Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem aratott sikert a Black Friday Amerikában

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. november 28.   09:43

Visszafogták a költekezést Visszafogott Black Friday-en van túl az Egyesült Államok a beszámolók és a felmérések alapján. A legtöbb üzlet az óriásira felduzzasztott raktárkészleteit próbálta...

Visszafogták a költekezést

Visszafogott Black Friday-en van túl az Egyesült Államok a beszámolók és a felmérések alapján. A legtöbb üzlet az óriásira felduzzasztott raktárkészleteit próbálta „kiszórni”, mindezt mérsékelt sikerrel. A Bloomberg cikke szerint jól látható volt, ahogyan a lakosság a negyvenéves szinten lévő inflációra a költekezés visszafogásával reagált. Az Adobe Analytics felmérése szerint az e-kereskedelemi költés 2,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, ami kevésnek tűnik a körülbelül 8%-os infláció mellett.


A héten jelenik meg az októberi PCE inflációs adat, valamint az utolsó munkaerőpiaci „állapotfelmérés” is a jövő heti Fed kamatdöntés előtt. Múlt héten a csütörtöki szünetet követően visszafogott kereskedés jellemezte az amerikai tőzsdéket a pénteki „csonka napon”.

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB. A felügyelet azért dönthet így, mert a két bank túlságosan aktív a vállalat felvásárlásoknál alkalmazott tőkeáttételes hitelek folyósításában, s ezeket kockázatosnak ítéli meg az EKB. Ugyanakkor a tőkekövetelményt várhatóan nem sokkal fogják megemelni, így továbbra is mindkét bank bőven eleget fog tenni a szabályozói követelményeknek. A jelenlegi piaci környezetben a bankok egyébként is visszafogták a kockázatos hitelezést, így stratégiai oldalról sem várható érdemi változtatás.


Ma is folytatódnak az egyeztetések az orosz olajár sapka bevezetéséről. Lengyelország és a balti-államok a jelenleg javasolt 65 dollárnál alacsonyabb árplafont szeretnének, hogy a korlátozás miniél jobban érintse Oroszországot.

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. A zavargások több tucat városra terjedtek át, köztük Pekingre, Wuhanra és Hszincsiangra. Sanghaj, Sencsen és Harbin szigorított a vírusellenőrzésen. A Goldman 30%-os esélyt lát arra, hogy Kína április előtt feladja a zéró-covid politikát.


A kínai ipari cégek nyeresége 2022 első tíz hónapjában 3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, az első kilenc hónap 2,3%-os csökkenése után. A szigorú korlátozások miatt a fogyasztás gyengült, az ingatlanválság pedig tovább mélyül.


Japán a térségbeli feszültségek növekedése miatt egy ötéves, több mint 40 trillió jen (288 milliárd dollár) értékű védelmi kiadási tervet készül kidolgozni, ami 2028-ra a GDP 2%-a fölé emelné a katonai kiadásokat.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. Jelenleg a MOL két finomítója és a cseh Litvinov kap ebből a forrásból nyersanyagot. Az északi ágra pedig kiterjesztenék az embargót, mivel a lengyel cégek csak így tudnak kibújni a hosszútávú olajszállítási szerződések alól. Véleményünk: Az EU és Magyarország között újabb konfliktusforrás alakul, az új szabályozásnak a MOL lehet a vesztese. A javaslat a kilencedik szankciós csomag része lenne.

Saját részvényt vesz a Richter

A Richter maximum 550 ezer darab saját részvény vételére adott megbízást.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben