Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Játékidő!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 20.   11:12

Erste kommentár Ma is bejelentést tett a Richter. A Mithra-val kötött megint szerződést, női hormon pótlására szolgáló szer, a Donestra kapcsán. Figyelembe véve az ismert kifizetéseket és a bevételi...

Erste kommentár

Ma is bejelentést tett a Richter. A Mithra-val kötött megint szerződést, női hormon pótlására szolgáló szer, a Donestra kapcsán. Figyelembe véve az ismert kifizetéseket és a bevételi várakozásokat, megbecsülhető a szerződés nettó jelenérték hatása.


Azt tudjuk, hogy a Richter most 5 millió eurót és talán 2024-ben 15-öt majd 50 millió eurót fizet a Mithra-nak. Ezek a kifizetések elég vaskosnak tűnnek, de cserébe Európára (beleértve a FÁK országokat is), Latin-Amerikára, Ausztráliára és Új-Zélandra vonatkozik a szerződés. Azt is tudjuk, hogy a 2025-ös várható bevezetést követően 10 év múlva, 2035-ben érheti el az értékesítési csúcsot a szer, 60-80 millió eurós értékesítéssel. A bruttó marzs 60-65 százalék lehet, ami magasabb, mint a jelenlegi 55-57 százalékos átlagos érték.


Mindezeket összerakva egy szimpla diszkontált pénzáram modellbe azt kapjuk, hogy a szerződés jelenértéke valahol 0 és 100 forint között lehet részvényenként. Vagyis a napi volatilitási tartományon belül van a hatás. Ugyanakkor azért pozitív, és magyarázza azt is, hogy a mai negatív hangulatban miért látunk csak nagyon pici árfolyamcsökkenést a Richter részvényétől.

Európa felülteljesített

Az európai részvénypiacon enyhe emelkedés volt tapasztalható tegnap. Az Euro Stoxx 0,2%-ot, a DAX és a FTSE100 0,4%-ot emelkedett. Ebben a vártnál jobb ZEW indexek is szerepet játszottak. A szektorok többsége erősödött, főleg az energiaszektor. Leggyengbben az IT teljesített.


Ezzel szemben Amerikában ismét az eladók voltak többségben. A Dow 0,5%-ot, az S&P 0,9%-ot, a Nasdaq 1,5%-ot csökkent. Amerikában egyedül az energiaszektor emelkedett, az is csak minimálisan. Leggyengébben pedig a kommunikációs szektor teljesített.


A japán részvénypiac beszakadt a jegybank váratlan lépésére. A hozamgörbe kontrol célszintjét minimálisan megemelték, ami masszívan erősödő jen árfolyamot és jelentős részvénypiaci esést hozott. A Nikkei 2,5%-ot, a Hang Seng 1,7%-ot, a CSI300 1,5%-ot esett.

Gyengülő európai keresletre számít a Stellantis

A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares gyengülő európai autókeresletre számít, mivel az infláció emelkedése csökkenti a lakosság szabadon felhasználható jövedelemét.

Rég nem látott mélységben a Disney

A múlt hónapban közölt kiábrándító negyedéves eredmények után az új Avatar film vártnál gyengébb teljesítménye gyakorolt nyomást a Disney árfolyamára, tegnap közel 5%-os csökkenést okozva. Idén már 45%-ot veszítettek a befektetők, ami 2001 óta a legnagyobb mértékű éves visszaesés.

Hazai full house vár ma a forintra

Hétfőn tovább erősödött a magyar deviza, a 406 körüli szintről egészen 402-ig menetelt a forint az euró ellenében. A ma reggeli órákban 403-nél jegyzik a devizapárt. Ma két fontos hazai esemény is van: délelőtt 11-től tart sajtótájékoztatót a PM és az ÁKK vezetője, ahol a jövő évi költségvetést és finanszírozási tervet illetően ismerhetünk meg részleteket. Délután pedig kamatdöntő ülést tart a jegybank, ahol a helyzetértékelés mellett új előrejelzéseket is közölnek majd.

1,06-nál az EURUSD

A nemzetközi devizapiacokon hétfőn viszonylag szűk sávban mozgott az EURUSD kurzusa, érdemi elmozdulást a német Ifo-index sem hozott. Ma reggel a tegnapi nyitó szint közelében, 1,06-nál jár a jegyzés.

Alig változik az olaj, a kínai nyitásról szóló hírek ellensúlyozzák a globális lassulás okozta veszélyt

A WTI 75,9, a Brent 80,3 dollár/hordó volt ma reggel a februári határidőre, míg az Ural árjegyzése 56,8 dollárt tett ki azonnali leszállításra. A befektetők a kínai nyitás ellenére továbbra is aggódnak a világgazdaság növekedése miatt. A kínai vezetők óvatosan, de enyhítik a covid szabályokat, ami növelheti az olaj iránti keresletet, ugyanakkor a kamatemelések miatt lassulhat a globális növekedés, ami ezzel ellentétes hatású. A nyersolaj piaca a korábbi változékonyság után jelentősen lenyugodott, a befektetők egyelőre a partvonalon várják az eseményeket.

Az arany stabil, a BoJ engedi a jen erősödését és a kamatok emelkedését

Az arany stabilan 1.793 dollár volt ma reggel. A Fed múlt heti kommentárjai miatt továbbra is jelentős a várakozás, hogy tovább fog nőni a dollár kamat, ugyanakkor ma gyengítette a zöldhasút a BoJ bejelentése, mely szerint hagyják emelkedni a kamatokat, ami viszont csökkenti a dollár vonzerejét. Ez a hír adott némi támaszt az aranynak is. A Fed jövőre várhatóan 5% fölé emeli irányadó kamatát.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben