsokat lássunk pl. a gázárakban, mint tavaly. Ez pedig szintén segíthet. Szóval nem árt az óvatosság, de a technikai kép a mai és a várható közeljövőbeli csökkenések ellenére is biztató.


A DAX és a BUX is csökken a délelőtt folyamán, amin a fentiek tükrében nem is lepődünk meg. Ennek a csökkenésnek kellene moderált keretek között maradnia ahhoz, hogy aztán egy újabb pozitív folytatásnak lehessünk szemtanúi.

Tovább emelkedő Európa

A FTSE100 0,3%-ot, a DAX és az EurStoxx50 pedig 1,3%-ot emelkedett tegnap. Az egészségügyi és a közmű szektor kismértékben csökkent, de ezen kívül minden szektor emelkedett Európában, főként az IT, azon belül is főleg a félvezető gyártók.


Az USA-ban vegyes volt a kép. Bár a Nasdaq 0,6%-ot emelkedett, de az S&P 0,1%-ot, a Dow pedig 0,3%-ot csökkent. Vegyes szektorális teljesítmény mellett itt is az IT húzta a piacot.


Vegyesen alakult az ázsiai kereskedés ma reggel. A Hang Seng 0,4%-ot csökkent, miközben a CSI300 0,1%-ot, a Nikkei pedig 0,8%-ot emelkedett.

10 milliárd dolláros felvásárláson ügyködik a Microsoft

Akár 10 milliárd dollárral is beszállhat a nemrégiben elhíresült ChatGPT készítőjébe a Microsoft. A Bloomberg értesülései szerint az OpenAI vállalatba történő befektetés részletekben, több éven keresztül valósulhat meg. A céggel a hírek szerint már hónapok óta tárgyal a Microsoft. A Semafor korábbi becslési alapján a Microsoft és egyéb más befektetők nagyjából összesen 29 milliárd dollárosra árazhatják a vállalat értékét.

397 alatt az EURHUF

Hétfőn reggel a visszafogott konjunktúra adatok hoztak gyengülést a forint árfolyamában. Végül 396,7-nél stabilizálódott a kurzus, és ma reggel is e szint körül forog a kereskedés.

Masszívan gyengült a dollár

A nemzetközi devizapiacokon hétfőn közel egy százalékot gyengült a dollár az euró ellenében. Ehhez nagyban hozzájárult az EKB gazdasági kiadványa, ami a masszív bérdinamikára, mint inflációs veszélyre hívta fel a figyelmet. Ma a tengerentúli konjunktúra felmérésre érdemes figyelni.

Az olaj a tegnapi emelkedés után a Fed jegybankárok kommentárjaira gyengült

A WTI 74,3, a Brent 79 dolláron forgott ma reggel hordónként a márciusi határidőre, míg az Uralt 52,4 dolláron jegyezték azonnali leszállításra. Az árak gyengülése amiatt következett be, mert tegnap két Fed jegybankár azon véleményének adott hangot, hogy 5% fölé kellene emelni az amerikai irányadó kamatokat, hogy a jegybank megfékezze a fogyasztói infláció további emelkedését. Ez a hír ellensúlyozta a kínai gazdaság nyitása miatti optimizmust az olajpiacon. A Goldman Sachs emelkedő kőolaj árakra számít az év második felében. A negyedik negyedévre 105 dolláros amerikai árakra számítanak a bank elemzői. Sőt, szerintük az OPEC-nek meg kellene fordítani a jelenlegi politikát, és ismét növelni kellene a kínálatot, hogy ellensúlyozzák az árak szárnyalását az év második felében. A fedezeti alapok decemberben leálltak az olaj vásárlásával, de az utóbbi napokban ismét érdeklődést lehet tapasztalni ezen pénzügyi befektetők körében.

Az arany áremelkedése megállt, a szereplők a kamatok alakulását figyelik

Az arany 1.872 dollár volt ma reggel. Az elmúlt napok áremelkedése megállt, miután tegnap a Fed részéről elhangzottak olyan vélemények, hogy 5% fölé kellene emelni az irányadó kamatokat a fogyasztói infláció megfékezése érdekében. A kedvező makrogazdasági adatok miatt az elmúlt hetekben jelentősen estek a hozamok az USA-ban. A 10 éves dollár állampapír hozam 3,57% volt ma reggel, az amerikai deviza pedig veszített értékéből. Most ez a trend lelassult, a befektetők további hírekre várnak az inflációval és a kamatokkal kapcsolatban.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben