Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem kedvez a forintnak

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 17.   11:41

Erste kommentár Ma reggel röppent fel az a hír, hogy esetleg mégsem 22-én dönt a bizottság a 17 pont teljesítéséről, így veszélybe kerülhet azok és a helyreállítási alap elfogadása a...

Erste kommentár

Ma reggel röppent fel az a hír, hogy esetleg mégsem 22-én dönt a bizottság a 17 pont teljesítéséről, így veszélybe kerülhet azok és a helyreállítási alap elfogadása a december 6-i pénzügyminiszteri ülésen. Az utóbbi a kritikusabb, mert ha év végéig nincs egyezség ebben a pontban, akkor 70 százalék pénzvesztés jöhet, ami valamivel több, mint 4 milliárd euró vissza nem térintendő támogatás elvesztését jelentené.


Jelenleg az látszik, hogy erős az ellenfeszülés az EU és Magyarország között. Ugyan a magyar kormány mindent megtesz, amit kérnek tőle a jogállamiság helyreállítása terén, ugyanakkor egyéb politikai kérdésekben elég erős a szembenállás és az időhúzás. Ráadásul számos uniós ország nem kíván a szokásosnál több munkát belerakni a magyar jogállamiság helyreállításához kapcsolódó változásokba, ami szintén megnehezíti a határidők betartását. Úgy tűnik, hogy a hajrára összecsúszott Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása, a minimumadó, na meg a magyar uniós pénzek sorsa. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy más területeken is megy az adok-kapok a felek között. Ilyen például a finn és svéd NATO tagság, vagy a vasárnap elfogadott feltételességi rendelet a magyar kifizetések kapcsán. Ez utóbbinak az a lényege, hogy felfüggeszthetők legyenek a folyósítások, ha később Magyarország nem teljesíti a korábban vállalt kritériumokat. Ez is inkább politikai nyomásgyakorlásnak tűnik, hiszen a kifizetések feltételeinek teljesülését az eredeti tervek szerint is háromhavonta fogják ellenőrizni az Európai Bizottság megfelelő szervei.


Mindeközben jönnek anonim üzenetek is Európából, hogy Magyarország tényleg jó úton halad a vállalások teljesítése kapcsán, s ebbe beleértjük az igazságügyi reformot is, ami az újjáépítési alap forrásaihoz való hozzáférés feltétele. Azt is gondoljuk, hogy bizonyos – egyéb politikai - kérdésekben is lehet áttörés. Ilyen lehet például Ukrajna támogatása, ahol a hitelfelvételt vétózza Magyarország, de a bilaterális támogatásokat nem veti el. Egy biztos, eléggé bonyolulttá vált a politikai helyzet Magyarország körül, s hazánk még véletlenül sem akarja kockáztatni az energiahordozók szállítását az oroszoktól.


Mindent összevetve kicsit olyan hajrát láthatunk, mint az USA-ban szoktunk pl. a hitelplafon megemelésénél. Sokszor az utolsó percig feloldhatatlannak tűnnek az ellentétek, aztán a határdőre majdnem minden esetben megszületik a megállapodás. Az elmúlt 30 évben emlékeink szerint talán egyszer volt olyan, hogy nem volt egyezség határidőre. (Lett is belőle egy leminősítés.) Talán még ide illik egy minap látott bejegyzés: „Nothing makes me more productive than the last minute.” Hát ezt sűrűn gyakorolják a politikában. Addig meg izgulhatunk.


Továbbra is azt gondoljuk, hogy lesz egyezség, s kicsi vagy veszteségek nélküli lesz a tárgyalások eredménye. Addig a fenti okok miatt relatíve gyenge maradhat a forint. Az egyezség megléte esetén jelentős uniós források indulhatnak meg Magyarország felé, ami komoly forint erősítő hatással bírhat.


Ma egy picit pozitívabb a hangulat. Az erősebb kezdés után a DAX és a BUX is inkább oldalazik.

Estek a részvénypiacok

Európában rossz hangulatban telt tegnap a kereskedés a lengyelországi események miatti bizonytalanság hatására. A DAX 1%-ot, az Euro Stoxx50 0,8%-ot, a londoni FTSE100 0,3%-ot csökkent.


Eséssel zártak az amerikai tőzsdék is. A Dow 0,1%-ot, az S&P 0,8%-ot, a Nasdaq pedig 1,5%-ot csökkent. A chipgyártók részvényei különösen rosszul szerepeltek.


Ázsiában szintén csökkenést láthattunk. A CSI300 0,4%-ot, a Hang Seng 1%-ot, a míg Nikkei 0,4%-ot esett ma.

Az adatközpont üzletág húzta ki a csávából az Nvidia-t

Az Nvidia tegnap tőzsdezárás után számolt be az októberrel végződő harmadik pénzügyi negyedév eredményeiről. Bár a bevétel éves szinten 17%-kal 5,93 milliárd dollárra csökkent, így is meghaladta az 5,79 milliárdos várakozást. Az Nvidia adatközpont üzletága 31%-os bevételnövekedést ért el, ez segített ellensúlyozni a gaming üzletág 51%-os visszaesését. A részvényenkénti nyereség 58 cent lett, ami elmaradt a várt 70 centtől, és csak fele az egy évvel ezelőtti 1,17 dollárnak. A vezetőség biztosította a befektetőket, hogy a kereslet továbbra is erős a mesterséges intelligencia és az adatközpontok chipjei iránt, még akkor is, ha a vállalatot továbbra negatívan érinti a PC-k piacának gyengélkedése és a Kínára kivetett szankciók.

Erős negyedév, pozitív kilátások a Cisco-nál

A Cisco Systems 2023-as pénzügyi évének első negyedéve felülmúlta az elemzői várakozásokat. A 13,6 milliárd dolláros bevétel 5,7%-os növekedést jelent éves szinten, és felülmúlja az előzetesen becsült 13,3 milliárdot. A 86 centes részvényenkénti nyereség 4 centtel veri az egy évvel ezelőttit, és 2 centtel az elemzői várakozást. A Cisco a pozitív adatok közzétételével egyidejűleg megemelte a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését. A bevétel 4-6% helyett 4,5-6,5%-kal bővülhet, míg az EPS-várakozást 2 centtel, 3,51-3,58 dollár közé tolták feljebb.

Kiemelkedő negyedévet zárt a Siemens

A Siemens bevétele 20,6 milliárd euró volt a 2022-es pénzügyi év negyedik negyedévében, felülmúlva a 19,3 milliárdos várakozást. Ez 18%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. A nyereség a várakozásoknak megfelelően 2,7 milliárd euróra ugrott az egy évvel ezelőtti 1,2 milliárdról. A jól sikerült évzárás után a vállalat 4,25 eurós osztalékot jelentett be, ami 3,5%-os osztalékhozamnak felel meg. A 2023-as pénzügyi évben a Siemens 6-9%-os bevételnövekedésre és 8,7-9,2 eurós részvényenkénti nyereségre számít, ami magasabb az elemzők eddigi 8,6 eurós becslésénél.

Magyar önvezető járműgyártó céget vesz a Stellantis

Ma reggel jelentette be a Stellantis, hogy felvásárolja a magyar önvezető járműtechnológiai vállalatot, az AImotive-ot. A cég az autógyártó konglomerátum leányvállalataként működhet a későbbiekben. További részletek egyelőre nem ismertek.

Ismét 410-nél az EURHUF

Szerdán a kezdeti pánikot követően jelentős korrekciót láttunk, egészen 406-ig erősödött vissza a magyar deviza az euró ellenében. Sajnos a történet itt nem ért véget, mivel ezután délután egy bő százalékos gyengülést követően 411-nél is járt a forint. Pedig a kőolajszállítás is újraindult. Ma a reggeli órákban 410-nél volt a kurzus. A jegybank októberben beharangozott intézkedései ennél lényegesen erősebb árfolyamot indokolnának, de továbbra is a nemzetközi hangulat és az uniós megállapodás körüli információk lehetnek a legmeghatározóbbak az EURHUF piacán.

Amerikai munkapiac a fókuszban

A nemzetközi helyzet csillapodása az előző napok tendenciáját hozta előtérbe tegnap a devizapiacon, enyhén tovább gyengült a dollár. A tengerentúli konjunktúra adatok vegyes képet mutattak, az ipar visszafogottabban, a kiskereskedelem jobban teljesített a vártnál. Jelenleg továbbra is 1,04 körül forog az EURUSD kurzusa. Ma a heti amerikai munkapiaci adatokra lesz érdemes figyelni.

Gyengül a kőolaj jegyzése az emelkedő kínai Covid esetszám miatt

A WTI 84,1, a Brent pedig 92,1 dollárra süllyedt ma reggel a januári határidőre, míg az Ural típusú kőolaj árjegyzése 73,1 dollár/hordó volt az azonnali piacon. A befektetők elsősorban a kínai növekedés és olajkereslet miatt aggódnak. A napi Covid esetszámok új csúcsot döntöttek tegnap az ázsiai országban és félő, hogy emiatt a korábbinál is nagyobb lezárások lesznek. A geopolitikai félelmek csökkentek, miután a NATO szerint is véletlen volt a Lengyelország elleni rakétatámadás, a Barátság kőolaj vezetéken pedig újraindult a szállítás. Az USA nyersolaj készlete 5,4 millió hordóval csökkent a múlt héten, de a hír nem befolyásolta érdemben az árakat.

Az arany esik, mivel nő az aggodalom a szigorúbb USA monetáris politika miatt

Az arany 1.766 dollár volt ma reggel unciánként. A Fed valószínűleg nem fog változtatni a szigorú monetáris politikán, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban erős volt a várakozás, hogy a korábban vártnál kisebb mértékű kamatemelések lesznek az Egyesült Államokban. A tegnapi amerikai kiskereskedelmi adat viszont az elmúlt nyolc hónap legnagyobb emelkedését mutatta a magas fogyasztói infláció és romló gazdasági kilátások ellenére. Ez arra mutatott rá, hogy a Fed-nek a szigorúbb politikát kell folytatnia, hogy kézben tartsa a folyamatokat.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben