Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lesz vagy nem lesz?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 24.   11:02

Erste kommentár Tegnap német újsághírek alapján felforrósodott a talaj a magyar eszközök lába alatt. Nevezetesen előbb a Spiegel, majd a Frankfurter Allgemeine Zeitung is arról is arról írt, hogy az Európai...

Erste kommentár

Tegnap német újsághírek alapján felforrósodott a talaj a magyar eszközök lába alatt. Nevezetesen előbb a Spiegel, majd a Frankfurter Allgemeine Zeitung is arról is arról írt, hogy az Európai bizottság nem elégedett a magyar intézkedésekkel, s egyelőre nem adna zöld utat a kifizetéseknek. Ez pedig esést okozott a forintban és a részvénypiacon, miközben a hozamok a különböző futamidők függvényében emelkedtek pár 10 bázispontot.


Az újságok meg nem nevezett EU-s tisztviselőkre hivatkoztak hírforrásként, s például az integritási hatóság egyik alelnökének kinevezését jelölték meg kritikus pontnak. Fontos hangsúlyozni, hogy az EB és a magyar kormány is elég óvatosan kommunikál a folyamatban levő ügyről. Jelenleg az EB oldalán pattog a labda, de azt gondoljuk, hogy lesz egyezség. Valószínűsítjük, hogy lesz valamiféle feltételes jóváhagyás. Az egyik kritikus pont az igazságügyi reform, amelynek végrehajtására március végéig kaptunk haladékot. Amíg ez nem következik be, addig az újjáépítési alap pénzei (5,8 milliárd euró + ~10 milliárd hitel) valószínűleg jegelve lesznek, de ettől függetlenül, kondicionálisan megkaphatjuk a program jóváhagyását. Különben a 17 pontos megállapodás is tartalmazza azt, hogy az EU háromhavonta megvizsgálja a magyar jogállamiság helyzetét. Szóval az egész egy folyamat lesz, amelyben a megállapítások szerint vagy éppen jönnek, vagy éppen nem jönnek a pénzek. Nagy valószínűséggel és remélhetőleg inkább az előbbi fog megvalósulni.


Különben az újjáépítési alap tekintetében nem csak a jogvesztő határidő miatt sürget az idő, hanem azért is, mert ez a pénz szolgálna a magyar energetikai infrastruktúra megújítására. Most pedig eszeveszett sebességgel el kellene kezdenünk leválni az orosz energiahordozókról. A függőséget jelentősen csökkenteni kell, mert így a magyar gazdaság kockázata túl nagy, ami visszafoghatja a befektetéseket és magasan tarthatja a kamatokat is az országban, a magasabb kockázati felárnak köszönhetően. Szóval jó hogy határidő hosszabbítás van az igazságügyi reform tekintetében, de azért nem kellene a határidő végéig várnunk, hogy elkezdjük az energiaiparunk átalakítását. S lehet, hogy ezt a célt szolgálja a pénzügyi szolgáltatói pénzek állam felé „csatornázása” is, ami éppen március végéig érvényben levő intézkedés. (A betéti kamatstop bevezetése, ami növeli a háromhónapos diszkontkincstárjegyek iránti keresletet.)


Ma amerikai nélküli, hálaadás napi kereskedés van Európában. A DAX és a BUX is emelkedik, igaz az utóbbi esetében az OTP gyengélkedése (hozamok emelkedése) visszafogja az index teljesítményét.

Mérsékelt emelkedés

A DAX stagnált, a FTSE100 0,2%-ot, az Euro Stoxx50 0,4%-ot emelkedett tegnap. A szektorok vegyesen teljesítettek. Legnagyobb emelkedést az IT mutatta, míg a leggyengébben az ingatlan szektor teljesített. Mivel az USA ma zárva tart, így Európában is visszafogott forgalommal érdemes számolni.


Amerikában jobb volt a hangulat. A Dow 0,3%-ot, az S&P500 0,6%-ot, a Nasdaq pedig 1%-ot emelkedett. A tengerentúlon az energiaszektoron kívül minden terület emelkedett, leginkább a nem-alapvető fogyasztási cikkek szektora.


Az újranyitó japán Nikkei 1%-ot emelkedett ma, felülteljesítve a Hang Seng 0,4%-os emelkedését. A CSI300 0,5%-ot esett.

Megtámadják az Activision felvásárlását

A hírek szerint az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) várhatóan trösztellenes eljárást kezdeményez az Activision videójáték-fejlesztő vállalat Microsoft általi 69 milliárd dolláros felvásárlásával kapcsolatban. Az Activision árfolyama a hír hatására 4%-ot esett a tőzsdezárás után.

Mozifilmekkel erősít az Amazon

A moziüzemeltetők részvényei szerdán lendületet kaptak, miután kiderült, hogy az Amazon évi 1 milliárd dollárt tervez költeni saját gyártású mozifilmek bemutatására. A technológiai vállalat évente 12-15 mozifilmet készíthet majd. A Cinemark 12%-ot ugrott a hír hatására, az IMAX 9%-kal, az AMC 4%-kal emelkedett.

Megütötték a forintot a FAZ cikke után

Sokáig stabil volt a forint tegnap, a 405-406-os sávban oldalazott egészen kora délutánig. Ezt követően megjelent a Bloombergen a FAZ cikke a bizottsági javaslattal kapcsolatban, melynek eredményeként instant 1%-os gyengülést láttunk. Ráadásul problémák adódtak a Barátság-kőolajvezetékkel is. Ma az EP szavazásra érdemes figyelni kora délután.

1,04 fellett az EURUSD, kereskedési szünnap van ma az USA-ban

A nemzetközi devizapiacokon szerdán 1%-ot gyengült a dollár az euróval összevetve. Ebben EKB-s megszólalások és a visszafogott Fed-jegyzőkönyv is közrejátszhatott. Ma reggel eddig tovább erősödik az európai deviza, 1,414-nél jár az EURUSD jegyzése. A hálaadás miatt kereskedési szünnap van ma az USA-ban.

Tovább süllyed a nyersolaj ára, Kínában tombol a koronavírus járvány

A WTI 77,6, a Brent januári leszállításra pedig 84,8 dolláros árig süllyedt ma reggel, míg az Ural azonnali jegyzése 67 dollár/hordó volt. A nyersolaj áralakulására két tényező hatott leginkább: egyrészt Kínában tovább nőtt az új koronavírus fertőzöttek száma, a legfrissebb adatok már meghaladják az áprilisi csúcsot, amikor a hatóságok az ország 40%-át lezárták. A kínai vezetők egyelőre hezitálnak, hogy hasonló szigorral lépjenek fel most is. Érdekes fordulatot vettek az orosz ársapkáról szóló európai tárgyalások is. A hírek szerint 65-70 dollár körül lenne az orosz nyersolaj maximált eladási ára, ami tulajdonképpen megfelel a mostani árszintek. Ez a bevezetendő intézkedés nem okozna jelentős változást a piacon, maradhatna az orosz export volumen. A korábbi félelem, hogy az ársapka csökkentené az orosz kínálatot, ennek megfelelően nem megalapozott. Ez a hír további nyomást helyezett a kőolaj árakra.

Az arany stabil, a Fed jegyzőkönyv enyhítette a feszültséget

Az arany 1.755 dollár volt ma reggel. Az árfolyamra kedvezően hatott a tegnap megjelent Fed jegyzőkönyv a legutóbbi kamatdöntésről. Ebben az szerepel, hogy a Fed vezetői is gondolkodnak a kamatemelési ütem lassításán. Korábban az agresszív lépések indították el a dollár erősödését és az arany árának süllyedését. A hírre az ezüst árfolyama is korrigált a piacon. A jövőben is az amerikai kamatemelések és monetáris politika lesz irányadó a nemesfém piacán.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben