Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A FED és az EKB is tovább emelheti a kamatot, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben

PODCAST
PODCAST2022. december 14.   16:39

A lassuló, de még így is 7 százalék feletti amerikai infláció mellett a FED vélhetően tovább emeli majd az alapkamatát, a kérdés, hogy milyen mértékben. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője azt mondta, hogy valószínű a korábbi 75 bázispontos ütem mérséklése, és az 50 bázispontos kamatemelés. Az infláció magas, a FED pedig vélhetően nem akar abba a hibába esni, hogy túl korán leáll a monetáris szigorítással. Az Európai Központi Bank, ha lehet, még nehezebb helyzetben van az energiaárak miatt, valószínűleg az európai jegybanknál is 50 bázispontos kamatemelés lesz. Az Erste stratégája a Trend FM Reggeli Monitor című adásában már arról beszélt, hogy a 2023-as inflációs és gazdasági növekedési kilátásokat leginkább az energiaárak határozzák majd meg, kiemelten a földgáz.

Utoljára az 1980-as években volt példa hasonló gyors ütemű monetáris szigorításra, amelyre a több mint 40 éve nem látott infláció megfékezése miatt volt szükség az Egyesült Államokban. „Az elemzői várakozások alapján a jegybankárok az előző négy, 75 bázispontos szigorítás után szerdán 50 bázisponttal, a 4,25 – 4,50 százalék közötti sávba emelhetik az irányadó kamatlábat” – nyilatkozta a Reggeli Monitor adásában Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető  makrogazdasági elemzője. Már a második egymást követő hónapban okozott meglepetést az infláció, ami novemberben 7,3 százalék volt. A mai kamatdöntő ülésen várható emelés nem jelenti majd azt, hogy véget ért a monetáris szigorítási ciklus. „A FED elnök továbbra sem jelzi majd a kamatemelési ciklus végét, nagyon valószínű, hogy jövő év januárjában-februárjában lesz egy újabb 50 bázispontos szigorítás. Igazából az a nagy kérdés, hogy ezután mi történik, megáll-e az amerikai szigorítás 5 százalék alatti kamattal, vagy tavasszal tovább szigorítanak” – elemezte a helyzetet Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint maradt a recessziós kockázat az Egyesült Államokban.  1 százalék alatti növekedés várható a tengerentúlon.

Az Európai Központi Bank a FED-del szemben jóval nehezebb helyzetben van. Ennek ellenére az európai jegybank is folytathatja a szigorítást, újabb 50 vagy 75 bázisponttal szigoríthat az EKB is a kamaton. Valószínűbb az 50 bázispontos emelés. „Nemrég elindították a TLTRO-hitelek visszafizetési lehetőségét a kereskedelmi bankok részére, ez is egyfajta monetáris szigorításnak felel meg” – részletezte az EKB dilemmáit Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője, aki szerint Európát erőteljesebben sújtja az energiaválság, emiatt itt nagyobb a gazdasági visszaesés kockázata. Az esetleges európai recesszió mélyebb is lehet, mint az amerikai. Az EKB-nál 2,5-3 százalék közötti szinten állhat meg a szigorítási ciklus 2023 első felében.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája már arról beszélt a Reggeli Monitorban, hogy mind a magyar, mind a régiós növekedési esélyeket alapvetően befolyásolja majd a földgáz árának alakulása, illetve piaci elérhetősége. „Egyelőre nem számíthatunk arra, hogy a földgáz ára jelentősen csökken jövőre, sőt, akár az is előfordulhat, hogy újra jelentősen emelkedik 2023-ban” – vázolta a helyzet kétarcúságát Miró József. Az Erste Befektetési Zrt. stratégája szerint az EU szükségletének csak 1/15-ét szállíthatja majd Oroszország földgázból. Ezért az Európai Unió döntő része számára kulcsfontosságú lesz az, hogy valóban elérhető és kifizethető legyen az LNG-földgáz ára. Ez egy igen versengő piac lesz, de a jó hír, hogy Európa-szerte egyre több cseppfolyósított földgáz-átalakító terminált alakítanak ki az Európai Unióban. Nem 350 euró lesz a földgáz ára a holland tőzsdén, de tartósan magas maradhat.

A beszélgetésben még szó volt arról, hogy:

  • Mennyire pöröghet fel a FED monetáris szűkítése az állampapírok eladása terén?
  • Az EKB meddig kezelheti állampapír-vásárlással az euróövezeti helyzetet, és mikortól léphet, a FED-hez hasonlóan, ezen a téren is a monetáris szűkítés útjára?
  • Az LNG-földgáz megoldást jelenthet-e Európa földgázbeszerzési problémáira?

Az Erste vezető makrogazdasági elemzőjével, Nyeste Orsolyával, és az Erste Befektetési Zrt. stratégájával, Miró Józseffel Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben