Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Különadó az amerikai tőzsdén – változik a PTP papírok megítélése, érdemes lehet most kiszállni

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. december 9.   11:57

Januártól 10 százalékos adót kell fizetni az Egyesült Államokban az úgynevezett nyilvánosan forgalmazott társulások (U.S. Publicly Traded Partnerships - PTPs) papírjainak értékesítése és az innen származó bevételek után. Az adó alapja a bevétel, vagyis aki jövőre ad el ilyen részvényt, vagy kap innen osztalékot, az eleve ennyivel kisebb összeggel számolhat majd, így érdemes lehet még az idén kiszállni ezekből a befektetésekből. Nehezebb kérdés azonban, hogy melyek ezek, mert a PTP-k listája változhat.

Az Egyesült Államok Adóhatósága (Internal Revenue Service, „IRS”) májusban tette közzé az úgynevezett QI-k (Qualified Intermediary agreement – Minősített közvetítői megállapodások) adózásáról szóló új szabályokat. Ez a korábbinál részletesebben és szigorúbban szabályozza az egyébként különleges jogállású, vagyis masszív adókedvezményeket érvényesítő, társaságok, a nyilvánosan forgalmazott társulások. (U.S. Publicly Traded Partnerships - PTPs) befektetőinek adózását. Az adókedvezmény elérésének több feltétele van, ilyen a tevékenységi kör – általában a természeti erőforrások felhasználása, a kőolaj- és földgáz kitermelés és szállítás, a bányászat -, és a működési modell is: általában ezek tőkebefektető társaságok, amelyek vagy osztalék vagy ingatlan-bérleti díj formájában szerzik a jövedelmüket. A PTP-k és a befektetők a feltételek teljesítésért cserébe tulajdonképpen adómentességet kaptak – és ez az, amit januártól a nem amerikai befektetők esetében megszűntet a szövetségi adóhatóság.

A szabályozás globálisan érvényes minden olyan PTP-re, amely az Egyesült Államokban tevékenységet folytat, az IRS előírása szerint minden brókercégnek és banknak 10 százalékos forrásadót kell levonnia az ilyen papírokból származó bevételből – legyen az az értékesítés, vagy osztalék-típusú jövedelem. Csak akkor nem kell ezt az adót levonni és befizetni, amennyiben amerikai állampolgárok adják el a papírt, vagy más mentesülésük van (például a kettős adóztatásról szóló egyezményben az országok a forrásadós jövedelmekről is megállapodtak).

Mindez annyit jelent, hogy januártól a PTP-papírok eladása eleve kisebb bevétellel jár, miközben jelentős adminisztrációs kötelezettséget is magával von a bankok és a brókercégek számára (az USA adóhatóságánál kell bevallani és befizetni az adót). A helyzetet bonyolítja, hogy a PTP-k listája változik – meglehet a befektetők nem is tudják, hogy a kiválasztott cég ilyennek minősül.
Az új szabályok miatt a hazai társaságoknak is dönteniük kellett – az Erste Befektetési Zrt. így például az érintett cégek esetében már csak eladási megbízásokat fogad el. A cég azt javasolta az ügyfeleknek, hogy november végéig értékesítsék az érintett papírjaikat, vagy – díjmentesen - transzferálják más, PTP papírokat befogadó befektetési szolgáltató felé.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben