Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Itt van újra!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 25.   11:55

Erste kommentár Megjött idén is a Black Friday. A vásárlók izgatottan figyelik a hirdetéseket, a befektetők pedig a vásárlókat. A Macy’s, a Target, a Kohl’s, a Gap és a Nordstorm jelentései szerint az elmúlt...

Erste kommentár

Megjött idén is a Black Friday. A vásárlók izgatottan figyelik a hirdetéseket, a befektetők pedig a vásárlókat. A Macy’s, a Target, a Kohl’s, a Gap és a Nordstorm jelentései szerint az elmúlt hetekben, október-november folyamán már megfigyelhető volt, hogy a vásárlók visszafogták magukat, és készültek az akciókra. Mivel az infláció, főleg a magasabb energiaárak megették a jövedelmük egy jelentős részét, ezért a nagyobb leértékelésekre és bizonyos nagyobb vásárlásokra tartogatják a pénzt. Ráadásul a National Retail Federation (NRF) adatai szerint idén 166,3 millióan készülnek bevásárolni a hétvégén. Ez 8 millió fővel több, mint tavaly, és a felmérés 2017-es kezdete óta a legmagasabb érték. Az NRF becslése szerint az értékesítés 6-8 százalékkal növekedhet, ami elsősorban az inflációnak köszönhető, s nem a több vásárolt árunak. Ez is azt sugallja, hogy reál értékben valószínűleg csökkenést látunk majd. Az S&P Global Intelligence szerint a szezonális reál értékesítés 1,2 százalékkal eshet vissza idén, amire 2009 óta nem volt példa. Vagyis a vásárlók óvatossága a potenciális recesszió előestéjén és a magasabb gáz- és áram számlákra várva megmarad a bevásárlási szezonban is. A gáz ára az USA-ban (25 dollár per MWh körül) kb. ötöde ugyan az európainak, de az elmúlt két évben bekövetkezett, évente több mint 70 százalékos áremelkedés már igencsak gyalulja a pénztárcákat. S ez nem sugall jó képet Európára nézve sem, habár az öreg kontinensen picit kisebb a karácsonyi bevásárlási szezon jelentősége.


A DAX oldalazik, a BUX pedig enyhén emelkedik ma délelőtt.

Európára is rányomta a bélyegét Amerika hiánya

Az amerikai részvénypiacok tegnap hálaadás miatt zárva tartottak.


Az amerikai kereskedők hiánya Európában is éreztette hatását, a forgalom mintegy 40%-kal elmaradt a szokásostól. A FTSE100 oldalazott, az Euro Stoxx50 0,4%-ot, a DAX pedig 0,8%-ot emelkedett. A szektorok többsége emelkedett, főleg az ingatlan szektor. Egyedül az IT szektor szenvedett el minimális visszaesést.


Ázsiában inkább csökkenés volt a jellemző. A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot csökkent. A CSI300 viszont 0,5%-ot emelkedett.

Újabb problémák a Tesla autóival

A Tesla újabb visszahívásra kényszerül, ami ezúttal több mint 80 ezer járművet érint Kínában. A Model S és a Model X esetén szoftverhiba, a Model 3 esetén pedig a biztonsági övekkel kapcsolatos problémák miatt hívják vissza az autókat.

Ismét gyengült a forint

Tegnap ismét gyengült a forint, amit alapvetően az uniós forrásokkal kapcsolatos negatív hírek táplálnak. Csütörtökön az EP véleményt nyilvánító szavazással nagy többségben támogatta a sajtóban megjelent bizottsági indítványt, hogy a hazánknak szánt kohéziós pénzek 30%-át fagyasszák be. A következő lépés az ügyben a Bizottság hivatalos állásfoglalása lesz november 30-án. Ma reggel 413 körül forog az EURUSD kurzusa.

Szűk sávban az EURUSD a hálaadás miatt

A nemzetközi devizapiacokon csütörtökön stabil volt az EURUSD, viszonylag szűk sávban mozgott. Ebben nagyrészt közrejátszhatott a hálaadásnapi kereskedési szünet is. Németországból jó hírek érkeztek, az IFO indexe alapján továbbra is ellenállónak látszik a német feldolgozóipar az energiaválsággal szemben. Ma reggel 1,417-nél jár az EURUSD jegyzése.

A hétvége közeledtével enyhén emelkedett a kőolaj ára

A Brent típusú kőolaj 85,6, a WTI 78,4 dollár/hordó volt ma reggel, míg az Ural árjegyzése azonnali leszállításra 67,2 dollárt tett ki. A piacot továbbra is foglalkoztatja, hogy az uniós bürokraták hol húzzák meg a határát az orosz kőolajár kapcsán. A korábbi találgatásoknak megfelelően 65-70 dollár körül lesz a plafon, ami gyakorlatilag megfelel az orosz kőolaj jelenlegi export árának. Vlagyimir Putyin szerint elfogadhatatlan az intézkedés, és megfenyegette azokat az államokat, akik követik ezt az előírást. A Morgan Stanley becslése szerint a december 5-én életbe lépő EU-s szankciók napi 1,2 millió hordóval vethetik vissza az orosz kőolaj termelést 2023-ban.

Az arany stabil, a Fed jegyzőkönyvet értelmezik is a befektetők

Az arany 1.755 dollár/uncia áron forgott ma reggel. A befektetők a héten megjelent Fed jegyzőkönyvet olvassák, amelyből kiderült, hogy a jegybank döntéshozói óvatosabbak lehetnek a jövőben a kamatemelésekkel. Ez megnyugtatóan hatott a nemesfém árára, mivel a túlzott kamatoktól megmenekülhet a piac. A következő fontos esemény az amerikai inflációs és munkaerőpiaci adat lesz a jövő héten. A dollár kismértékben gyengült az euróval és a többi devizával szemben is, míg a 10 éves USA állampapír hozam 3,66%-ot ért el.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben