Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Enyhülést mutathat a mai eurózónás inflációs adat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. november 30.   09:26

Kedvező előjel A tegnap megjelent spanyol és német inflációs adatot követően ma is az inflációs adatok maradnak a figyelem középpontjában. 11 órakor teszik közzé az eurózónás...

Kedvező előjel

A tegnap megjelent spanyol és német inflációs adatot követően ma is az inflációs adatok maradnak a figyelem középpontjában. 11 órakor teszik közzé az eurózónás inflációs adatot, ami 10,6%-ról 10,4%-ra mérséklődhetett novemberben, míg a maginfláció 5% maradhatott. Kedvező előjel, hogy tegnap a spanyol infláció a vártnál is nagyobb mértékben, a német pedig az előrejelzéseknek megfelelően csökkent. Minkét mutatót elsősorban az energiaárak húzták vissza az októberi csúcsról, de néhány egyéb termék, például ruházat vagy turisztikai szolgáltatások mérsékelt árváltozása is lefelé húzta az inflációt.


A Bloomberg értesülései szerint a brit pénzügyi felügyelet enyhíthet a bankok szabályozásán, és a jövőben nem kéne ennyire szétválasztani a befektetési és a kereskedelmi banki tevékenységet.

Egyre nehezebbek egy átlag amerikai mindennapjai

Óvatos volt a tegnapi kereskedés Amerikában. A piac Jerome Powell mai beszédére várhat, amitől iránymutatást remélnek a jövő heti kamatdöntő ülésről és a jegybankárok jövő évre tervezett kamatpályájáról. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe négy hónapos mélypontjára (100,2 pont) esett az októberi 102,2 pontról. Az elemzői konszenzus kereken 100-ra történő esésre számított. A kutatócsoport szerint az infláció rombolja a fogyasztói bizalmat a gazdasági növekedést illetően. A magas árak miatt a kisebb keresettel rendelkező amerikaiak egy része a hitelkártyájára vagy az eddig összekuporgatott megtakarításaira kell, hogy támaszkodjon. A fogyasztói bizalom romlása a fogyasztás csökkenését vetíti előre, amely negatívan hathat az Egyesült Államok gazdaságára.

A vártnál is gyengébb adatok érkeztek Ázsiából

Kína hivatalos feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe ebben a hónapban 49,2-ről 48-ra esett, és ezzel a konszenzus által várt 49-es értéknél is mélyebbre csúszott a visszaesést jelentő tartományba. A szolgáltatási mutató is rosszabb a becsültnél, az októberi 48,7 után 46,7 lett a novemberi érték. A romló adatok nem meglepőek a covid járvány új hulláma és az emiatt bevezetett szigorú korlátozások után, melyek Kína több kulcsfontosságú városát érintették. Az IMF vezetője, Kristalina Georgieva szerint a szervezetnek csökkentenie kell az országra vonatkozó GDP-előrejelzést. Jelenleg az idei évre 3,2%-os növekedést várnak, 2023-ra és 2024-ra pedig 4,4%-ot.


A kínai légi forgalom tavaly a járvány előtti szintre emelkedett, az elmúlt két hónapban azonban a 2019-es szint mindössze 35%-ára esett vissza, mivel a vezetés korlátozza az utazást a koronavírussal folytatott küzdelem részeként.


Japánban októberben 2,6%-kal csökkent havi szinten az ipari termelés az egy hónappal korábbi 1,7%-os csökkenés után, miközben a piac csak 1,8%-os visszaesést várt. Ez volt a második egymást követő hónap, amikor az ipari termelés csökkent, legnagyobb mértékben a termelő gépek és az elektronikus alkatrészek gyártása esett vissza. Éves szinten csak 3,7%-kal nőtt októberben az ipari termelés, ami jóval gyengébb a szeptemberi 9,6%-os növekedésnél.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Az Argus szerint a MOL árulja a Baitugan mezőben lévő részesedését

Az Argus információ szerint a MOL árulja az orosz Baitugan mezőben lévő részesedését. Véleményünk: A mező napi 4 ezer hordó olajat termel. Ha talál is rá vevőt a MOL, kérdés, hogy miként hozza ki az országból a vételárat.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben