Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Történelmi veszteség a svájci jegybanknál

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 10.   09:15

116 éve nem volt ilyen A svájci jegybank 132 milliárd svájci frank veszteséggel zárta a 2022-es évet. A jegybank 116 éves fennállása óta messze ez a legnagyobb veszteség. Az aranyat leszámítva gyakorlatilag...

116 éve nem volt ilyen

A svájci jegybank 132 milliárd svájci frank veszteséggel zárta a 2022-es évet. A jegybank 116 éves fennállása óta messze ez a legnagyobb veszteség. Az aranyat leszámítva gyakorlatilag minden tartalék eszközön veszteséget szenvedtek el. Elsősorban a devizatartalék a meghatározó, de a portfolióban tartott kötvényeken és részvényeken is mínuszt kellett elkönyvelniük.


Az EKB gazdasági kiadványa (Economic Bulletin) a következő negyedévek erős bérdinamikájára hívta fel a figyelmet, ami az ár-bér spirálon keresztül meghatározó lehet az infláció alakulására nézve. Ezek a kockázatok pedig szükségessé tehetik a jegybank további szigorításait annak ellenére is, hogy úgy tűnik, az inflációs fordulat már az Eurózónában is bekövetkezett.


Az EU elkerülheti a mély recessziót Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa szerint. Véleménye szerint az infláció már tetőzhetett.


A román jegybank várhatóan 25 bázisponttal 7%-ra emeli az alapkamatot a mai ülésen. Ezt követően viszont hosszabb ideig a jelenlegi szinten tarthatja az alapkamatot.

A Fed tisztviselői tettek keresztbe a tegnapi ralinak

Raphael Bostic atlantai és Mary Daly San Francisco-i Fed-elnökök próbálták hűteni a tegnap a ralizó részvénypiacokat. Bostic az Atlanta Rotary Club-nak adott interjújában elmondta, hogy a központi banknak tartania kell magát az eddigi üzeneteihez, az alapkamatot pedig az 5-5,25%-os sávba várja. Hozzátette, hogy fontos lenne a kamatszintet huzamosabb időre meghagyni, hogy az „végezze a dolgát”, míg a február elsejei kamatdöntő ülés eredményével kapcsolatban kulcsfontosságúnak tartja a csütörtöki inflációs adatközlést. Daly a Wall Street Journal-nek nyilatkozta, hogy az alapkamat valahol 5% felett tetőzhet, azonban a pontos szint még nem tiszta és a beérkező adatokon fog múlni. A restriktív kamatkörnyezet fennmaradását Daly is hosszabb időre gondolja helyesnek, „a minimum 11 hónap egy reális kiindulási pont lehet” – mondta. Idén sem Bostic, sem Daly nem szavaz a Monetáris Tanácsban.


Az S&P 500 3.950 pont környékéről fordult le, és fejezte be végül a napot minimális mínuszban. A Nasdaq 100-at pedig a Tesla 6 százalékos menetelése tudta a pozitív tartományban tartani (+0,6%). Az euró/dollár 1,07 fölé emelkedett, ahol utoljára júniusban volt, a 10 éves dollárhozam 4 bázispontot esve 3,53% volt tegnap.

A japán jegybank egyelőre kitart a lazaság mellett

A tokiói maginfláció éves összevetésben 4%-ra emelkedett decemberben az előző hónapban mért 3,6% után, felülmúlva a 3,8%-ra vonatkozó előrejelzést. Ez erősítheti azokat a várakozásokat, melyek szerint a japán jegybank a hozamcélok módosításával szakít az ultralaza monetáris politikával. Haruhiko Kuroda jegybankelnök azonban továbbra is visszautasítja a fordulattal kapcsolatos spekulációkat, arra hivatkozva, hogy a jegybanknak továbbra is támogatnia kell a gazdaságot, amíg a jelenlegi költség hajtású infláció át nem változik kereslet-vezérelt inflációvá.


Kínában a Covid-járvány felerősödése sem csökkentette a holdújév ünnep körüli utazási kedvet, a kormányzati adatok szerint az utazások száma 40%-kal nőtt az előző évhez képest az elmúlt napokban. A vírus gyorsan terjed a vidéki területeken, de a polgármester szerint Pekingben már tetőzött a fertőzések száma. Több, mint 251 ezer utazó érkezett Kínába vasárnap a határ újranyitása után, ami a 2019 eleji napi átlag mintegy negyede.


A kínai bézs könyv szerint Kínában a negyedik negyedévben súlyosbodott a deflációs nyomás, és az árak növekedése valószínűleg visszafogott lesz idén még akkor is, amikor a gazdaság fellendül.

A MOL megállapodott a Janaffal a szállítási díjakról

A MOL megegyezett a Janaffal idén márciusig bezárólag, összesen félmillió tonna nyersolaj szállítás díjáról. A horvát vállalat üzemelteti az Adria kőolaj vezetéket a tengerpart és Magyarország között. Véleményünk: A hír semleges a MOL-ra nézve. A fő kérdés, hogy a MOL meg tud-e egyezni a horvát vállalattal a Slovnaft számára szükséges többlet, nem-orosz olaj szállításáról. Korábban Világi Oszkár Slovnaft vezető arról beszélt, hogy a horvát fél rendkívül magas árat, az EU-ban megszokott mérték hétszeresét kérné ezért a szolgáltatásért.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben