Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hazánk számára is kritikus témákat tárgyal ma az EU

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. december 6.   09:11

Döntés csak később várható Fontos témákról tanácskozik ma az EU 27 tagállamának gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő Gazdasági és Pénzügyi Tanács. A fő napirendipontok...

Döntés csak később várható

Fontos témákról tanácskozik ma az EU 27 tagállamának gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő Gazdasági és Pénzügyi Tanács. A fő napirendipontok között szerepel a magyar helyreállítási program és a magyar jogállamiság helyzetének megvitatása is. Az elmúlt napok nyilatkozatai alapján és a napirendi pontok tegnap esti átfogalmazása alapján úgy tűnik, hogy ma csak megvitatják ezeket a témákat, de a döntést későbbre, valószínűleg december 12-re halaszthatják. Emellett téma lesz az Ukrajnának nyújtott 18 milliárd eurós hitel és a globális minimumadó bevezetéséről szóló irányelv is.


Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane szerint az Eurózónában az infláció közel járhat a tetőzéshez és az is elképzelhető, hogy már tetőzött, de az is, hogy jövő év elején fogjuk látni a csúcsot az év eleji átárazások kapcsán. Az inflációs várakozások ragadóssága miatt azonban 2024-re is még cél fölötti inflációt vár, ami megfelel az EKB inflációs előrejelzésének is. A tavaszi-nyári időszakra viszont már jelentős visszaesésre számít. A jegybankár arra is utalt, hogy 50 bázispontos lépés jöhet december közepén. Ezt azzal indokolta, hogy már 200 bázispontos kamatemelésen van túl a jegybank, amit szintén figyelembe kell venni a döntések meghozatalakor.


Az S&P a korábbi stabilról negatívra rontotta a francia államadósság kilátásait, azonban az „AA” hitelminősítésen nem változtatott. A kilátások rontása azonban akár a későbbi leminősítés előjele is lehet.

Nőtt az amerikai szolgáltatószektor gazdasági aktivitása

Meglepetést okozott a tegnapi ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser-index, ugyanis az októberi 54,4 pontos mérés novemberben 56,5-re javult, miközben az elemzői konszenzus esést várt, 53,5-re. Mindamellett, hogy a vállalkozások a gazdasági aktivitás felpörgéséről adtak jelet, az új rendelések mutatója a legalacsonyabb szintjére csökkent május óta, ami a következő hónapok méréseinek visszaesését vetíti elő.


A vártnál jobb aktivitási adatok hatására emelkedett a Fed-kamatemelések várakozása, valamint a kötvényhozamok is Amerikában. A 10 éves hozam 3,52-ről 3,57 százalékra, a kétéves pedig 9 bázisponttal 4,4% közelébe. A jelenlegi határidős árazások alapján a decemberi 50 bázispontos emelést egy újabb követheti februárban, majd a márciusi vagy májusi ülésen fejeződhet be a kamatemelési ciklus egy 25 bázispontos emeléssel. Ezt 70%-os valószínűséggel árazza a piac, így 5-5,25%-ra emelkedne a kamatsáv. A részvénypiac ennek következtében markáns mínusszal kezdte a hetet, az S&P 500 1,8%-ot esve 4.000 pont alatt fejezte be a tegnapi kereskedést, a Nasdaq 100 pedig 1,7%-kal került lejjebb.


Támogatásáról biztosította Ukrajnát az Egyesült Államok a „brutális tél” előtt, nyilatkozta Ron Klain, a Fehér Ház kabinetfőnöke. Több energiaügyi vezető is arról tárgyalt, hogy milyen módon lehetne a megtámadott ország részben tönkretett energia infrastruktúráját megerősíteni.


Az Egyesült Államok az Európai Unióval együtt vámot vethet ki a kínai import vasra és alumíniumra, a szén-dioxid emisszió visszafogása érdekében. Ezzel a nyugati világ országai markánsan elköteleznék magukat a klímaváltozás lassítására irányuló küzdelemben. Az intézkedés legkorábban 2023 végén léphet életbe.


Az ünnepi időszak után jelentheti be a 2024-es választáson való indulási szándékát Joe Biden elnök - nyilatkozta Ron Klain.

Kína tovább halad az újranyitás felé

Kínában a Caixin médiavállalat által készített szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 46,7-re esett novemberben az októberi 48,4-ről. Ez volt a szolgáltatási szektor legmeredekebb visszaesése május óta, a keresletet és a működést egyaránt sújtó covid-ellenes intézkedések hatására. A hazai megrendelések és a foglalkoztatottság is csökkent, az export megrendelések viszont ismét növekedtek.


Peking vezetése bejelentette, hogy többé nem lesz szükség negatív covid-tesztre a legtöbb közterületre, bevásárlóközpontba vagy szórakozóhelyekre történő belépéshez.


A Morgan Stanley közel két év után újra bizakodóvá vált a kínai részvényekkel kapcsolatban, mivel az ország az újranyitás útjára lépett. "Az elmúlt két év extrém alulteljesítését követően innen meredek emelkedést várunk" – vélik a bank elemzői, hozzátéve, hogy a fellendüléshez vezető út rögös lesz.


A kínai fenyegetés miatt az Egyesült Államok fegyverrel látja el Tajvant. A 882 millió dollár értékű üzlet keretében a legfejlettebb Patriot rakétákból 100 darabot, valamint radarokat és egyéb felszereléseket vásárol a szigetország.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek alig változtak, míg az európaiak mínuszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben