Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Munkaerőpiac

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. december 2.   10:34

Erste kommentár Míg Németországban már az év közepén megtört a munkanélküliségi ráta, és a – gyakorlatilag történelmi mélypontnak tekinthető – 5 százalékos szintről...

Erste kommentár

Míg Németországban már az év közepén megtört a munkanélküliségi ráta, és a – gyakorlatilag történelmi mélypontnak tekinthető – 5 százalékos szintről május óta szinte folyamatosan emelkedve 5,6 százalékra nőtt novemberre, addig az Egyesült Államokban egyelőre kis elmozdulást láthatunk, a szintén nagyon alacsony 3,5-3,6 százalékos szintről. Októberben 3,7 százalék volt ez az érték, s ma megtudhatjuk majd a novemberi adatokat is. A piac nem vár változást, miközben a vállalati hírekben egyre gyakrabban szerepel a létszámstop, vagy éppen a leépítés kifejezés. Sok esetben ráadásul elég nagy elbocsátásokról lehet hallani. Így egy picit optimistának tűnik a piaci várakozás, legalábbis részvényelemzői szemmel.


A mai adat azért is lesz fontos, mert a Fed célja a munkaerőpiac megtörése, hogy a bérnövekedés és az infláció közti olló tovább nyílhasson az infláció javára. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a várt 3,7 százaléknál magasabb lesz a ma megjelenő munkanélküliségi ráta, az valójában örömmel töltheti el a befektetők szívét. Hiszen ez azt jelenti, hogy a Fed közelebb került a céljához, s így hamarabb és akár alacsonyabb szinten véget érhet a kamatemelési ciklus. Ennek jótékony hatásait a részvénypiacra nézve nem kell magyaráznunk. Ugyanakkor nagy a Fed felelőssége, hiszen a munkaerőpiacot csak épp annyira kell megtörni, hogy a termelékenység növekedjen, de a gazdaság és a munkaerőpiac ne omoljon össze. Éppen ezért a túl nagy emelkedés sem lenne feltétlenül jó hír. A csökkenés pedig – jelenleg – kiábrándítónak számítana.


A DAX oldalazik ma délelőtt, pedig korrekcióban van technikailag, azaz ez egy jó viselkedésnek számít. A BUX pedig enyhén csökken, s itt is egy korrekciós fázis látszik kialakulni.

Befékeztek a piacok

Az európai indexek többsége emelkedett tegnap. Az Euro Stoxx50 0,5%-kal, a DAX 0,7%-kal zárt magasabban. Kivételt a FTSE100 jelentett, mely 0,2%-ot csökkent. Az emelkedést az IT és a közműszektor vezette, a legnagyobb csökkenést pedig az energiaszektor szenvedte el.


A szerdai nagy ugrást követően tegnap jellemzően csökkentek az amerikai indexek. Az S&P 0,1%-ot, a Dow 0,6%-ot csökkent. A Nasdaq viszont 0,1%-ot emelkedett. A szektorok többsége csökkent, leggyengébben a pénzügyi szektor teljesített. Kivételt a mérsékelten emelkedő kommunikációs szolgáltatók, az IT szektor és az egészségügy jelentett.


Ázsiában is a csökkenés volt a jellemző. A CSI300 0,4%-ot, a Nikkei 1,6%-ot csökkent. A Hang Seng viszont stagnált.

Gyengült a forint

Tegnap ismét gyengült a forint: az euró ellenében a 409 körüli nyitó szintekről emelkedve 412 fölött zárt a kurzus. Navracsics Tibor miniszter megszólalása alapján csak jövő év második felétől érkezhetnek uniós pénzek, ráadásul addig még számos ellenőrzési ponton át kell jutnia a kormány reformjainak. Minden jel szerint továbbra is marad a nyomás a magyar devizán, amíg a folyó fizetési mérleg helyzete gyökeresen nem tud javulni.

A romló konjunktúra kilátások gyengítik a dollárt

A nemzetközi devizapiacokon 1%-kal gyengült a dollár az euróval szemben csütörtökön. Az amerikai PCE-infláció a vártnak megfelelő mértékben csökkent, bár a maginfláció továbbra is makacsnak tűnik. Ugyanakkor a prímet a konjunktúra adatok vitték: mind a munkanélküli kérelmek, mind a felmérések eredményei a várakozásoknál kedvezőtlenebb képet rajzolnak ki, ami a Fed alacsonyabb ütemű emeléseit támogatja.

Emelkedik a nyersolaj ára, a piac az orosz szankciók hatását és Kínát figyeli

A WTI 80,9, a Brent típusú kőolaj pedig 86,9 dollár volt ma reggel a februári határidőre, míg az Ural azonnali jegyzésára 69,4 dollár/hordó szinten állt. A héten jelentős emelkedésen van túl a nyersolaj, mivel a hírek szerint Kína a közeljövőben fokozatosan enyhíti a covid szabályokat. A kereskedők emellett az orosz kőolaj exportra fognak figyelni: december 5-től indul az EU-s embargó az orosz kőolaj szállításokra. Az EU országok 60 dolláros olajár sapkában egyeztek meg, amiért az oroszok eladhatják kőolajukat a világpiacon. A kérdés, hogy a G7 országok számára is elfogadható lesz-e ez a szint. Ha igen, akkor várhatóan december 5-étől életbe lép ez a rendelkezés is. Az orosz nyersolaj export szempontjából nehézséget jelent, hogy jelentősen megnőtt a fuvardíj Európa-és Ázsia közt, miközben Törökország is jelezte, hogy megfelelő biztosítás nélkül nem engedi át a tankereket a Boszporuszon. Ez Oroszország számára azért nehézség, mert ha csak megfelelő EU-s biztosítás mellett lehet a fontos északi és déli orosz kikötőkből kihajózni, akkor kénytelen lesz kőolajának egy jelentős részét az ársapka rendelkezés feltételei mellett eladni. Az EU biztosítócégek csak akkor adnak nyújtanak szolgáltatást a tankereknek, ha azok követik az Európai Unió szabályrendszerét, többek között az ársapkára vonatkozó kitételeket.

A nagy emelkedés után visszaesett az arany

Az arany tegnap egészen 1.820 dollárig kilőtt, de ma reggel ismét az 1.800 dollár körüli szinten mozog az árfolyam. A nemesfém árfolyamára kedvezően hatott, hogy a tegnap megjelent októberi USA személyi fogyasztói adatok elmaradtak a várttól. Ez azt jelenti, hogy kisebb az inflációs nyomás a gazdaságban és a Fed-nek nem kell jelentősen tovább emelnie a kamatokat, hogy lassítsa a pénzromlás ütemét. A koronavírus szabályokon enyhítő kínai kormányzati lépések is segítették az arany áremelkedését. A kínaiak ugyanis jelentős vásárlói a nemesfémnek, és a fellendülő gazdaság az arany keresletére is kedvezően hatna.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben