Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tovább javult a hangulat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 19.   12:05

Erste kommentár Az IFO intézet a minap emelte meg a német gazdaságra vonatkozó GDP előrejelzését, így már csak 0,1 százalékos visszaesést vár a jövő évre a korábbi 0,3 százalékos...

Erste kommentár

Az IFO intézet a minap emelte meg a német gazdaságra vonatkozó GDP előrejelzését, így már csak 0,1 százalékos visszaesést vár a jövő évre a korábbi 0,3 százalékos csökkenéssel szemben. 2024-re pedig 1,6 százalék lehet a növekedés. A független Kiel Institute egyenesen odáig ment a minap, hogy a korábbi 0,7 százalékos kontrakció helyett már 0,3 százalékos növekedést vár a jövő évre. Mindezt úgy képzelik el a gazdaságkutató intézetek, hogy a jövő év első két negyedévében a gazdaság zsugorodni fog, s a második félében már a bővülésé lesz a terep. A ma megjelent IFO indexek is ezt a javuló világképet festik le. Ugyanis a decemberi üzleti hangulat index 88,6 pont lett a várt 87,5-del szemben, s a novemberi 86,3 pontos adat után. Mind a gazdaság jelenlegi, mind a jövőbeli megítélése javult. Az előbbi 94,4, az utóbbi 83,2 pont lett a várt 93,5 és 82 helyett, s a novemberi 80 és 93,1 ponttal szemben. Ez azért fontos, mert az IFO intézet 9.000 vállalatot kérdez meg, vagyis azok üzleti kilátásai jelennek meg ebben az indexben. Ezek a cégek a gyártás, a kereskedelem, az építőipar és a szolgáltatási szektorokból kerülnek ki, azaz jól lefedik a német gazdaságot. Vagyis a gazdaság szereplői látnak pozitív elmozdulást az üzleti hangulatban, az üzleti lehetőségekben. A javuló tendencia a múlt hónapban kezdődött az októberi lokális mélypontot követően, ami nagy valószínűséggel összhangban van a moderáltabb földgázárakkal, a tárolók magas töltöttségi szintjével és a földgáz megtakarításra vonatkozó hajlandósággal, lehetőséggel. Vagyis azért továbbra is nagy a bizonytalanság, hiszen a földgázellátásban az árakban még jelentős bizonytalansággal kell számolnunk. Ugyanakkor elmondható, hogy eddig jól alakultak a dolgok, s most úgy tűnik, hogy a jövő évet Európa az orosz földgáz nélkül is végig tudja csinálni, valószínűleg nem magasabb földgázárak mellett, mint amelyeket idén láthattunk. Értve ez alatt az átlagárat.


A DAX emelkedett délelőtt a jó híreknek is köszönhetően, míg itthon oldalazást láthatunk a Richter és a Magyar Telekom jó teljesítményének illetve a MOL és az OTP csökkenésének kombinációjaként.

Csökkenés

A DAX 0,7%-ot, az Eurostoxx50 0,8%-ot, a FTSE pedig 1,3%-ot csökkent pénteken. Különösen az ingatlan és az IT esetében volt nagy az esés.


Amerikában is 1% körüli esés volt megfigyelhető. A Dow 0,9%-kal, a Nasdaq 1%-kal, az S&P500 1,1%-kal zárt alacsonyabban. A tengerentúlon is minden szektor esett, és itt is az ingatlan szektor volt a leggyengébben teljesítő szektor.


Ázsiában ma reggel is az eladók uralkodtak. A Hang Seng 0,9%-ot, a Nikkei 1%-ot, a CSI300 1,9%-ot esett.

Osztalékszelvény nélkül forog a Volkswagen

Pénteken elsöprő többséggel, 99,99%-ot meghaladó arányban szavazta meg a 19,06 eurós osztalékot a Volkswagen rendkívüli közgyűlése. Ma már osztalékszelvény nélkül kereskednek a részvényekkel, a kifizetés viszont a jövő év elejére fog csúszni, január 9-től kezdődik.

405-nél kezdi a hetet az EURHUF

Csütörtökön beállt az EURHUF a 405-406-os sávba. Az uniós megállapodás hivatalossá vált, ami fontos jelzés volt a piacoknak. A devizapár pénteken sem mozdult el érdemben erről a szintről. Az ünnepek előtti utolsó héten is lesz mire figyelni: kedden kamatdöntő ülést tart a jegybank, és a helyzetértékelés mellett új előrejelzéseket is közölnek majd. Emellett megjelenhet a rendelet a költségvetés módosításáról, valamint a fizetési mérleg adatokat is megismerhetjük.

Ma a német Ifo-indexre figyelünk

Pénteken a vártnál valamivel jobb tengerentúli konjunktúra adatok 1,06 alá lökték az EURUSD kurzusát, így e szint alatt zárt a legfontosabb devizapár a múlt héten. Ma reggel ugyanakkor eddig korrekciót látunk, és a pénteki napi közép, 1,062-1,063 körül ingadozik a jegyzés. Ma a német Ifo-index hozhat elmozdulást, a héten még amerikai heti munkapiaci adatok és a PCE-infláció lesz a fókuszban.

Stabil az olajár, a kínai újranyitásban bízik a piac

A WTI 74,7, a Brent 79,4 dollár/hordó volt ma reggel a februári leszállításra, míg az Ural árjegyzése 54,8 dollárt ért el. A piac bízik a kínai zéró covid stratégia megváltoztatásában, ugyanakkor látni kell, hogy az ázsiai ország fogyasztásnövekedése nem csak a kínai hatóságoktól függ. Peking utcái például a járvány miatt elnéptelenedtek, miután a lakosság egy része beteg lett, másik része pedig a félelem miatt nem hagyja el lakását. A kínai olajkereslet jelentős része ráadásul petrolkémia, ami exportra megy, a világgazdaságban pedig gyengék a kilátások. A Biden kormányzat nekilát a stratégiai készletek újratöltésének, amire a következő hónapok alkalmasak lesznek, mivel az előrejelzések szerint szezonális okok miatt is gyengébb lesz a kereslet. Az SPR újratöltése mindenesetre adhat egy stabil támaszt a kőolaj áraknak.

Az arany alig változott, a Fed politikája lesz meghatározó

Az arany 1.794 dollár volt ma reggel. A kedvező múlt heti fogyasztói inflációs adat után egy kicsit megrettent a piac, mivel a Fed további kamatemeléseket lengetett be. A fő kérdés, hogy mennyire valós ez a veszély, és mennyivel emeli 5% fölé irányadó mutatóját az amerikai jegybank. Egyelőre nem látszik, hogy hol lesz a kamatemelések vége, a piaci várakozás 5,1% a jövő évi alapkamatra.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben