Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Dezinflációs hatások

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 4.   10:07

Erste kommentár Az infláció 2021-ben kezdődött emelkedése és 2022-es begyorsulása mögött több tényező együttes hatása húzódik meg, sokszor egymást erősítve. Ezek közül legalább kettő...

Erste kommentár

Az infláció 2021-ben kezdődött emelkedése és 2022-es begyorsulása mögött több tényező együttes hatása húzódik meg, sokszor egymást erősítve. Ezek közül legalább kettő már enyhülni látszik, és akár jelentősen is hozzájárulhat az infláció fékeződéséhez, az úgynevezett dezinflációhoz.


Az egyik az európai gázárak alakulása. A 2022. decemberi átlagár lényegében megegyezett a 2021. decemberi átlagárral, vagyis a magas bázis miatt már nem emelkedett tovább az inflációs nyomás az energiaárak kapcsán. Az európai gáztárolók töltöttsége bőven átlag feletti, 83% volt év végén, szemben a 70%-os ötéves átlaggal. Sőt, az év végén még minimálisan emelkedett is a töltöttség az enyhe időjárásnak köszönhetően, ami már novemberben is szokatlannak számítana, nemhogy decemberben. Ez megalapozhatja, hogy a következő hónapokban is relatíve nyomott maradhasson a gázár, és azt is, hogy a gáztárolók töltöttsége átlag felett maradjon. Már a stabilizálódó gázárak is jelentősen csökkentenék az inflációs nyomást, az esetleg csökkenő gáz átlagárról már nem is beszélve.


A másik tényező az ellátási láncok normalizálódása. Sajnos ezt csak meglehetősen nagy késéssel tudjuk nyomon követni, de a Fed által publikált ellátási zavar indexben gyors csökkenés érhető tetten és az index értéke 1 (szórás) alá esett. Amit úgy értelmezhetünk, mint a normál tartományon belüli ellátási zavar, a korábbi extrém mértékű zavarokkal szemben. Az ellátási láncok normalizálódása szintén hozzájárulhat az infláció csökkenéséhez.


A fenti tényezők fontos szerepet játszottak abban, hogy Spanyolországban, Németországban és Törökországban decemberben a vártnál is jobban csökkent az infláció, ami tovább növeli annak az esélyét, hogy Európában is túl lehetünk az inflációs csúcson.

Európai felülteljesítés

Már a nyitást követően emelkedtek tegnap az európai részvényindexek, a vártnál alacsonyabb német inflációs adat pedig délután újabb lendületet adott. Az EuroStoxx50 0,7%-ot, a DAX 0,8%-ot, a FTSE100 1,4%-ot emelkedett.


Az amerikai részvényindexek enyhe csökkenéssel indították tegnap az újévet. Az S&P 0,4%-ot, a Nasdaq 0,8%-ot csökkent, míg a Dow stagnált.


Vegyes mozgás jellemezte az ázsiai részvénypiacot. Az idén először kinyitó Nikkei 1,5%-ot csökkent, míg a Hang Seng 2,4%-ot emelkedett, a CSI300 viszont stagnált.

Ismét 400 alatt az EURHUF

Kedden a forint 402-nél nyitotta a napot az euró ellenében, majd 404 felett is járva gyengült, ami főként a dollár rallynak tudható be. A fő devizapár korrekciója után aztán a magyar deviza is visszaerősödött, egészen 400-ig. Ma reggel már 399 alatt jár az EURHUF. Az egyelőre mérsékelt gázárak helyett az év első napjaiban ismét az euró-dollár alakulása mozgathatja a magyar devizát.

Nagy utat jár be a napokban az EURUSD

Kedden a reggeli órákban nagyot lökött a dolláron az olasz bankszövetség elnökének kommentje, miszerint az EKB-nak újra kellene gondolni a decemberi, korábbinál magasabb kamatpályát. Ennek eredményeként már délelőtt 1,06 alatt mozgott a devizapár. A napközben folyamatosan szivárgó német inflációs részadatok a vártnál markánsabb mérséklődést jeleztek, ami tovább gyengítette a közös európai devizát. Végül az éves tényadat 8,6% lett a várt 9,0%-kal szemben. A legfontosabb devizapár 1,054-nél zárta a kereskedést tegnap. A ma reggeli órák eddig a dollár gyengülését hozták: ismét 1,06 felett jár a kurzus. Ma konjunktúra felméréseket publikálnak a tengeren innen és túl is, így ezek eredményei gondolkodtathatják el a befektetőket.

Esik a kőolaj ára a kínai gazdasági helyzet és az USA recessziós félelmek miatt

A Brent 81,7 dollár/hordóra, a WTI 76,7 dollár/hordós szintre zuhant a márciusi határidőre, míg az Ural azonnali leszállítási ára 56,5 dollár/hordó volt ma reggel. A kínai gazdaságról kedvezőtlen hírek érkeztek: a Covid korlátozások elengedése miatt megnőtt a halálozások száma és a krematóriumok is megteltek az ázsiai országban. Európában és az USA-ban is melegebb az idő az ilyenkor szokásosnál, ami kihat a keresletre. A New York államot képviselő Fed kormányzó, William Dudley szerint az USA nem kerülheti el a recessziót, ugyanakkor a visszaesés nem lesz súlyos. Eközben az OPEC kitermelése nőtt az elmúlt hónapban, főleg Nigéria többlet kőolaj bányászata miatt. Az ottani kormányzat kiegyezett az egyik hadúrral, ennek következtében csökkent a kőolaj lopás mértéke, ami növekvő termelést eredményezett.

Az arany szárnyal a csökkenő kamatoknak köszönhetően

Az arany 1.860 dollárig tudott emelkedni ma reggel, miután a recessziós félelmek miatt süllyednek az USA kamatok. A 10 éves dollár hozam 3,68%-ra esett, a dollár is gyenge a piacokon. Az arany jegyzése június óta a legerősebb szinten van. A héten munkaerőpiaci adatok látnak napvilágot az Egyesült Államokban, melyek meghatározóak lesznek a piacra nézve. A szűk munkaerő kínálat a fogyasztói infláció egyik legfontosabb hajtóereje, így egy lassuló gazdasági aktivitás és lehűlő munkaerő kereslet további lökést adhat a nemesfémnek, mivel csökkenti az inflációs nyomást.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben