Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megszűntek a negatív hozamok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 6.   10:33

Erste kommentár A 2020-as csúcson globálisan 18 ezermilliárd dollárnyi kötvény forgott negatív hozammal az ultra laza monetáris politika eredményeként a Bloomberg indexe alapján. Aztán 2021 végén begyorsult...

Erste kommentár

A 2020-as csúcson globálisan 18 ezermilliárd dollárnyi kötvény forgott negatív hozammal az ultra laza monetáris politika eredményeként a Bloomberg indexe alapján. Aztán 2021 végén begyorsult a hozamok emelkedése, és egyre több kötvény lépett át a normálisnak tekinthető pozitív hozamok világába. Azonban egészen az elmúlt napokig volt néhány japán kötvény, ami még negatív hozammal forgott. Ahogy azonban a japán jegybank megemelte a hozamkontrol célját, és ahogy ebbe a befektetők egyre inkább belelátták a monetáris politika normalizálását, úgy fordultak át ezek a kötvények is pozitív hozamba. Ezzel visszatértünk a 2010-es évek első felébe, amikor még elképzelhetetlen volt a negatív hozam.


Más tekintetben is haladunk a hozamok normalizálódásának útján. A Fed esetében hónapokon belül tetőzhet a kamatemelési pálya, sőt, a piac már elképzelhetőnek tartja, hogy februárban még tovább lassít a jegybank, és csak 25 bázispontos kamatemelésre kerül sor.

A fékre léptek

Az európai részvényindexek emelkedése megállt tegnap. Bár a FTSE100 még 0,6%-ot emelkedett, de a DAX és az Euro Stoxx50 már 0,4%-ot csökkent. Vegyes szektorális teljesítmény volt jellemző, a szektorok fele csökkent, míg a másik fele emelkedett.


Amerikában már nyitáskor összejött egy komolyabb mínusz, amit később sem tudtak leküzdeni az indexek. A Dow 1%-ot, az S&P500 1,2%-ot, a Nasdaq pedig 1,5%-ot esett. Az energetikai szektor kivételével minden szektor esett tegnap.


Ázsiában viszont az indexek többsége emelkedett. A CSI300 0,4%-ot, a Nikkei 0,6%-ot. A kivételt képező Hang Seng 0,4%-ot csökkent.

Csökkentette kínai árait a Tesla

Tovább csökkentette autóinak eladási árát a Tesla Kínában. A Model Y körülbelül 43%-kal, míg a Model 3 kb. 30%-kal kerül kevesebbe, mint az Egyesült Államokban, előbbi átszámolva kb. 37,9 ezer dollár, utóbbi pedig 33,5 ezer dollár. A csökkentés mértéke nagyjából 10-14%-ot jelent, de Kínában már korábban is lejjebb kellett vinniük a kocsik árát, ugyanis több másik gyártóval is ádáz versenyt kell vívniuk a vevőkért.

Csődközelben a Bed Bath & Beyond

Csődközeli helyzetről beszélt a tegnap tőzsdenyitás előtt közzétett jelentésében a Bed Bath & Beyond. Pénzügyi helyzetének javítására tett ugyan kísérleteket a cég, azonban aggodalmaik szerint nem biztos, hogy sikerrel járnak majd. A Bloomberg értesülései szerint a vállalat már megkezdte a csődjelentés előkészítését, ami az idei év első negyedévében léphet életbe.

Saját elektromos töltőhálózatot épít a Mercedes

A Mercedes saját elektromos töltőhálózat kiépítését kezdi meg. A cél, hogy 2030-ra 10.000 nagysebességű töltőállomással rendelkezzenek. A hálózat kiépítését az USA-ban kezdik. A lépéssel a Mercedes egyértelműen a Tesla babérjaira kíván törni.

Nagyot esett a Samsung nyeresége

A Samsung Electronics eredménye több mint egy évtizede nem csökkent ilyen nagymértékben, mint a most közzétett előzetes adatok szerint, mivel visszaesett a memóriachipek, az okostelefonok és a kijelzők iránti kereslet. A dél-koreai gyártó nyeresége éves összevetésben 69%-kal 4300 milliárd wonra (3,4 milliárd dollár) esett a decemberrel zárult három hónapban, ami elmaradt az elemzők 6700 milliárd wonos becslésétől. A végleges pénzügyi beszámolót január 31-én teszi közzé a cég.

Stabil volt a forint csütörtökön

Stabil volt tegnap a forint az euróval szemben. Az EURHUF kurzusa a nyitó 396-os szintről zárásra 395,7-re csökkent, viszonylag szűk, fél százalékos sávban járt a devizapár a kereskedés legnagyobb részében. Ma egyelőre némi gyengülést látunk, ami elsősorban a dollár erőre kapásának tudható be.

A bivaly munkapiac repíti a dollárt

Az előző nap gyengülése után sokáig szűk sávban mozgott tegnap az EURUSD jegyzése a nemzetközi devizapiacokon, majd a rendkívül erős tengerentúli munkapiaci adatok publikálását követően közel egy százalékot erősödött a dollár. Így ma már 1,052 körül jár a kurzus. Ma a tengerentúli munkapiac mellett az eurózónás infláció kerülhet a fókuszba: amennyiben a héten látott részadatok igazolódni látszanak a mai számokban is, úgy az a dollár malmára hajthatja a vizet.

Stabilizálódott a kőolaj ára, a keresleti félelmek továbbra is erősek

A WTI 74,2, a Brent 78,9 dollár/hordó szinten állt ma reggel a márciusi határidőre, míg az Ural azonnali leszállítási ára 52,3 dollár/hordó volt. A kereslet alakulása miatti aggodalmak uralják továbbra is a híreket. A befektetők tartanak attól, hogy Kína kereslete csak lassan tér vissza a Covid stratégia feladásával, ugyanakkor az OPEC várhatóan beavatkozik a kínálatba, ha a kőolaj ára drasztikusan esik. A szaúdi Aramco csökkentette ázsiai eladási árait, ami a kereskedők szerint újabb jele annak, hogy rövid távon túlkínálat van a piacon.

Az arany kismértékben esett

Az arany 1.839 dollárig esett ma reggel, miután tegnap az új munkanélküli segélyért folyamodók száma háromhavi mélypontra esett az Egyesült Államokban. Az arany a héten nagyot tudott emelkedni a gyenge dollárnak és a süllyedő kamatoknak köszönhetően. A gyenge kínai növekedés visszafoghatja az inflációt, ami támogatja az arany árfolyamát. Ma jelenik meg az amerikai munkaügyi minisztérium jelentése, ami jelentős iránymutatást adhat a piacnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben