Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lélektani szint alá esett a gázár

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 22.   09:12

Szerencsés együttállás 100 EUR/MWh alá esett a jövő havi leszállítású holland tőzsdei gázár, ami pozitív az infláció lassulása kapcsán. A mostani áresés több tényező szerencsés...

Szerencsés együttállás

100 EUR/MWh alá esett a jövő havi leszállítású holland tőzsdei gázár, ami pozitív az infláció lassulása kapcsán. A mostani áresés több tényező szerencsés együttállásának köszönhető. Az LNG behozatal magas, a szélkerekek átlag fölött termelnek, ami végső soron szintén csökkenti a gázfelhasználást, Európában év végére enyhe idő várható, a tározók továbbra is magas töltöttségen állnak és év végén az ünnepi szabadságolások alatt hagyományosan visszaesik az ipari felhasználás is.


Mario Centeno portugál jegybankár szerint minden adat azt mutatja, hogy a negyedik negyedévben tetőzött az infláció az Eurózónában és nagyon gyors csökkenést vár 2023-ra. Ez egybecseng a piaci várakozásokkal is, mely alapján jövő év utolsó negyedévére már 3-4% közötti inflációval számol, szemben az idei októberi 10,6%-kal.


A cseh jegybank a vártnak megfelelően 7%-on hagyta tegnap az alapkamatot.

Erősödött az amerikai fogyasztói bizalom

Váratlanul 108,3 pontra ugrott a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe decemberben a 101,4 pontos felülvizsgált novemberi adatról. A piaci várakozás kereken 101 pont volt, ami javulást jelentett volna a 100,2 pontos korábbi novemberi adathoz képest. A felmérés szerint a pozitív meglepetést az okozhatta, hogy úgy tűnik, az Egyesült Államok túl van az infláció csúcspontján. Emellett a csökkenő üzemanyagáraknak is örültek a fogyasztók. Ennek is köszönhetően tegnap már második napja sorozatban tudtak emelkedni a fő részvényindexek.


A Morgan Stanley stratégája, Jim Caron szerint a piacok alulárazzák a Fed várható kamatemeléseit, és komolyabban kellene venniük a jegybankárok szavait, akik üzeneteikben valós félelmüket fejtik ki az inflációval kapcsolatban.


Joe Biden támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt washingtoni találkozójukon. Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok addig segíti a megtámadott nemzetet, amíg az csak lehetséges, és egy újabb, 1,85 milliárd dollár értékű fegyvertámogatást is bejelentett.

További szigorítás jöhet a BoJ-tól?

A tokiói Aoyama Gaukin Egyetem professzora, Eisuke Sakakibara, akit csak Mr. Jen-ként emlegetnek, nem lepődne meg, ha januárban újabb szigorítást eszközölne a japán jegybank, miután a héten meglepetést okozva 0,25%-ról 0,5%-ra emelték a 10 éves kötvényhozamra vonatkozó sapkát. Mr. Jen úgy véli, hogy ha a BoJ felhagyna ultra-laza politikájával, akkor a jen árfolyama 120-ig is erősödhetne a dollárral szemben.


A kínai kormányzat Coviddal kapcsolatos fordulata után, valamint az ingatlanfejlesztői szektor irányába intézett támogató szavak következtében 88%-ot emelkedett a tőzsdéken a Bloomberg China Real Estate Index. A lendület azonban most elveszni látszik, ugyanis az ázsiai országból érkező koronavírus adatok megijesztették a befektetőket, és az eddig látott optimista hozzáállásból valamelyest visszavettek.

A Slovnaft mentességet kapott az Ukrajnába irányuló olajtermék-exportra

Szlovákia mentességet kapott, így február 5. után is exportálhat orosz olajból készült finomított termékeket Ukrajnába. Ez gyakorlatilag csak a MOL-csoporthoz tartozó Slovnaft finomítóra vonatkozik.


A Slovnaft jelenleg 95%-ban orosz nyersolajat használ fel, és jövő decemberig a kőolajfelhasználásának 60%-át kívánja nem orosz forrásokra cserélni. Ekkor jár le ugyanis az a mentesség, ami lehetővé teszi Szlovákia számára, hogy csak Csehországba küldjön orosz nyersolajból készült termékeket.


Véleményünk: A mentesség pozitív Ukrajna számára, mivel növeli a finomított termékkínálatot. A MOL számára is pozitív, mivel segít fenntartani a magas kapacitáskihasználtságot és jövedelmezőséget, valamint időt ad az orosz kőolajról való szükséges, de részleges leválásra.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel a fő amerikai és európai határidős piacokon is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben