Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újra sapka nélkül!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 7.   11:14

Erste kommentár Végül érvényesült a közgazdaságtan, vagy akár úgy is mondhatjuk, a józan ész. Ha egy piacot nem tudsz ellátni és korlátozod az árakat olyan szinten, hogy nem éri meg oda...

Erste kommentár

Végül érvényesült a közgazdaságtan, vagy akár úgy is mondhatjuk, a józan ész. Ha egy piacot nem tudsz ellátni és korlátozod az árakat olyan szinten, hogy nem éri meg oda beszállítani, akkor hiány alakul ki. Sőt, általában még e nélkül is túlfogyasztás következik be, míg a gyártók, ha tehetik, inkább külpiacon adnak el, tehát hiány alakul ki. Az előbbi esteben hamarabb, míg a második esetben lassabban. Ezért ilyen intézkedéseknél jegyrendszert szoktak bevezetni, amit most a kereskedők tettek meg különböző mennyiségi korlátozásokkal, amik bizonyos esetekben kevésnek bizonyultak, bizonyulnak. Ez a MOL termelési problémái miatt, s például a cukor esetében amiatt, hogy itthon már jó pár éve nincs termelés, komoly ellátási gondokat eredményez. Most az üzemanyagár sapkát törölték el, de felkészülnek más termékek is, pl. a cukor.


Kérdés, hogy hogyan hat ez a MOL eredményére, értékére? Ezt nehéz meghatározni az árak változékonyága miatt. Viszont ha a jelenlegi piaci árakkal számolunk, s nem számítunk változásra pl. az adók terén, akkor ez néhány 10 milliárd forint plusz lehet az eredményben a MOL számára, ami kb. néhányszor 10 forint havonta. Innen már csak az a kérdés, hogy mire számított a piac, mire számítottak az elemzők az árstop fennmaradásának tekintetében. Különben az elmúlt napokban, a benzinkúti káosz növekedésével párhuzamosan, ahogy növekedett az árstop megszüntetésének valószínűsége, úgy emelkedett a MOL részvények árfolyama. Ezért látunk ma már csak visszafogott áremelkedést a hírre.


A ma megjelent Alteo elemzésünkben megemeltük a részvény célárfolyamát 3.790 forintra, s vételi ajánlással láttuk el a mintegy 25 százalékos felértékelődési potenciálnak köszönhetően. A cég részvényei enyhe pluszban tartózkodnak ma reggel.


A DAX ma délelőtt tovább csökken a korrekció jegyében. A BUX pedig emelkedik, elsősorban a MOL árfolyamemelkedésének köszönhetően.

Lejtmenet

Az Euro Stoxx50 0,4%-ot, a FTSE100 0,6%-ot, a DAX 0,7%-ot csökkent tegnap. Szinte az összes szektor csökkent, kivételt egyedül az alapvető fogyasztási cikkek jelentettek. Leggyengébben az IT teljesített.


Amerikában ennél nagyobb csökkenés volt tapasztalható. A Dow 1%-ot, az S&P500 1,4%-ot, a Nasdaq pedig 2%-ot csökkent. Csak a közműszektor tudott emelkedni a tengerentúlon. A többi szektor esett, leginkább az IT, a kommunikációs szolgáltatók és az energiaszektor.


Ázsiában is az eladók voltak többségben ma reggel. A CSI300 0,2%-ot, a Nikkei 0,7%-ot, míg a Hang Seng 1,5%-ot csökkent.

Nem fogja tudni teljesíteni önvezető autós álmát az Apple

Az Apple egy évvel későbbre, 2026-ra halasztotta elektromos autójának megjelenési dátumát, és mérsékelte ambícióit is. A vállalat eredetileg egy kormány és pedálok nélküli, teljes mértékben önműködő járművet szeretett volna létrehozni, azonban a Bloomberg információi szerint a már hónapok óta álló projekt vezetőinek fel kellett ismernie, hogy a jelenlegi technológiával ez nem megoldható. A vállalat így egy a „hagyományos”, kormánnyal és pedálokkal rendelkező elektromos autót szeretne a piacra dobni, ami várhatóan az autópályán képes lesz önvezető módban is haladni.

Létszámcsökkentés a Morgan Stanley-nél

A munkavállalók 2%-ától, azaz nagyjából 1600 embertől válhat meg globális szinten a Morgan Stanley a Bloomberg értesülései alapján. A vállalat elsősorban egy potenciális recesszióra szeretne felkészülni a lépéssel.

Erősödéssel nyitott a forint

Tovább gyengült tegnap a forint árfolyama az euróval szemben, leginkább az Ecofin tegnapi üléséről érkező hírek hatására, ahol nem születtek érdemi döntések, és továbbra is ott lebeg a fejünk felett a forrásvesztés veszélye. A benzinárstop tegnap éjszakai eltörlését viszont úgy tűnik, pozitívan fogadja a forintpiac, erősödéssel nyitott ma az euróval szembeni kurzus. Jelenleg 410,3-on áll az EURHUF devizapár. Kivárás jöhet ma a holnap esedékes novemberi inflációs adatok előtt, ami várakozásunk szerint 22%-ra gyorsult éves alapon.

Nem változott sokat az EURUSD kurzus

A nemzetközi devizapiacokon tegnap kissé korrigált a dollár az erősebb irányba az euróval szemben, de összességében nem voltak nagy elmozdulások. A jövő héten tartják a vezető jegybankok (Fed, EKB) az ez évi utolsó kamatdöntő ülésüket, s az elkövetkező napokban az ezzel kapcsolatos várakozások mozgathatják a devizapiacot.

A recessziós félelmek lenyomták az olajárat

A WTI határidős jegyzése hordónként 74,2 dollár volt ma reggel, a Brent pedig 79,6 dollárba került a három napja tartó csökkenés után. Az olajár nyomás alá került, mivel a nagy amerikai bankok gazdasági figyelmeztetései negatívan befolyásolták a keresleti kilátásokat. A befektetők a magasabb kamatok miatt is aggódnak, mivel a meglepően erős amerikai szolgáltatási és foglalkoztatási adatok a további monetáris szigorítás mellett szólnak. Ezek a tényezők beárnyékolták a piaci optimizmust, ami a legnagyobb olajimportőr, Kína covid-korlátozásainak enyhüléséből ered. Eközben a piacok továbbra is mérlegelik az orosz olajra vonatkozó árplafon következményeit.

Stabil az arany, a piac a Fed-re vár

Nem volt érdemi mozgás az arany árfolyamában a tegnapi napon, ma reggel 1.773 dollárba került egy uncia a nemesfémből. A piac leginkább a Fed következő ülésein várható kamatdöntésre vonatkozó információra vár. A héten pénteken a termelői árindex lehet befolyással a dollárra és azzal együtt az arany kurzusára is, míg globálisan leginkább Kínára figyelnek a befektetők, ahol a hatóságok egyre magabiztosabban kezdik enyhíteni a korábbi zéró-Covid szigort.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben