Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Már a brit pénzügyminiszter is jelentős gazdasági visszaesést vár

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. november 18.   09:18

Szakszervezeti megállapodás Németországban A brit pénzügyminiszter tegnap bemutatta a költségvetési módosításokat. A várakozásokkal összhangban a legmagasabb, 45%-os adókulcs határát 150 ezerről 125 ezer fontra...

Szakszervezeti megállapodás Németországban

A brit pénzügyminiszter tegnap bemutatta a költségvetési módosításokat. A várakozásokkal összhangban a legmagasabb, 45%-os adókulcs határát 150 ezerről 125 ezer fontra csökkentették. Az energiacégekre új különadót vetettek ki. A pénzügyminisztérium csökkentette GDP előrejelzését is. Míg korábban 1,8%-os növekedéssel számoltak, az új előrejelzésben már 1,4%-os GDP csökkenésre számítanak 2023-ban, ami még a piaci előrejelzéseknél is gyengébb. Az infláció viszont jövőre is magas, 7,4% maradhat.


Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane szerint az energiaár vezette kínálati oldali inflációs hatások enyhülni fognak jövőre, miközben a gyengülő kereslet is az infláció csökkenésének irányába hat majd.


Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall 2023-ra 5,2%-os, 2024-re további 3,3%-os béremelésről, az infláció kompenzálásra pedig egy egyszeri 3.000 eurós bónuszról állapodott meg a munkáltatókkal. A megállapodás 3,9 millió munkavállalóra vonatkozik, így Németország-szerte hatással lehet a bértárgyalásokra.


120 nappal meghosszabbították a gabonaexportról szóló ukrán-orosz-ENSZ megállapodást. Így  a Fekete-tengeren keresztül tovább folytatódhat a gabona export, ami elsősorban Afrika élelmiszer ellátása szempontjából fontos.

A Fed tovább ijesztgeti a piacokat

Ezúttal James Bullardon volt a sor, hogy keresztbe tegyen a részvénypiac optimizmusának. A St. Louis-i Fed elnök azt mondta, hogy legalább 5-5,25%-ra kellene emelni az irányadó kamatot, mert a jelenlegi szint még nem tekinthető kellően korlátozónak.


Esther George, Kansas City Fed elnöke pedig arról beszélt, hogy nagyon is valós a recesszió lehetősége. "Olyan szűk munkaerőpiacot látok, hogy nem tudom, hogyan lehet tovább csökkenteni az inflációnak ezt a szintjét anélkül, hogy ne lenne valódi lassulás, és talán még a gazdaság zsugorodása is szükséges ahhoz, hogy ezt elérjük"— nyilatkozta.


Kalifornia élen jár az közlekedés elektrifikációjának támogatásában. A legfrissebb hírek szerint újabb 1 milliárd dollárt terveznek a járműtöltő hálózat fejlesztésére fordítani.

Évtizedes szinteken a japán infláció

Éves szinten 3,7%-ra, 1991 óta nem látott szintre nőtt a fogyasztói infláció októberben Japánban, a megelőző két hónap kereken 3%-os mérése után. A friss adat felülmúlta a 3,6%-os várakozást, ahogyan a maginfláció is, ami 40 éves szintre emelkedett és 3,6% volt (év/év) a szeptemberi 3,0% után és az egytized százalékponttal alacsonyabb szakértői becsléssel szemben. Ezzel egyre nagyobb nyomás nehezedik a japán jegybankra, miután az eddigi álltásai alapján, Haruhiko Kuroda elnök nem tervezi szigorítani a monetáris kondíciókat.


Az USA célbavételére is alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea – tájékoztatott a japán védelmi miniszter. A kilövés nem sokkal az után történt, hogy a kommunista állam megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy ne végezzen katonai gyakorlatokat a régióban.

Határidős piacok

A fő amerikai és európai határidős indexek közül a Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq, a DAX, a FTSE és a CAC pedig pluszban volt ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben