Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megvan a gázár megállapodás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 20.   09:39

Magyarország nemmel szavazott Hosszú hetekig tartó vitát követően tegnap megállapodtak az energiaügyi miniszterek a gázárplafonról. A korábbi javaslatoknál szigorúbb szabályozást fogadtak el, mely...

Magyarország nemmel szavazott

Hosszú hetekig tartó vitát követően tegnap megállapodtak az energiaügyi miniszterek a gázárplafonról. A korábbi javaslatoknál szigorúbb szabályozást fogadtak el, mely február 15-től lép hatályba. Az extrém kilengésektől védő plafon akkor lép életbe, ha legalább három napig 180 euró/MWh fölött van a TTF gázár és ha az LNG gázár fölötti spread meghaladja a 35 euró/MWh szintet. A plafon aktiválódálását követően tilos az e szintek fölötti üzletkötés. A tegnapi szavazáson egyetlen ország szavazott a javalast ellen, Szijjártó Péter külügyminiszter már korábban jelezte, hogy Magyarország nemmel fog szavazni. Ám mivel a döntéshez csak minősített többség kellett, így könnyedén átment a javaslat. A jövő havi holland tőzsdei gázár a korábbi 130 euró szint környékéről 110 euró alá esett ma reggelre.


Joachim Nagel német jegybankár szerint még hosszú időre van szükség az EKB inflációs céljának eléréséig. Nyilatkozatában ráerősített Christine Lagarde csütörtöki beszédére, mely szerint további 50 bázispontos lépésekre van szükség az inflációs cél teljesítése érdekében.


A vártnál is nagyobb mértékben csökkent a német termelői árindex novemberben. A korábbi 34,5%-ról 28,2%-ra lassult a termelői árak emelkedése, szemben a várt 31,1%-kal.

A félelem uralkodik az amerikai tőzsdéken

Az amerikai tőzsdék már negyedik napja esnek, a befektetők egyre jobban tartanak attól, hogy a Fed recesszióba taszíthatja a gazdaságot, miután a múlt héten a központi bank 50 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát, és a döntéshozók jelezték, hogy a tetőpont akár 5,1% is lehet.


Az amerikai lakásépítők szövetségének (NAHB) lakáspiaci indexe decemberben 31-re csökkent, ami a világjárvány kezdetét leszámítva 2012 óta a legalacsonyabb érték. A novemberi 33-as eredmény után a piac arra számított, hogy az index értéke 34-re emelkedik. Ez már a 12. egymást követő hónap, amikor csökkent az index, mivel a magas jelzáloghitel-kamatok miatt egyre kevésbé megfizethetők az új lakások. "A jelentésben az a jó hír, hogy az elmúlt hat hónapban ez a legkisebb csökkenés az indexben, ami azt jelzi, hogy valószínűleg közeledünk a ciklus aljához" - mondta Robert Dietz, a NAHB vezető közgazdásza.

Mindenkit meglepett a japán jegybank

Az eddigi, szigorúan betartott 0,25%-ról 0,5%-ra emelte a japán jegybank a 10 éves kötvényhozam sapkáját, azaz akkor fog korlátlan mennyiségben államkötvényt vásárolni, ha a 10 éves hozam eléri az 50 bázispontot. A jegybank szerint a lépés fenntarthatóvá fogja tenni a monetáris lazítás folyamatát, miközben több szakértő is a BoJ évtizedes politikájával való felhagyást emlegeti. Ugyan az elemzők gyakran bírálták a Haruhiko Kuroda jegybankelnök eddigi politikáját, a lépésre lényegében senki sem számított. A 10 éves kötvényhozam 25 bázispontról hirtelen 40 bázispontra emelkedett, míg az USDJPY devizapár 137,5-ről 133 közelébe esett, azaz a szigetország fizetőeszköze jelentősen erősödött. A jegybank a rövidebb kötvények esetében egyelőre fenntartotta a „szigort”, így az 1 és 5 év közötti lejáratú kötvényekből ismét felvásárlást tartott.

A Richter szándéknyilatkozatot írt alá a Mithra-val

A Richter és a Mithra Pharmaceuticals kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá a Donesta kereskedelmi forgalomba hozatalára vonatkozóan. A készítmény egy esterol alapú hormonpótló a posztmenopauzában lévő nők számára.


A szerződés értelmében a Mithra 55 millió euró mérföldkő kifizetésre jogosult. Ebből 5 millió euró a szándéknyilatkozat, 50 millió euró pedig a licenc- és szállítási szerződés aláírásakor esedékes. Ezen kívül további 15 millió euró mérföldkő kifizetés jár az engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan, valamint royalty bevétel az értékesítés után.


A Richter 90 piacon fogja értékesíteni a készítményt, kizárólagos licenc jogokkal Európában, Oroszországban, a FÁK régióban, Latin-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon.


A Richter elmondta, hogy a Donesta piaci bevezetésére várhatóan 2025-ben kerül sor. A termék csúcsértékesítése 2035-re elérheti a 60-80 millió eurót. A készítményt a Richter gyártja, a bruttó árrés területtől függően 60-65% lehet.


A hír, amely a Richter kitartó erőfeszítéseit mutatja, hogy innovatív termékekkel gazdagítsa portfólióját, és megerősítse pozícióját a női egészségügyben, pozitív és támogató részvényárfolyamra. Pozitív árfolyamreakcióra számítunk, de a viszonylag távoli bevezetés (valamint a viszonylag jelentős mérföldkő kifizetés) némileg mérsékelheti a piaci optimizmust.

Új vezető a MOL Kutatás-Termelés üzletágának élén

2023. február 1-től Marton Zsombor lesz a MOL csoport Kutatás-Termelés üzletágának ügyvezető igazgatója.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben