Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Horvátországgal bővül a schengeni övezet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 9.   09:08

Az elemzők 50 bázispontos emelésre számítanak Január elsejével Horvátország is csatlakozik a schengeni zónához, így Horvátország felé megszűnik a határellenőrzés. Románia és Bulgária...

Az elemzők 50 bázispontos emelésre számítanak

Január elsejével Horvátország is csatlakozik a schengeni zónához, így Horvátország felé megszűnik a határellenőrzés. Románia és Bulgária csatlakozási szándékát viszont elsősorban osztrák tiltakozásra elhalasztották.


A Bloomberg friss elemzői felmérése szerint az EKB-tól 50 bázispontos kamatemelés várható a jövő héten. A mérleg szűkítéssel kapcsolatban jobban megoszlanak a várakozások, a többség arra számít, hogy bár az EKB már most decemberben bejelenti a keretrendszert, a program ténylegesen majd csak márciusban fog elindulni. Havi szinten 10-30 milliárd eurós csökkentésre számítanak, amit még gördülékenyen megvalósíthatónak tartanak.


A japán, a brit és az olasz kormány megállapodott arról, hogy 2035-ig közösen új vadászrepülőt fejlesztenek ki. A megállapodásban a Mitsubishi Heavy, a BAE Systems és a Leonardo vesz részt. Később a svéd Saab is csatlakozhat hozzá.

Az amerikai termelői árak is az infláció enyhülését jelezhetik

Amerikában a termelői árak éves növekedése a várakozások szerint 7,2%-ra mérséklődött az októberi 8%-ról, míg a maginfláció 6,7%-ról 5,9%-ra lassult. A hivatalos adatokat magyar idő szerint ma 14:30-kor teszik közzé.

Felülteljesíthetnek a kínai részvények

Kínában az infláció a várakozásoknak megfelelően 1,6%-ra csökkent novemberben az előző havi 2,1%-ról. Ez március óta a legalacsonyabb érték. Havi szinten 0,2%-kal csökkentek novemberben a fogyasztói árak az októberi 0,1%-os emelkedés után. A termelői árak 1,3%-kal csökkentek éves szinten. Marko Kolanovic, a JPMorgan szakértője megerősítette a kínai részvényekre vonatkozó pozitív várakozását, a kedvező monetáris feltételek és az újranyitás hatását kiemelve. A kínai részvények a Morgan Stanley szerint is felülteljesítők lehetnek.


A zéró-covid politika hirtelen elengedése azonban veszélyes is lehet, a fertőzések száma megugorhat. A szakértők szerint a megbetegedések miatt kieső munkaerő a gyári termelés lassulását eredményezheti, a járvány pedig arra kényszerítik a lakosokat, hogy otthon maradjanak. Az Airfinity kutatócég szerint Kínában legalább 1,3 millió ember halhat meg a hongkongi tapasztalatok alapján.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Sikeresen lezárta első külföldi akvizícióját a Gloster

A július 27-i bejelentésnek megfelelően tegnap a Gloster lezárta a G-Plus Consulting GmbH 51%-os részesedésének megvásárlását. A felvásárolt társaság 641 millió forint árbevétel mellett mintegy 66 millió forint EBIDTA-val zárta a 2021-es üzleti évet. A tranzakció elősegíti, hogy a németországi piacra történő szoftverfejlesztés a jövőben még inkább a társaság tevékenységének középpontjába kerülhessen.


A G-Plus Consulting GmbH 51%-os üzletrészét annak tulajdonosai – a Szekeres Viktor Vagyonkezelő Alapítvány, mint Szekeres Viktorral, a társaság Igazgatóságának elnökével szoros kapcsolatban álló jogi személy és Sum Viktor, a társaság Igazgatóságának tagja – nem pénzbeli hozzájárulásként (apportként) bocsátják a Gloster rendelkezésére, ennek ellenértékét új kibocsátású Gloster részvényekkel fizetik meg számukra. Mivel a tranzakció apportként történik, így a Gloster pénzügyi helyzetét nem befolyásolja a tranzakció. Az apport eredményeként a Szekeres Viktor Vagyonkezelő Alapítvány 496 ezer darab Gloster részvényhez jut, így részesedése az eddigi 56,3%-ról 57,4%-ra emelkedik számításaink szerint.


Vélemény: A külföldi vállalat akvizíciója jelentős mérföldkő a Gloster életében. A korábbi akvizíciókhoz képest lényegesen magasabb, 17,2-es EV/EBITDA szorzón vásárolt ezúttal a társaság. Ugyanakkor úgy véljük, hogy a Gloster-nek elsősorban a G-plus Consulting meglévő kapcsolatrendszerére és referenciára volt szüksége a külföldről származó bevételek növelése érdekében. Meglátásunk szerint a jövőben a fejlesztési tevékenységet nagyrészt Magyarországon fogják végezni, amit az is alátámaszt, hogy a céltársaság nem rendelkezik saját alkalmazottakkal, a fejlesztési tevékenységet eddig is alvállalkozók végezték. A fejlesztés Magyarországra helyezése javuló profitmarzsot eredményezhet.


A felvásárolt társaság relatíve kis mérete és mert modellünkben eleve számoltunk akvizícióval az idei évre, nem tartjuk indokoltnak a célárunk és ajánlásunk felülvizsgálatát. Továbbra is fenntartjuk 1223 forintos célárunkat és Felhalmozási ajánlásunkat.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben