Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Különadót kapott karácsonyra a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 27.   09:42

Különadót vetett ki a kormány a gyógyszergyártókra A kormány december 23-án jelentette be, hogy különadót vet ki a gyógyszergyártókra. Az adót sávosan határozták meg, mértéke a korrigált nettó...

Különadót vetett ki a kormány a gyógyszergyártókra

A kormány december 23-án jelentette be, hogy különadót vet ki a gyógyszergyártókra. Az adót sávosan határozták meg, mértéke a korrigált nettó árbevétel 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1%, az 50 és 150 milliárd forint közötti része után 3%, a 150 milliárd forintot meghaladó része után pedig 8%. Az adót a 2022. és 2023. évekre vonatkozóan kell megfizetni.


Véleményünk: A royalty bevétel módosító tényező, így az nem része az adóalapnak, ami a Richter számára jelentős kivétel. Feltételezéseink szerint az effektív adóalap a Richter teljes árbevételének körülbelül 70%-a lehet. A Richter úgy számol, hogy idén nagyságrendileg 28 milliárd forint gyógyszergyártási különadót kell fizetnie. A teljes negatív egyszeri hatás részvényenként 320-360 forint körül alakulhat a 2022-2023-as időszakban. A hír határozottan negatív.

Viharos Karácsony

Ítéletidő sújtja New York államot, a hírek szerint eddig legalább 28-an haltak meg a zord időjárás következtében. Joe Biden elnök tegnap hivatalosan is elfogadta az állam kormányzója által már december 22-én meghirdetett vészhelyzetet. Ennek eredményeképpen hatóságilag támogatni fogják az óriási hideg és hóvihar következtében feje tetejére álló államot.


A Southwest Airlines további légiforgalmi káoszra számít, miután a cudar időjárás, többnyire hóviharokkal kísérve megbénította az amerikai légiforgalmat. A légitársaság a tervei szerint kapacitásának körülbelül egyharmadát fogja tudni kihasználni a következő napokban annak érdekében, hogy üggyel-bajjal helyreállítsa saját működésének megszokott rendjét, értve itt azt is, hogy például a személyzet eljusson a megfelelő indulási helyére. A Southwest tegnap több, mint háromezer járatát kényszerült törölni, ami a teljes amerikai járattörlések háromnegyedét tette ki.

Szerbia hadserege teljes készültségi állapotban

A hadsereg teljes készültségi állapotát rendelte el Alekszandr Vucsics szerb elnök. „A nép védelme érdekében minden lépést szükséges megtenni” – kommentálta Vucsics, miután a szerb média információi szerint a koszovói kormány az országban elő szerbek megtámadására készül. A két ország között elmérgesedett az egyébként sem túl barátságos viszony az észak-koszovói területen elő nagyobb lélekszámú szerb lakossággal kapcsolatban.

Kína nagyot enyhített a beutazási szabályokon

Január 8-tól a kínai hatóságok nem fogják kötelező karantén alá helyezni az országba utazókat, így véget érhet a közel három éve tartó globális elszigeteltség, ami megviselte a gazdaságot. A Kínába érkező személyeknek az indulástól számított 48 órán belül csak negatív covid-tesztet kell majd bemutatniuk. Ez jókora változás a jelenlegi nyolc napos elkülönítési kötelezettséghez képest.


A kínai ipari cégek által elért nyereség éves szinten 3,6%-kal csökkent a januártól novemberig tartó időszakban, mivel az ezekben a hónapokban még érvényben lévő covid-korlátozások megzavarták a gyártási tevékenységet és az ellátási láncokat. Az ország gazdasági növekedése az idei év első három negyedévében mindössze 3%-os volt, és várhatóan az év végéig már nem is fog sokat változni, ami az elmúlt közel fél évszázad egyik legrosszabb eredménye.


Japán munkanélküliségi rátája az elmúlt két hónap 2,6%-os értéke után novemberben 2,5%-ra csökkent, ami összhangban van az előrejelzésekkel, és 2020 februárja óta a legalacsonyabb értéket jelzi.


A japán kiskereskedelmi forgalom növekedése novemberben 2,6%-ra mérséklődött éves összevetésben, és elmaradt a 3,7%-ra vonatkozó várakozásoktól. Mindazonáltal ez volt sorozatban a kilencedik hónap, amikor a kiskereskedelmi forgalom magasabb volt az egy évvel korábbinál, mivel a belföldi fogyasztás a coviddal kapcsolatos aggodalmak ellenére rugalmas maradt. A kiskereskedelmi forgalom novemberben 1,1%-kal csökkent havi szinten az októberi, felfelé módosított 0,3%-os növekedés után, és június óta először fordult negatívba.

Voltunk 400 alatt is

Múlt hét pénteken 400 forintnál is kevesebbet kellett fizetni egy euróért, ilyen utoljára novemberben fordult elő. Ma reggel minimális gyengüléssel kezdett a forint, ami a régiós devizákra is jellemző volt, az EURHUF alig 401 fölött mozog a reggeli órákban. Az EURUSD folytatta a múlt hét végén tapasztalt trendet, minimálisan erősödni tudott az európai fizetőeszköz, ma reggel 1,065 dollárt kell fizetni egy euróért.

Kína újranyitása és az ellátási zavarok támogatják az olajárak emelkedését

A WTI határidős jegyzése 80 dollár fölé emelkedett, a Brent pedig 84,5 dollár környékén mozgott ma reggel. Kína, a legnagyobb olajimportőr tovább csökkentette a covid-korlátozásokat, aminek hatására a keresleti várakozások felfelé mozdultak el. Eközben az Egyesült Államokban téli viharok zavarták az ellátást, a texasi öböl menti finomítói kapacitás több mint egyharmada leállt az elmúlt napokban. Az oroszországi termeléscsökkentés kilátása is támogatta az olajárak növekedését, mivel az ország 2023 elején 5-7%-kal csökkentheti a kitermelést, válaszul a nyugati országok által bevezetett árkorlátozásokra. Eközben a befektetők továbbra is óvatosak a jövő évi globális recesszió növekvő kockázata miatt, mivel a főbb központi bankok további szigorítást terveznek.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben