Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

De ki szeret adózni?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSBara GáborFiókhálózati értékesítési vezető2022. december 15.   10:18

Sokan sokfélét gondolunk a világ dolgairól, azonban szinte mindenki egyetért abban, hogy nem szeretünk adót fizetni. Persze szükséges, de azért nem szeretjük. Köszönhetően a hatályos hazai jogszabályoknak, nem is feltétlenül muszáj megfizetni ezen adók egy részét.

Rendben, de hogyan? Ennek a kérdésnek, ha máskor nem is, legalább most év végén érdemes utána nézni. Én most erre teszek egy kísérletet, legalábbis ami a befektetéseinket érintő adók, költségek, adóvisszatérítések témáját illeti. A legnépszerűbb megoldás, ha Tartós Befektetési Számlára, népszerű nevén TBSZ-re, helyezzük el a befektetéseinket. Ez egy speciális befektetési számla, mely pajzsként védi a kamat- és árfolyamnyereségadótól a befektetéseinket, legalábbis amiket bölcsen ezen a számlatípuson tartunk.

A működése igen egyszerű. A számla nyitásának évében minimum 25.000 Ft, vagy ennél nagyobb forint, euro, dollár, összeget elhelyezhetünk el a számlán, amelyet utána befektetünk egy nekünk megfelelő és tetsző termékbe. Ez lehet kötvény, részvény, befektetési jegy, stb. Ezt az évet hívjuk gyűjtőévnek. Ha a gyűjtőévet követő 3 évben nem vesszük fel a pénzt a számláról már nyertünk! A 15%-os kamatadó helyett már csak 10%-os adó fogja terhelni a befektetéseinken elért kamatot, hozamot. Ekkor, részben vagy egészben, felvehetjük az összeget a már említett 10%-os adókulcs mellett. Azonban ha benntartjuk további két évre ezeket a befektetéseket a TBSZ-en, a kamatadó 0%! Volt adó, nincs adó. Ennyit a tényekről, de most jön csak az izgalmas rész!

Ha ezt minden évben megtesszük, az ötödik év után évente lesz egy összeg a kezünkben, amit adómentesen forgattunk meg, illetve költhetünk el. Sőt! A BÉT-en forgalmazott részvények osztalékadójának megfizetése alól is mentesülhetünk a segítségével. És már most el szeretnék oszlatni egy tévhitet a TBSZ-szel kapcsolatban. Ezt a három + két évet ne tekintsük lekötésnek. Amennyiben a számlán tartott befektetés likvid, azaz hozzáférhető, bármikor megszüntethető és a pénz elkölthető. Ekkor csak annyi történik, hogy nem nyertünk kedvezőbb adózási feltételeket. Ki kell fizetni a már jól megszokott 15%-os kamatadót (TBSZ adót) az árfolyamnyereségünk után, és azt is csak az adóbevallás keretein belül. Azaz ha mást nem, egy halasztott adófizetést azért csak kiharcoltunk a befektetéseinknek. Így talán mondhatom, hogy ekkor is, ugyan csak egy kicsit, de mégis nyerünk vele valamit. TBSZ nélkül viszont sokat veszíthetünk! Főleg a manapság tapasztalható, akár alacsony kockázatú, befektetések magas hozamszintjeinél. Ki akarná feleslegesen megfizetni ezeket a szabad szemmel jól látható összegeket?

A másik igen közkedvelt adóoptimalizáló megoldás a Nyugdíj Előtakarékossági Számla. Természetesen ennek is van népszerű rövidítése: NYESZ-R számla. Ennek a befektetési számlatípusnak talán még több előnye van, mint a TBSZ-nek. Itt nincs gyűjtő év. Erre a számlára akkor fektetünk be pénzeket, amikor azt jónak látjuk, továbbá kamatadó és árfolyamnyereségadó mentességet élvez minden befektetés, amit itt tartunk. Mindig, amikor új összeget helyezünk el ezen a számlán és befektetjük, a befektetés vételi díja elengedésre kerül teljes egészében. És ha ez még nem lenne elég: minden évben az adott évben befizetett összeg 20%-át, maximum 100.000 Ft-ot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. A számlára történő befizetéseket, gyakran egy rendszeres befektetési program, az Erste Future Program (EFP) segítségével, havonta átlagosan 20.000-50.000 Ft-os részletekben intézik az ERSTE ügyfelek. Ez egy kényelmes és egyszerű megoldás. Megadják a megbízást, utána havonta az automata áthelyezi a megadott összeget a folyószámlákról és befekteti azt. Így már csak annyi a dolguk, hogy évente visszaigénylik az adóból a megfelelő, nekik járó összeget.

Sokat tud a NYESZ-R számla, de ennek ára van. Alapvetően az itt felhalmozott összegeket a nyugdíjra jogosultságunk megszerzése, de legalább 10 lezárt adóév után tudjuk elkölteni - ahogy ezt a számla neve is sugallja. Tehát az itt elhelyezett pénzeket, tényleg a nyugodt, biztonságos, élményekben gazdag nyugdíjas éveink finanszírozása céljából fialtatjuk. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy az 56 évnél fiatalabbak számára lehet érdekes ez a számla.

Nos, ez sem feltétlenül igaz egy kiegészítő szabály következtében. Ugyanis, ha valakinek megvan 3 lezárt adóéve, azaz megélte 3-szor is a december 31-ét a számlánk (pl: egy december 27-én nyitott NYESZ-R számla esetében a 3 lezárt adóév = 2 naptári év+ 4 nap), és nyugdíjra jogosult a számlatulajdonos, a számla megszüntetése esetén is jogosult az adóvisszatérítés megtartására. Így bizony a nyugdíj elött 2-3 évvel állók számára is tartogathat hasznot a NYESZ-R. A téma igen sokrétű, számtalan további érdekes részletet tartogat az érdeklődők számára.

Így végszóként csak annyit tudok minden olvasómnak javasolni, hogy keresse fel a banki tanácsadóját, és beszéljék át az adómegtakarítási lehetőségeket részleteiben. Kis időráfordítással sok pénzt megspórolhatunk. Az idő pénz - mondják. És jól mondják! Minél később kezdünk neki az adóoptimalizációnak, annál többet bukunk azon, hogy nem nyerünk!

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Bár társaságunknál többféle kockázatú befektetési csomag választható, felhívjuk figyelmedet, hogy kockázatmentes befektetés nem létezik. A politikai, gazdasági-és szabályozási környezetből eredő és a kamatszint változások miatti kockázatokat; a működésből, hitelezésből, értékelésből, tőkeveszteségből, likviditásból, devizaárfolyamok változásából eredő kockázatokat, valamint az egy jegyre jutó eszközérték ismeretlenségének kockázatát vedd figyelembe befektetési döntésed meghozatala előtt.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu). Az Erste Future Junior Befektetési Programmal kapcsolatos további információkat a www.erstefuture.hu weboldalon, az Erste Befektetési Zrt. Üzletszabályzatában (Erste Future Befektetési Program kiskorú Ügyfelek részére) és az Erste Bank fiókjaiban talál.

Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy Társaságunknál a fentieken túl számos befektetési alap elérhető, melyek listája megtalálható az alábbi weboldalon. A Kiemelt Befektetői Információk menüpont alatt elérhető dokumentum tartalmazza az egyes alapok bemutatását, melynek segítségével az egyes alapok kondíciói könnyedén összehasonlíthatóak: https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetési alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra! A fenti befektetési csomagokban szereplő terméktípusról részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagban érthető el: ersteinvestment.hu/hu/befektetesi_jegyek.html

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben