Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Belehúzott a forint, éves mélyponton a gáz ára

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 5.   10:24

Erste kommentár Jelentősen erősödött tegnap a forint árfolyama. Az EURHUF 400-ról indította a tegnapi napot, és a 200 napos mozgóátlagot letörve egészen 394,4-ig is esett, bár a nap végére ismét 395...

Erste kommentár

Jelentősen erősödött tegnap a forint árfolyama. Az EURHUF 400-ról indította a tegnapi napot, és a 200 napos mozgóátlagot letörve egészen 394,4-ig is esett, bár a nap végére ismét 395 fölé jött vissza az árfolyam. Technikailag 394 környékén látható támasz, így viszont nehéz lehet tovább erősödnie.


Az egyik tényező, ami a forintot segítette, a tovább csökkenő európai gázárak, ugyanis a holland tőzsdén 65 EUR/MWh-ra esett a gázár, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa. Sőt, tartósan alacsonyabb gázárért egészen 2021 szeptemberéig kell visszamennünk az időben. A visszaeső gázár javítja a magyar folyó fizetési mérleg helyzetét, ezen keresztül csökkenti a forint sérülékenységét és erősíti a hazai fizetőeszközt.


Szintén jót tett a forintnak a tegnapi dollárkötvény kibocsátás. Összesen 4,25 milliárd dollár értékben bocsátottak ki 5, 10 illetve 30 éves magyar állampapírt. Ráadásul jelentős érdeklődés volt a papírok iránt, 12 milliárd dollár fölötti ajánlat érkezett be rájuk. A devizakötvény kibocsátásból származó deviza bevétel ismét csak a forint sérülékenységét csökkenti, így ez is hozzájárult a forint erősödéséhez.


Harmadik okként mindenképpen meg kell említeni kedvező hangulatot. Főleg Európában, ami az európai részvénypiacok teljesítményében és az EURUSD emelkedésében is érezhető volt.

Nagyot ment Európa

A kedvező inflációs és beszerzési menedzser indexek meghozták a vásárlási kedvet az európai részvénypiacokon. A FTSE100 0,4%-ot, a DAX 2,2%-ot, az Euro Stoxx50 2,4%-ot emelkedett. Az energiaszektort leszámítva minden szektor emelkedett Európában.


Amerikában ennél lényegesen visszafogottabb volt az emelkedés. A Dow 0,4%-ot, a Nasdaq 0,7%-ot, míg az S&P500 0,8%-ot emelkedett. A tengerentúlon minden szektor pluszban zárt, de az energiaszektor itt is erőteljesen lemaradó volt a csökkenő gáz- és olajárak hatására.


Ázsiában is a vevők domináltak ma reggel. A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot, a CSI300 pedig 1,9%-ot emelkedett.

A legnagyobb elbocsátások az Amazonnál lesznek

Az eddigieknél sokkal több, 10 ezer helyett akár 18 ezer munkavállalóját is elbocsáthatja az Amazon, írta meg beosztottainak Andy Jassy vezérigazgató. A több, mint másfél millió embert foglalkoztató e-kereskedelmi óriás így a legnagyobb kirúgási hullámot produkálhatja az utóbbi hónapokban leépítéseket bejelentő technológiai szektorban. A befektetők pozitívan vették a hírt, és a cég papírjai 1,7%-ot emelkedtek a zárás óta.

Megemelte profitvárakozását a Ryanair

A Ryanair a vártnál erősebb karácsonyi forgalmat követően megemelte profitcélját. A márciussal záruló üzleti évre voantkozó eredményelőrejelzésüket az eddigi 1,2 milliárd euróról 1,325-1,425 milliárd euróra emelték. A piaci szereplők is 1,2 milliárd euró körüli eredményre számítottak. A piaci várakozásoknál kedvezőbb előrejelzésre ma várhatóan pozitívan fog reagálni az árfolyam, sőt akár a többi légitársaságra is kihathat.

Visszaeshetett a BMW eladása

A Reuters értesülései szerint a BMW 2022-ben összesen 2,4 millió autót adhatott el, ami 100 ezer darabos visszaesést jelenthet az előző évhez képest.

Nagyot ment tegnap az Alibaba

Az Alibaba vezérigazgatójának cége, az Ant Group elnyerte a kínai hatóságok jóváhagyását arra, hogy 10,5 milliárd jüan (1,5 milliárd dollár) forrást vonjon be. Ennek hatására az Alibabával kapcsolatban is felerősödött az optimizmus, a vállalat árfolyama közel 13%-ot emelkedett az amerikai tőzsdén. A befektetők arra számítanak, hogy Kínában enyhül az internetes szektorra vonatkozó szigorú szabályozás.

Bemutatkozott a Sony elektromos autója

A japán szórakoztatóipari vállalat szerdán mutatta be elektromos járművének legújabb prototípusát. A Sony a járművet a Honda Motorral közösen fejleszti. Az Egyesült Államokban a tervek szerint 2025-ben kerülhet forgalomba. Az autó 3-as szintű önvezetési minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy normál környezeti körülmények között, a vezető felügyelete mellett képes önállóan közlekedni. Az önvezető technológia legmagasabb szintje az 5-ös szint, vagyis a teljesen autonóm jármű.

Megtáltosodott a forint

Nagyot erősödött tegnap a forint az euróval szemben. Az EURHUF kurzusa a nyitó 400,1-es szintről zárásra 395,7-re csökkent, de napközben 395 alatt is járt a devizapár. A forintot segíthette az ÁKK sikeres devizakötvény kibocsátása, a csökkenő európai gázár és a dollár újbóli gyengélkedése.

Az enyhülő energiaárak segítik az eurót

Az előző napok gyengülése után tegnap mintegy fél százalékot erősödött az euró a dollárral szemben a nemzetközi devizapiacokon. A befektetők pozitívan fogadták a csökkenő gázárakról szóló híreket, hiszen emiatt a térség gazdaságait a korábban jelzettnél kevésbé ütheti meg az energiaválság. A mai nyitásban egyelőre nincs nagy elmozdulás, 1,06 felett áll az EURUSD kurzusa. A hét hátralévő részében az USA-beli munkapiaci adatok lehetnek fókuszban.

Nagyot esett tegnap a kőolaj a kínai keresleti félelmekre

A WTI 73,9 dollár/hordó, a Brent 78,7 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a márciusi leszállításra, míg az Ural árfolyama 50,5 dollár/hordó volt. A tegnapi nagy zuhanást követően ma kismértékben emelkedtek a kőolaj árak. A félelem elsősorban Kína miatt uralta a piacot, mivel a tavalyi utolsó negyedév gazdasági adatai nagyon gyengének bizonyultak az ázsiai országban. A Covid stratégia elengedése miatt ugyanis még mindig erőtlen a kínai gazdasági aktivitás, ami kihat a kőolaj keresletre is. A piaci várakozások szerint azonban a legnagyobb ázsiai gazdaság talpra állhat a második negyedévtől, ami viszont segíthet az árak visszaemelkedésében. Az API jelentése szerint a múlt héten 3,3 millió hordóval nőtt az amerikai nyersolaj tartalék.

Az arany erős, a gyenge dollár és a süllyedő dollár kamatok támasztják az árfolyamot

Az arany 1.849 dollár volt ma reggel. Tegnap folytatódott a nemesfém áremelkedése, ami aztán ma reggel egy jelentősebb esésbe torkollott. Az arany iránti kereslet főleg a gyengébb dollárnak és a süllyedő amerikai hosszúlejáratú hozamoknak köszönhető. A 10 éves dollárhozam jelenleg 3,72% százalék, míg a dollár/euró keresztárfolyam az 1,06-os szint körül mozog. Az arany árát főleg Fed politikája és a dollár fogyasztói infláció alakulása befolyásolja rövidtávon.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben