Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kellemetlenséget okoztak az erős munkaerőpiaci adatok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 6.   09:33

Több jegybankár is ráérősített a Fed szigorú üzeneteire A tegnap piacnyitás előtt közzétett erős munkaerőpiaci adatok visszavetették a befektetők bizalmát a részvénypiacban, ugyanis egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak a...

Több jegybankár is ráérősített a Fed szigorú üzeneteire

A tegnap piacnyitás előtt közzétett erős munkaerőpiaci adatok visszavetették a befektetők bizalmát a részvénypiacban, ugyanis egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak a magasabb Fed kamatemeléseknek. Az ADP jelentés alapján decemberben 235 ezerrel nőtt a magánszektorban foglalkoztatottak száma, nagymértékben felülmúlva a 150 ezres várakozást és a novemberi 182 ezres adatot. A tartós munkanélküli-segély kérelmekben is csökkenés volt a várt enyhe emelkedés ellenére (1 millió 694 ezer a várt 1 millió 728 ezerrel szemben). A piac most már 82%-ra árazza annak a valószínűségét, hogy az idei első három Fed kamatdöntő ülésen összesen 75 bázisponttal fog emelni a Monetáris Tanács (három, egyenként 25 bázispontos lépésben). A 10 éves kötvényhozam nem változott érdemben és 3,7% körül maradt, azonban a kamatokra érzékeny 2 éves kötvényhozam 11 bázisponttal 4,46%-ra emelkedett. A dollár is erősödött a nemzetközi devizapiacokon, 1,06 körüli árfolyamról 1,052-ig esett az EURUSD kurzus. A fő részvényindexek egy százalék feletti mínuszban fejezték be a tegnap kereskedést, az S&P 500 1,2%-kal, a Nasdaq 100 pedig 1,6%-kal került lejjebb.


James Bullard, a St. Louis-i Fed tagbank elnöke tegnap vállalati vezetőknek tartott előadásában arról beszélt, hogy további szigorításokra van szükség a Fed-től, hogy letörje az inflációt. Hozzátette azonban, hogy szerinte a jegybank már nem jár messze a restriktív kamatszinttől, és optimista azzal kapcsolatban, hogy a Fed sikeres lesz a magas árnövekedés megfékezésében. Kansas City-i kollégája, Esther George a CNBC-nek adott interjújában kiemelte, hogy az 5% feletti alapkamat még bőven 2024-ben is megmaradhat. Raphael Bostic atlantai Fed-elnök szerint az infláció továbbra is túl magas és a legnagyobb nehézséget jelenti az USA gazdasága számára. Neel Kashkari minneapolis-i Fed-vezető cikkében 5,4%-ra emelkedő alapkamatot becsül.

Inflációs fordulat?

A tegnap közzétett adatok szerint Olaszországban a vártnak megfelelően alakult decemberben az infláció, a novemberi 12,6%-ról 12,3%-ra lassult. A pozitív meglepetés azonban elmaradt.


Ma 11:00 órakor jelenik meg a decemberi inflációs adat az Eurózónából. A várakozások szerint 10,1%-ról 9,5%-ra mérséklődhetett az infláció, ráadásul a már beérkezett spanyol, német és francia adatok alapján még a vártnál is alacsonyabb lehetett az érték. A maginfláció viszont a további 5,0%-ról 5,1%-ra emelkedhetett.


Oroszország az ortodox karácsonyra tekintettel ma déltől holnap éjfélig egyoldalú tűzszünetet hirdetett. Ukrajna azonban képmutatásnak tartja a bejelentést, szerintük Oroszország csak az utánpótlást akarja megerősíteni az átmeneti tűzszünet alatt.


A francia jegybank elnöke, Francois Villeroy de Galhau megerősítette a piaci kamatemelési várakozásokat, mely szerint nyárig folytatódhat az EKB kamatemelési ciklusa és utána stabilizálódhat az alapkamat.


Egyre több uniós ország vezet be saját hatáskörben korlátozásokat a Kínából érkező beutazókkal szemben. Németország, Svédország és Belgium is tesztkötelezettséget írt elő.

Kína ismét megsegíti az ingatlanszektort

Kína azt tervezi, hogy enyhíti az ingatlanfejlesztők hitelfelvételére vonatkozó szigorú szabályokat, amit még 2020-ban vezettek be. Peking lehetővé teheti egyes cégek számára, hogy a hitelfelvételi korlátok enyhítésével növeljék a tőkeáttételt, és kitolhatják az adósságcélok teljesítésének türelmi idejét az eredeti június 30-i dátumhoz képest legalább hat hónappal.


Japán azt szeretné, ha a G7 összehangoltan lépne fel, hogy megakadályozza a Kína által egyes kereskedelmi partnerekkel szemben alkalmazott gazdasági zsarolást. Yasutoshi Nishimura gazdasági és kereskedelmi miniszter szerint ellenintézkedésekre lehet szükség az autoriter rezsimek által célba vett országok, például Tajvan vagy Ausztrália megsegítésére, melyeket Kína gazdasági erejének felhasználásával politikájuk megváltoztatására próbál kényszeríteni.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel a fő amerikai és európai határidős piacokon.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben