Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lassíthat az amerikai jegybank

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 14.   09:47

50? A Fed ma várhatóan egy fokozattal lejjebb kapcsol, és mérsékli a monetáris szigorítás agresszív ütemét. A vártnál jobban lassuló infláció megerősítheti a jegybank...

50?

A Fed ma várhatóan egy fokozattal lejjebb kapcsol, és mérsékli a monetáris szigorítás agresszív ütemét. A vártnál jobban lassuló infláció megerősítheti a jegybank döntéshozóit abban, hogy elegendő az 50 bázispontos emelés. A döntést magyar idő szerint este 8 órakor jelentik be.


A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok medián becslése szerint jövőre 4,9%-on tetőzik az irányadó kamat. Várakozásuk szerint a jegybank februárban és márciusban 25 bázispontos emelésre vált, majd befejezi a szigorítást. A befektetők szintén erre számítanak a határidős piacok jelenlegi árazása szerint.


Az Egyesült Államok Patriot légvédelmi rakétákat küldhet Ukrajnának. Kijev már többször is kérte a Raytheon és a Lockheed Martin által gyártott rendszert, hogy védekezni tudjon az orosz rakétatámadásokkal szemben.

Lengyelország is megállapodott az EU-val

Lengyelország előzetes megállapodást kötött az EU-val, és már be is nyújtotta a megállapodáshoz szükséges törvénymódosításokat. A parlament várhatóan a következő hetekben tárgyalja a módosító javaslatokat. Az elfogadást követően megnyílhat az út a befagyasztott 34 milliárd eurónyi EU-s támogatások folyósítása előtt.


A tegnap megjelent decemberi német ZEW indexek javulást mutattak az előző hónaphoz képest. Azonban míg a kilátások a vártnál jobban javultak, addig a jelenlegi gazdasági helyzet esetében a vártnál kisebb javulás volt csak látható.


Az energiaügyi minisztereknek tegnap sem sikerült megegyeznie a gázár plafonról, így az egyeztetéseket december 19-én fogják tovább folytatni. A különböző javaslatokban 160-220 EUR/MWh közötti árplafon lehetősége merült fel.

Jobban teljesíthet a kínai gazdaság 2023-ban

Növelte a kínai gazdaság 2023-as kilátásait a Morgan Stanley. A pénzintézet szerint jövőre az eddig prognosztizált 5,0% helyett 5,4%-kal nőhet az ázsiai szuperhatalom GDP-je éves szinten. Ehhez hozzájárulhat, hogy a kínai kormányzat egyre gyorsabban próbál megválni korábbi Zéró-Covid stratégiájától, ami eddig jelentős mértékben lassította a gazdaságot.


Éves szinten 3,0%-kal nőtt az ipari termelés Japánban októberben a végleges adatok alapján. Ez romlást jelent a szeptemberi 9,6%-os ütemhez képest, illetve az előzetesen mért 3,7%-hoz képest is. A havi alapú mérés 3,2%-kal gyengült, ami sorozatban a második zsugorodó hónapot jelenti a korábbi mínusz 1,7% után, az előzetes mérés 2,6%-os gyengülésről árulkodott.


A harmadik negyedéves 8 pont után 7 pontra gyengült a japán jegybank Tankan üzleti hangulat indexe az év utolsó negyedévében, amely azt jelenti, hogy a 2022-es év minden negyedévében romlott az index. Az előremutató index nagyobb mértékben, 9 pontról 6 pontra csökkent. A pozitív tartomány kedvező, a negatív tartomány pedig kedvezőtlen piaci kondíciókat jelöl.


A szeptemberi 2,9% után 0,4%-ra lassult éves alapon a gépipari megrendelések állománya Japánban. Az adat elmaradt a várt 1,5%-os ütemtől.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban, az európaiak viszont mínuszban voltak ma reggel.

525 forintra emeltük a Magyar Telekom célárát

Ma reggel megjelent angol nyelvű elemzésünkben a korábbi 470 forintról 525 forintra emeltük a Magyar Telekom célárát. Ajánlásunk továbbra is Vétel. Véleményünk szerint az MTel várhatóan vagy magas osztalékfizető részvény, vagy felvásárlási célpont lesz.


A részvénysztori egyik kulcseleme a vállalat változó árazási stratégiája. Az MTel bejelentett egy inflációs záradékot, ami lehetővé teszi, hogy a társaság 2023-ban - a KSH által közölt 2022-es infláció mértékéig - a teljes lakossági bázis árait kiigazítsa. A záradék a következő évekre is érvényes. Előrejelzésünk szerint 2023-ban és 2024-ben 10%-os, 2025-ben pedig további 3%-os tarifaemelés várható.


A cég korábban 5%-ra emelte a 2022-es évre vonatkozó bevétel növekedési előrejelzését, ami véleményünk szerint még mindig konzervatív, mi 8%-os  bevételnövekedést prognosztizálunk. Nem tartjuk reálisnak a mérsékelt csökkenésre számító EBITDAaL előrejelzést sem, hanem inkább 2%-os növekedést látunk.


Az EBITDAaL növekedése 2024-ig alacsonyabb lehet a bevételek növekedésénél. Ekkor szűnik meg a távközlési szolgáltatásokra kivetett különadó, és a tarifaemelések látványosabban kezdenek megvalósulni. A haszonkulcsok jövőre elérik a mélypontot, majd 2024-től kezdődően jelentősen emelkedhetnek.


Továbbra is arra számítunk, hogy a részvényesi juttatás eléri a 2022-es korrigált nettó eredmény 60%-át. Előrejelzésünk szerint ez az arány 2027-ig folyamatosan 80% közelébe emelkedik, a stabil készpénztermelés és a gyors tőkeáttétel-csökkentés hatására. A készpénztermelés és a részvényesi javadalmazás közötti javuló egyensúly támogatná a részvényárfolyamot.

OTP: Véget ér a hitelmoratórium

A kormány nem hosszabbítja meg a 2022 végén lejáró hitelmoratóriumot, jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden. A hír mérsékelten pozitív a bankok számára, így az OTP számára is. Az egyszeri negatív eredményhatás 1-2 milliárd forint volt az elmúlt két negyedévben az OTP esetében, hiszen már eddig is nagyon alacsony volt a moratóriumban részt vevők száma.


A fő negatív tétel, a kamatstop, viszont a korábbi bejelentés alapján meghosszabbodik. A hitelkamatokat jövő év közepéig fagyasztaná be a kormány.

Felsővezető távozik a MOL-tól

2023. február 28-tól távozik pozíciójából Berislav Gaso, a MOL Upstream üzletágának ügyvezető igazgatója. Gaso 2016 óta az Upstream üzletág vezetője, előtte különböző menedzsment pozíciókat töltött be a cégcsoportnál.

Egészségügyi szoftverfejlesztő céget vett a Gloster

A Gloster megállapodott a Lanoga Kft. 60%-os tulajdonrészének megvásárlásáról. A szoftveripari céltársaság saját fejlesztésű járóbeteg- és foglalkozás egészségügyi ellátást támogató szoftverrel rendelkezik. A felvásárolt társaságra alapozva jön majd létre a Gloster pécsi fejlesztőközpontja, mely a külföldi piacokat veszi célba.


A Lagona Kft. 2021-ben 199 millió forintos árbevételt és 30 millió forintos adózott eredményt ért el. Az ezt megelőző évben pedig 124 milliós árbevétel mellett 27 millió forintos adózott profitot termelt. A társaság közel 20 főt foglalkoztat, az eredménykimutatás alapján, de jelentős a kiszervezés mértéke is. Az akvizíció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.


A Lagona Kft. tulajdonosa vállalta 63.622 darab új kibocsátású részvény megvásárlását a 180 napos forgalommal súlyozott átlagáron (1059 forinton). A tőkeemelés teljes összege 67,4 millió forint.


Vélemény: Az újabb akvizíció jól illeszkedik a Gloster stratégiájába, ugyanakkor a megvásárolt társaság eredményhozzájárulása nem jelentős a csoport egészéhez viszonyítva. Így számottevő pozitív hatás nem várható tőle. A tőkeemelés minimálisan növeli a közkézhányadot, ám ez a hatás sem számottevő. Bár a vételárat nem hozták nyilvánosságra, becslésünk szerint 150 millió forint körül lehetett a teljes cégre vetítve. Továbbra is fenntartjuk 1223 forintos célárunkat és Felhalmozási ajánlásunkat.

2 milliárdos nyitott rendelésállománnyal zárhatja az évet a Gloster

A Gloster várhatóan rekord nagyságú, közel 2 milliárd forint összegű nyitott rendelésállománnyal fogja zárni a 2022-es évet. A pontos összeg körüli bizonytalanság a szokásosnál nagyobb, ugyanis a hardver szállítási körülmények miatt még nem látszik pontosan, hogy mely megrendelések lesznek még idén teljesíthetők, és melyek csúsznak át jövőre.


Vélemény: A rendelésállomány növekedése jelentős, hiszen 2021-et 670 millió forint nyitott rendelésállománnyal zárta a társaság. De a lehetséges áthúzódó hatások miatt csak a 2022-es (előzetes) eredmény függvényében lehet majd teljes képet alkotni.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben