Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Nem hozott jelentős újdonságokat a GDP adatok részletes bontása

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2022. december 1.   14:59

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.

Termelői oldalról nézve az ipar hozzáadott értéke 9,6 százalékkal bővült éves szinten, ezen belül a feldolgozóipar teljesítménye 10,6 százalékkal nőtt. Az építőipar éves szinten 1,8 százalékkal emelkedett, míg a mezőgazdaság jelentősen visszafogta a teljesítményt: év/év alapon 39,3 százalékos zuhanás következett be a súlyos aszálykárok miatt. A szolgáltatások hozzáadott értéke a várakozásokkal összhangban, 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest 2022 harmadik negyedévben.

Felhasználói oldalról nézve a háztartások végső fogyasztása 4,2 százalékkal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 4,1 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi folyamatokat tekintve az export volumene 14,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, amit az import volumenének 10,6 százalékos növekedése kísért. A nettó export hozzájárulása a GDP növekedéséhez így pozitív volt, 2,5 százalékpontot tett ki.

Bár az éves adatok még impresszívek voltak, negyedéves szinten a gazdaság már enyhe visszaesést mutatott, azaz nagy valószínűséggel már technikai szempontból is recessziós környezetben vagyunk. A negyedéves visszaesés ugyanis az idei utolsó negyedévben is folytatódik, és várhatóan mélyül is. Ennek oka elsősorban a belső kereslet - ami mindeddig a növekedés fő motorját jelentette – várt fékeződése.

A növekvő energiaszámlák és a még mindig gyorsuló élelmiszer-infláció érdemben csökkenti a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét és rombolja a fogyasztói bizalmat. A bizonytalan üzleti kilátások és a költségvetési konszolidációs lépések pedig a beruházások visszafogását sugallják. Kedvezőtlenül hat mind a fogyasztási, mind a beruházási környezetre a rendkívül magas és várhatóan csak lassan konszolidálódó kamatkörnyezet. Az ipari export kilátásai is meglehetősen bizonytalanok, tekintettel Magyarország fontosabb exportpiacain növekvő recessziós kockázatokra. Összességében az idei évre várt 5 százalékos éves átlagos növekedés után, a GDP várakozásunk szerint mindössze 0,2 százalékkal nő majd 2023-ban. A lendület visszanyerésére 2024-ben számítunk ismét.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben