Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Befagyasztaná a Magyarországnak járó uniós forrásokat az Európai Bizottság

SZTORI
SZTORI2022. december 1.   10:59

Amíg az újabb feltételeket nem teljesíti, addig nem kapná meg az uniós kohéziós források 65 százalékát Magyarország. Az Európai Bizottság ugyan elfogadta a magyar helyreállítási tervet, ezzel 5,8 milliárd eurót biztosítva az ország számára, ugyanakkor ennek a kifizetését is több feltételhez kötötte. A piacok nyugodtan fogadták a már várt hírt, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint ha Magyarország ilyen ütemben halad a feltételek teljesítésében 2023-ban biztosan hozzáfér majd az összes forráshoz.

"További alapvető lépésekre van szükség az uniós költségvetést Magyarországon továbbra is fenyegető kockázatok kiküszöböléséhez" – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa azon a sajtótájékoztatón, ahol az országnak járó uniós forrásokról szóló Bizottsági javaslatot ismertették. A Bizottság azt javasolja, hogy tartsák fenn a felzárkóztatási források egy részének, 7,5 milliárd eurónak a zárolását. Ugyanakkor a testület támogatta Magyarország 5,8 milliárd eurós helyreállítási programját, ám a mintegy 2300 milliárd forintot kitevő forrás lehívása is az úgynevezett jogállamisági és egyéb garanciális mérföldkövek teljesítéséhez lenne kötött. A Bizottság javaslatát az Ecofin ülésén az uniós pénzügyminisztereknek kell megszavaznia (minősített többséggel), a következő ülés december 6-án lesz, de egyes hírek szerint lehetséges, hogy a kérdésben december 12-én születik döntés.

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter rendkívüli Kormányinfón beszélt arról, hogy a döntés nem okozott nagy meglepetést a magyar kormánynak, ez az álláspont nagyjából megegyezik a bizottság által szeptemberben közölttel. Szerinte elméleti jelentősége van a felfüggesztésnek, miközben jelentős előrelépés a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadása. Decemberben ezen kívül aláírhatják az EU-val a partnerségi megállapodást, így azoknál az operatív programoknál is megindulhat a pályáztatás, amelyekre a felfüggesztés vonatkozik: itt a források 35 százaléka ez alatt is rendelkezésre áll. A miniszter mindazonáltal úgy véli: ha a feltételek teljesítésében ilyen ütemben halad az ország, akkor 2023-ban az biztosan hozzáfér majd az összes uniós forráshoz. A miniszter értékelése szerint a mostani bizottsági döntést részben az is magyarázza, hogy a kormány törvényhozási és az intézményépítési menetrendje olyan határidőket tartalmaz, amelyek még „előttünk vannak”.

A döntés és a bejelentések nem gyakoroltak érdemi hatást a piacokra. A magyar valuta nem gyengült érdemben, marad az euró árfolyama 408 forinton, a BUX az előző naphoz képest enyhe pluszban volt.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben