Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Üzbég bankot vesz az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 12.   09:05

Az OTP két lépésben közel 97%-os részesedést szerez az Ipoteka Bankban Az OTP bejelentette, hogy szerződést írt alá az üzbég Ipoteka Bank és leányvállalatai többségi részesedésének...

Az OTP két lépésben közel 97%-os részesedést szerez az Ipoteka Bankban

Az OTP bejelentette, hogy szerződést írt alá az üzbég Ipoteka Bank és leányvállalatai többségi részesedésének megvásárlásáról az Üzbég Köztársaság pénzügyminisztériumával.


Az OTP két lépésben vásárolja meg a minisztérium által birtokolt részvények 100%-át (a teljes részvénycsomag közel 97%-át): A részvények 75%-át most, a fennmaradó 25%-ot pedig három évvel az első tranzakció pénzügyi lezárását követően.


Az Ipoteka Bank az ötödik legnagyobb bank Üzbegisztánban, piaci részesedése 2022. október 1-jén 8,5% volt a teljes eszközállomány alapján. Több mint 1,6 millió lakossági ügyféllel és jelentős vállalati ügyfélkörrel rendelkezik.


Az első tranzakció pénzügyi lezárása 2023 első félévében várható, az összes szükséges hatósági jóváhagyás megszerzésétől függően.


Véleményünk: A tranzakció az OTP 2022. harmadik negyedéves eredményeinek közzétételével tett nyilatkozatok után várható volt. Korábban azt feltételeztük, hogy az ukrajnai háború csökkentette a tranzakció esélyeit, de az OTP később aláírt egy szándéknyilatkozatot a folyamat újraindításáról, ami most az üzbég pénzügyminisztériummal való szerződéskötéshez vezetett. A 2022. harmadik negyedéves eredményt követő konferenciabeszélgetésen az OTP vezetősége kijelentette, hogy "meglehetősen lenyűgözve" távozott az üzbegisztáni látogatásról, mivel a makroszintű helyzet és az ország geopolitikai vonzereje is javult. A tranzakció pénzügyi részleteiről egyelőre nem esett szó. A vásárlást jelenleg növekedési perspektívának tekintjük, ami bővíti a bank földrajzi jelenlétét.

Biztosnak tűnik a kamatemelés ütemének lassítása

A hét egyik legjobban várt eseménye a Fed szerdai kamatdöntése. A szigorítás eddigi gyors üteme valószínűleg mérséklődik, a piac 50 bázispontos emelésre számít. A jegybankárok kommunikációja alapján jövőre további 50 bázispontos szigorítás jöhet összesen, és 2023 végéig magasan tartják a kamatokat. A piacok egyetértenek ugyan a rövid távú elképzeléssel, de a tetőzés után gyors kamatvágást várnak jövőre, ugyanis a befektetők arra számítanak, hogy az árnyomás gyorsabban enyhül, mint azt a Fed várja.

Begyorsult az ingatlanárak csökkenése

Az elmúlt négy évben a leggyorsabb ütemben csökkent a brit ingatlanok kínálati ára, ami a kamatemeléseknek tudható be. Decemberben 2,1%-kal alacsonyabb áron hirdették meg az ingatlanokat, ami begyorsulást jelent az októberi 1,1%-os árcsökkentéshez képest.


A beköszöntött téli idő és a szélkerekek visszaesett termelésének hatására új történelmi csúcsra ugrott az Egyesült Királyságban a másnapra szóló elektromos áram tőzsdei árfolyama.


Erdogan török elnök arra tett javaslatot az orosz elnöknek, hogy az ukrán gabonafolyosót más nyersanyagokra és élelmiszerekre is terjesszék ki.


A görög jegybankelnök az 50 bázispontos emelést fogja támogatni a csütörtöki EKB ülésen. Ez megegyezik a többségi állásponttal. A görög jegybankelnök egyébként is a lazább monetáris politika hívei, a galambok közé tartozik.

Kedvezőtlen adatok Japánból

Elmaradt a japán termelői árindexben várt nagyobb csökkenés novemberben. Az előzetes 9,1%-ról 9,4%-ra felülvizsgált októberi adat csak 9,3%-ra csökkent novemberben (év/év), a piac azonban 8,8%-ot várt. Így végül enyhült ugyan a termelői infláció, de a várt mértékű csökkenés nem következett be, ami főleg a gyenge jennek és a magas nyersanyagáraknak köszönhető.


7,8%-kal csökkent Japánban a gépipari rendelésállomány éves szinten novemberben, meghaladva az októberi 5,5%-os lassulást.


Kína januártól elengedheti a hongkongiak beutazásakor kötelező karantént– írják a helyi lapok. A „tesztidőszak” a Holdújévtől, január 22-étől kezdődik.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben