Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lélektani szint alá esett a gázár

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 22.   09:12

Szerencsés együttállás 100 EUR/MWh alá esett a jövő havi leszállítású holland tőzsdei gázár, ami pozitív az infláció lassulása kapcsán. A mostani áresés több tényező szerencsés...

Szerencsés együttállás

100 EUR/MWh alá esett a jövő havi leszállítású holland tőzsdei gázár, ami pozitív az infláció lassulása kapcsán. A mostani áresés több tényező szerencsés együttállásának köszönhető. Az LNG behozatal magas, a szélkerekek átlag fölött termelnek, ami végső soron szintén csökkenti a gázfelhasználást, Európában év végére enyhe idő várható, a tározók továbbra is magas töltöttségen állnak és év végén az ünnepi szabadságolások alatt hagyományosan visszaesik az ipari felhasználás is.


Mario Centeno portugál jegybankár szerint minden adat azt mutatja, hogy a negyedik negyedévben tetőzött az infláció az Eurózónában és nagyon gyors csökkenést vár 2023-ra. Ez egybecseng a piaci várakozásokkal is, mely alapján jövő év utolsó negyedévére már 3-4% közötti inflációval számol, szemben az idei októberi 10,6%-kal.


A cseh jegybank a vártnak megfelelően 7%-on hagyta tegnap az alapkamatot.

Erősödött az amerikai fogyasztói bizalom

Váratlanul 108,3 pontra ugrott a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe decemberben a 101,4 pontos felülvizsgált novemberi adatról. A piaci várakozás kereken 101 pont volt, ami javulást jelentett volna a 100,2 pontos korábbi novemberi adathoz képest. A felmérés szerint a pozitív meglepetést az okozhatta, hogy úgy tűnik, az Egyesült Államok túl van az infláció csúcspontján. Emellett a csökkenő üzemanyagáraknak is örültek a fogyasztók. Ennek is köszönhetően tegnap már második napja sorozatban tudtak emelkedni a fő részvényindexek.


A Morgan Stanley stratégája, Jim Caron szerint a piacok alulárazzák a Fed várható kamatemeléseit, és komolyabban kellene venniük a jegybankárok szavait, akik üzeneteikben valós félelmüket fejtik ki az inflációval kapcsolatban.


Joe Biden támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt washingtoni találkozójukon. Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok addig segíti a megtámadott nemzetet, amíg az csak lehetséges, és egy újabb, 1,85 milliárd dollár értékű fegyvertámogatást is bejelentett.

További szigorítás jöhet a BoJ-tól?

A tokiói Aoyama Gaukin Egyetem professzora, Eisuke Sakakibara, akit csak Mr. Jen-ként emlegetnek, nem lepődne meg, ha januárban újabb szigorítást eszközölne a japán jegybank, miután a héten meglepetést okozva 0,25%-ról 0,5%-ra emelték a 10 éves kötvényhozamra vonatkozó sapkát. Mr. Jen úgy véli, hogy ha a BoJ felhagyna ultra-laza politikájával, akkor a jen árfolyama 120-ig is erősödhetne a dollárral szemben.


A kínai kormányzat Coviddal kapcsolatos fordulata után, valamint az ingatlanfejlesztői szektor irányába intézett támogató szavak következtében 88%-ot emelkedett a tőzsdéken a Bloomberg China Real Estate Index. A lendület azonban most elveszni látszik, ugyanis az ázsiai országból érkező koronavírus adatok megijesztették a befektetőket, és az eddig látott optimista hozzáállásból valamelyest visszavettek.

A Slovnaft mentességet kapott az Ukrajnába irányuló olajtermék-exportra

Szlovákia mentességet kapott, így február 5. után is exportálhat orosz olajból készült finomított termékeket Ukrajnába. Ez gyakorlatilag csak a MOL-csoporthoz tartozó Slovnaft finomítóra vonatkozik.


A Slovnaft jelenleg 95%-ban orosz nyersolajat használ fel, és jövő decemberig a kőolajfelhasználásának 60%-át kívánja nem orosz forrásokra cserélni. Ekkor jár le ugyanis az a mentesség, ami lehetővé teszi Szlovákia számára, hogy csak Csehországba küldjön orosz nyersolajból készült termékeket.


Véleményünk: A mentesség pozitív Ukrajna számára, mivel növeli a finomított termékkínálatot. A MOL számára is pozitív, mivel segít fenntartani a magas kapacitáskihasználtságot és jövedelmezőséget, valamint időt ad az orosz kőolajról való szükséges, de részleges leválásra.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel a fő amerikai és európai határidős piacokon is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben