Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem okozott nagy meglepetést tegnap a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 5.   09:15

A jegybankárok eltökéltek a szigorítások mellett Tegnap magyar idő szerint este nyolckor publikálta decemberi kamatdöntőülésének jegyzőkönyvét a Fed. A jegybankárok nem okoztak nagy meglepetést, határozottak maradtak az...

A jegybankárok eltökéltek a szigorítások mellett

Tegnap magyar idő szerint este nyolckor publikálta decemberi kamatdöntőülésének jegyzőkönyvét a Fed. A jegybankárok nem okoztak nagy meglepetést, határozottak maradtak az infláció letörésével kapcsolatban, a befektetőknek pedig megüzenték, hogy ne becsüljék alá a jegybank magas kamatokhoz való ragaszkodását. „A kamatkondíciók indokolatlan enyhítése megnehezítené a Fed inflációs céljának elérését” – jegyezték meg a tisztviselők. A jegybankárok dot-plot-ja alapján megmaradt az 5,1%-os alapkamat-várakozás 2023 végére, míg enyhülést csak 2024 hozhat. A piac határidős kamatárazásai alig néhány bázisponttal tolták feljebb a Fed kamatemeléseinek várakozását. Jelenleg februárban és márciusban két, egyaránt 25 bázispontos emelés jöhet, míg a májusi ülésen érheti el a csúcsot az alapkamat, az akkori 25 bázispontos emelésre 64% esélyt áraz a piac (36%-kal pedig a kamatkondíciók meghagyását árazzák). Ami pedig a kamatcsökkentéseket illeti, a piac szerint a decemberi ülésen a jelenleginél 25 bázisponttal lehet magasabb a Fed alapkamata, azaz az addigi emelésektől függően, a csúcshoz képest 25 vagy 50 bázispontos enyhítésre számítanak a befektetők.


3.225 pontig eshet az S&P 500 index a Bloombergen előrejelzést közzétevő szakértők legborúsabb várakozása alapján. Michael Kantrowitz, a Piper Sandler & Co. stratégája a Wall Street legnagyobb medvéje lehet az idei évre, szerinte akik felpattanásra várnak a részvénypiacoktól, azokat nagy csalódás érheti. Ugyan Kantrowitz bevallotta, hogy a történelmi tapasztalat a bikák oldalán áll, és szerinte a Fed inflációhoz történő hozzáállását alábecsülik a befektetők. Az infláció lenyomása időbe telik, a magas alapkamat pedig tönkre fogja tenni a vállalatok nyereségét – tette hozzá. A Bloomberg-konszenzus 4.078 pont, ami 6%-os emelkedést jelentene.

Szabályozás helyett csak ajánlásban állapodott meg az EU

Az Európai Bizottság új ajánlásokat fogalmazott meg a Kínából beutazókkal kapcsolatban, de kötelező érvényű szabályokat nem hozott. Így csak javasolják a tagállamoknak, hogy a Covid helyzet miatt saját hatáskörben írják elő a Kínából beutazók előzetes tesztelését és a maszk viselését az onnan érkező járatokon. A testület január közepén ismét összeül, hogy újra áttekintse a helyzetet.


Ma teszik közzé a decemberi inflációs adatot Olaszországban. A várakozások szerint a korábbi 12,6%-ról 12,3%-ra csökkenhetett az infláció, így tovább bővülhet azon országok sora, ahol decemberben lassult az infláció.


Az előzetesnél kedvezőbb lett a tegnap publikált végleges decemberi eurózónás szolgáltatóipari és kompozit beszerzési menedzser index is. Azonban a bővülést jelző lélektani 50 pontos értéktől még némileg így is elmaradt az index.


A lengyel jegybank a várakozásoknak megfelelően 6,75%-on hagyta az alapkamatot.

Tovább halad a kínai újranyitás

Kína január 8-tól fokozatosan újra megnyitja a Hongkonggal és Makaóval közös határátkelőhelyeket, emellett megszüntetik a két városból induló járatok kapacitásának korlátozását.


A Caixin médiavállalat beszerzési menedzser indexének értéke decemberben 48-ra emelkedett a novemberi hathavi 46,7-es mélypontról, ami enyhébb visszaesést jelez. Az üzleti hangulat 17 hónapos csúcsra erősödött, mivel a Covid-korlátozások feloldása után és a kereslet élénkülésére számítanak.


A Bloomberg felmérése szerint a kínai GDP 2023-ban 4,8%-kal fog nőni, szemben a tavalyi szűk 3%-kal.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Nem változott az OTP többlettőke-követelménye

Az OTP bejelentette, hogy a lefolytatott csoportszintű felügyeleti felülvizsgálat (SREP) és ennek keretében az Európai Központi Bankkal, a Román Nemzeti Bankkal, a Szlovén Nemzeti Bankkal és a Horvát Nemzeti Bankkal folytatott többoldalú eljárás során meghozott együttes döntés alapján, a Magyar Nemzeti Bank az OTP csoport számára nem változtatott a többlettőke-követelményeken. A hír semleges.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben