Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A Barátság-kőolajvezeték leállt – közben a magyar gazdasági teljesítmény már csökken

PODCAST
PODCAST2022. november 17.   08:50

Egy transzformátor elleni támadást ért találat a belorusz határhoz közel, a Barátság-kőolajvezeték ukrán szakaszán. Ez a transzformátor-állomás a Barátság-kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot. Még nem tudták megjavítani, emiatt a Barátság-vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak. Az Erste olaj- és gázipari elemzője szerint jelentős tartalékai vannak a MOL-nak, ezért nem kell tartani ellátás-akadozástól a hazai benzinkutaknál. Pletser Tamás szerint ma biztosan nem indul újra a kőolaj-áramlás ezen a vezetéken.

„Alapvetően dízelgenerátorokkal szokták meghibásodás esetén a transzformátorokat tovább működtetni, de most valamiért ez sem működött az ukránoknál, ezért állt le a kőolaj szállítása a vezetéken. A MOL százhalombattai finomítójának területén belül normál esetben legalább 1 hónapnyi készlet van. Az ország stratégiai tartaléka pedig 90 napra elegendő fogyasztást tesz lehetővé. Ha ez a készlet is vészesen apadna, akkor az Adria-vezetéken keresztül nézhetne alternatív beszerzési források után a MOL” – sorolta a lehetséges megoldásokat Pletser Tamás. Az Erste olaj- ég gázipari elemzője szerint itt viszont már vészmegoldások jöhetnének szóba, mert korábban is volt rá szándék, hogy az orosz Urals típusú kőolajról a Brent-re álljon át a MOL, viszont erre az eredeti számítások szerint 2-4 évbe telne. Adott esetben, a gyorsított eljárás azért ütközhetne technikai akadályokba. Érdekesség, hogy a MOL most szállít dízel-üzemanyagot Ukrajnának.

Pletser Tamás beszélt arról is, hogy elkészült az első németországi tengeri kikötő, ahol cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas terminál működhet. Az Alsó-Szászország tartományi Wilhelmshafennél a németországi nagyberuházások átfutási idejéhez képest rendkívüli gyorsasággal, 194 nap alatt építettek ki a csatlakozó infrastruktúrával együtt egy különleges mólót, amelynél a következő lépésben kialakítanak egy úgynevezett úszó terminált. A terminál valójában egy speciális hajó - hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvény, amelynek révén gáz-halmazállapotúvá alakítják és a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálják az Északi-tengeren tartályhajókon érkező LNG-t.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője már arról beszélt, hogy a várakozásokhoz képest még jobban is teljesített a 3. negyedévben a magyar gazdaság,de a negyedévesszintű csökkenés már jelzi, hogy megakadtak a pozitív folyamatok. „A gazdasági teljesítmény mélypontja vagy az idei 4. negyedévben, vagy a következő év 1. negyedévében várható. Jó hír, hogy a korábbi ipari beruházások jövőre termőre fordulhatnak, és jelenleg egy gyenge mezőgazdasági év mellett teljesít így a magyar gazdaság” – mondta el várakozásait az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Nyeste Orsolya szerint sok múlik azon, hogy miként alakulnak az energiaárak, meg persze azon is, hogy mennyivel esik vissza a magyar lakosság fogyasztása a megugrott rezsiárak miatt.

Szóba került még az is, hogy:

  • Előfordulhat-e még nagyobb energiakrízis Magyarországon az orosz-ukrán háború miatt?
  • Mikorra csökkenhet egyszámjegyűre a magyar infláció?
  • Mennyit segíthet a magyar gazdaságon, ha jönnek az uniós források?

Pletser Tamással, az Erste olaj-és gázipari elemzőjével és Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben