Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Történelmi veszteség a svájci jegybanknál

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 10.   09:15

116 éve nem volt ilyen A svájci jegybank 132 milliárd svájci frank veszteséggel zárta a 2022-es évet. A jegybank 116 éves fennállása óta messze ez a legnagyobb veszteség. Az aranyat leszámítva gyakorlatilag...

116 éve nem volt ilyen

A svájci jegybank 132 milliárd svájci frank veszteséggel zárta a 2022-es évet. A jegybank 116 éves fennállása óta messze ez a legnagyobb veszteség. Az aranyat leszámítva gyakorlatilag minden tartalék eszközön veszteséget szenvedtek el. Elsősorban a devizatartalék a meghatározó, de a portfolióban tartott kötvényeken és részvényeken is mínuszt kellett elkönyvelniük.


Az EKB gazdasági kiadványa (Economic Bulletin) a következő negyedévek erős bérdinamikájára hívta fel a figyelmet, ami az ár-bér spirálon keresztül meghatározó lehet az infláció alakulására nézve. Ezek a kockázatok pedig szükségessé tehetik a jegybank további szigorításait annak ellenére is, hogy úgy tűnik, az inflációs fordulat már az Eurózónában is bekövetkezett.


Az EU elkerülheti a mély recessziót Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa szerint. Véleménye szerint az infláció már tetőzhetett.


A román jegybank várhatóan 25 bázisponttal 7%-ra emeli az alapkamatot a mai ülésen. Ezt követően viszont hosszabb ideig a jelenlegi szinten tarthatja az alapkamatot.

A Fed tisztviselői tettek keresztbe a tegnapi ralinak

Raphael Bostic atlantai és Mary Daly San Francisco-i Fed-elnökök próbálták hűteni a tegnap a ralizó részvénypiacokat. Bostic az Atlanta Rotary Club-nak adott interjújában elmondta, hogy a központi banknak tartania kell magát az eddigi üzeneteihez, az alapkamatot pedig az 5-5,25%-os sávba várja. Hozzátette, hogy fontos lenne a kamatszintet huzamosabb időre meghagyni, hogy az „végezze a dolgát”, míg a február elsejei kamatdöntő ülés eredményével kapcsolatban kulcsfontosságúnak tartja a csütörtöki inflációs adatközlést. Daly a Wall Street Journal-nek nyilatkozta, hogy az alapkamat valahol 5% felett tetőzhet, azonban a pontos szint még nem tiszta és a beérkező adatokon fog múlni. A restriktív kamatkörnyezet fennmaradását Daly is hosszabb időre gondolja helyesnek, „a minimum 11 hónap egy reális kiindulási pont lehet” – mondta. Idén sem Bostic, sem Daly nem szavaz a Monetáris Tanácsban.


Az S&P 500 3.950 pont környékéről fordult le, és fejezte be végül a napot minimális mínuszban. A Nasdaq 100-at pedig a Tesla 6 százalékos menetelése tudta a pozitív tartományban tartani (+0,6%). Az euró/dollár 1,07 fölé emelkedett, ahol utoljára júniusban volt, a 10 éves dollárhozam 4 bázispontot esve 3,53% volt tegnap.

A japán jegybank egyelőre kitart a lazaság mellett

A tokiói maginfláció éves összevetésben 4%-ra emelkedett decemberben az előző hónapban mért 3,6% után, felülmúlva a 3,8%-ra vonatkozó előrejelzést. Ez erősítheti azokat a várakozásokat, melyek szerint a japán jegybank a hozamcélok módosításával szakít az ultralaza monetáris politikával. Haruhiko Kuroda jegybankelnök azonban továbbra is visszautasítja a fordulattal kapcsolatos spekulációkat, arra hivatkozva, hogy a jegybanknak továbbra is támogatnia kell a gazdaságot, amíg a jelenlegi költség hajtású infláció át nem változik kereslet-vezérelt inflációvá.


Kínában a Covid-járvány felerősödése sem csökkentette a holdújév ünnep körüli utazási kedvet, a kormányzati adatok szerint az utazások száma 40%-kal nőtt az előző évhez képest az elmúlt napokban. A vírus gyorsan terjed a vidéki területeken, de a polgármester szerint Pekingben már tetőzött a fertőzések száma. Több, mint 251 ezer utazó érkezett Kínába vasárnap a határ újranyitása után, ami a 2019 eleji napi átlag mintegy negyede.


A kínai bézs könyv szerint Kínában a negyedik negyedévben súlyosbodott a deflációs nyomás, és az árak növekedése valószínűleg visszafogott lesz idén még akkor is, amikor a gazdaság fellendül.

A MOL megállapodott a Janaffal a szállítási díjakról

A MOL megegyezett a Janaffal idén márciusig bezárólag, összesen félmillió tonna nyersolaj szállítás díjáról. A horvát vállalat üzemelteti az Adria kőolaj vezetéket a tengerpart és Magyarország között. Véleményünk: A hír semleges a MOL-ra nézve. A fő kérdés, hogy a MOL meg tud-e egyezni a horvát vállalattal a Slovnaft számára szükséges többlet, nem-orosz olaj szállításáról. Korábban Világi Oszkár Slovnaft vezető arról beszélt, hogy a horvát fél rendkívül magas árat, az EU-ban megszokott mérték hétszeresét kérné ezért a szolgáltatásért.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben