Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rég várt jó hírt kapott a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 19.   10:07

Richter: Az amerikai FDA jóváhagyja a Vraylar-t az MDD kiegészítő kezeléseként A Richter partnere, az AbbVie bejelentette, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta a Vraylar-t (cariprazine) az...

Richter: Az amerikai FDA jóváhagyja a Vraylar-t az MDD kiegészítő kezeléseként

A Richter partnere, az AbbVie bejelentette, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta a Vraylar-t (cariprazine) az antidepresszánsok kiegészítő terápiájaként a súlyos depressziós rendellenességek (MDD) kezelésére felnőtteknél.


Az MDD az egyik leggyakoribb mentális zavar az Egyesült Államokban; körülbelül minden ötödik felnőttet érint az élete során. Az új indikáció a hatásosságot és a jó tolerálhatóságot megalapozó klinikai vizsgálatok adatain nyugszik, és új lehetőséget kínál azon betegek számára, akik csak részlegesen reagálnak az antidepresszáns kezelésre.


Fontos, hogy a Vraylar az első és egyetlen dopamin és szerotonin részleges agonista, amelyet az FDA jóváhagyott a depresszió leggyakoribb formáira, az MDD és az I. típusú bipoláris zavarhoz kapcsolódó depressziós epizódok kiegészítő kezeléseként.


A hírt régóta várták a piaci szereplők, így az megfelel a várakozásoknak. Ez azonban nem csökkenti jelentőségét. A Vraylar terápiás kínálatának kiterjesztése új lendületet ad a Vraylar értékesítésének, és megerősíti a kasszasiker státuszát. Az amerikai FDA jóváhagyása mérföldkő kifizetést von maga után a Richternek. Ugyanakkor a Richter már kapott 5 millió dollár mérföldkő kifizetést, amikor az AbbVie 2022 első negyedévében benyújtotta a kérelmet az FDA-hez. A vállalat akkor azt mondta, hogy a jóváhagyáskor (2022 vége előtt) további, hasonló nagyságrendű mérföldkő várható. Pozitív piaci reakcióra számítunk.


Szintén a Richterrel kapcsolatos hír, hogy az új immunterápiák felfedezésével és fejlesztésével foglalkozó Nykode Therapeutics bejelentette, hogy stratégiai gyártási partnerségi megállapodást kötött a Richter-Helm BioLogics-szal, hogy plazmid DNS-t szállítson a Nykode saját és partnerség keretében gyártott készítményeihez. A megállapodás értelmében a Nykode igény esetén lehetőséget kap arra, hogy a szabadalmaztatott gyártási folyamatokat technológiailag átadja partnereinek.

A MOL részesedést vásárol az ALTEO-ban

A MOL leányvállalata, a MOL RES Investments a Főnix (Diófa AM) és a Riverland (Indotek-Investments, Jellinek Dániel) magántőkealapokkal együttesen 9,99%-os (egyenként 3,33%-os) részesedést szerzett az ALTEO-ban a fő részvényestől, a Wallis AM-től, részvényenként 2.872 forintos áron. Ezen túlmenően a közösen eljáró felek megegyeztek abban, hogy a Wallis AM fennmaradó 51,567%-os ALTEO részesedését részvényenként 2.872 forintért egyenlő arányban megvásárolják.


Az összehangoltan eljáró felek nevében a MOL leányvállalata, a MOL RES Investments vételi ajánlatot tesz a fennmaradó ALTEO részvényekre 3.040 forintos áron.


A felvásárlási ajánlat akkor lesz érvényes, amikor azt a jegybank jóváhagyja.


Az ajánlattevő az ALTEO gazdálkodásán és üzleti tervén egyáltalán nem kíván változtatni.


Vélemény: A lépés meglepetés, mivel az ALTEO réspiaci játékos, de jelentős megújuló portfólióval is rendelkezik a PV és a szél szegmensben. További meglepetés, hogy a MOL két magántőkealappal működik együtt. Ugyanakkor a teljes ügylet nagysága 65 milliárd forint körül van, ami kicsi a MOL üzletméretéhez képest. Az ALTEO-nak jó lehetőségei vannak a megújuló szegmensben, nyeresége robbanásszerűen, mintegy egy nagyságrenddel nőtt ebben az évben. Mindemellett óriási készpénztermelési potenciállal rendelkezik, ha nem történik további jelentős áram- és földgáz áremelkedés. Az ajánlott felvásárlási ár az Erste részvényenként 3.790 forintos ALTEO célára alatt van. A tranzakció elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen hatással a MOL részvényeinek árfolyamára, habár a lépés pozitív. Az ALTEO esetében negatív, hogy a vételi ajánlat ára a fair részvényérték alatt van.

Szigorúbb gázárplafon jöhet

Az EU energiaügyi miniszterei ma ismét találkoznak, hogy a gázárplafonról tárgyaljanak. Az aktuális javaslat 188 EUR/MWh tarifában maximalizálná a gázárat az eddigi 275 EUR/MWH helyett, és a másik paramétert az LNG-hez viszonyított spreadet is 35 euróra csökkentetnék az eredeti 58 euróshoz képest.


Az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése óta érezhetően megugrottak az európai állampapírhozamok. A 2 éves német állampapírok hozama 30 bázisponttal 2,4%-ra emelkedett, ami 2008 óta a legmagasabb érték. A 10 éves olasz állampapírok hozamfelára 40 bázisponttal 2,2%-ra emelkedett az azonos lejáratú német állampapírokhoz képest.


A vártnál is nagyobb mértékben javult a német IFO index mind a három komponense decemberben.


A Bundesbank is frissítette jövő évi gazdasági előrejelzését. Júniusban még 2,4%-os GDP növekedést várt jövőre Németországtól, ezt most 0,5%-os GDP visszaesésre módosította. A jövő évi német inflációs előrejelzést pedig 4,5%-ról 7,2%-ra emelte meg.

Folytatódhat az eladási hullám az amerikai tőzsdéken

Az alapkezelők az év utolsó heteiben akár 100 milliárd dollárnyi részvénytől is megválhatnak, hogy elérjék a portfóliók 60:40-es részvény-kötvény arányát. Ez a JPMorgan szerint tovább súlyosbítja a nemrég indult eladási hullámot a részvénypiacon.


Az elemzők nagy része döcögős első félévre számít 2023-ban a Fed további kamatemeléseinek hatására, és egyre nagyobb esélyt látnak egy enyhe recesszió kialakulására. Az év második fele azonban már kedvezőbb lehet a részvénypiacok számára.

Változás jöhet a BoJ politikájában

Elképzelhető, hogy Kisida Fumio japán miniszterelnök Haruhiko Kuroda áprilisi távozásával olyan jegybankelnököt preferálna, aki elengedné a jelenlegi BoJ-vezér ultra-laza monetáris politikáját. A japán jegybank a hosszú távú 2%-os inflációs célra hivatkozva folyamatosan nagyon alacsony, gazdaságot támogató monetáris politikát folytat, valamint kötvényvásárlásokkal mesterségesen alacsonyan tartja a jenhozamot is. Mindezt Kisida a Bloombergnek nyilatkozta, és a hír hatására jen markáns erősödéssel kezdte a kereskedési napot a dollárral szemben.


Változtathat a kínai vezetés is, ami a gazdasághoz való hozzáállását illeti. A Hszi-rezsim célja az utóbbi két évben a vállalatok szorosabb ellenőrzése volt, ami sok bizalmi gondot jelentett a befektetők számára. A múlt héten zárult Központi Gazdasági Munkakonferencia után több tapasztalt kormányzati vezető is arról számolt be, hogy a párt, inkább intézkedéseivel mint pénzügyileg, de támogatni tervezi a magánszektort. Ahogyan mondták, „a kulcs a bizalom növelése”, nem pedig a fiskális támogatások összegének bővítése.


Két ballisztikus tesztrakétát is kilőtt a napokban Észak-Korea, amelyek akár hosszú távon is képesek lehetnek atomtöltetet hordozni. A Japán Védelmi Minisztérium jelentése szerint a rakéták kb. 500 kilómétert tettek meg, mielőtt a vízbe csapódtak.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben