Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Megingott a forint a lengyelországi rakétabecsapódások hírére

SZTORI
SZTORI2022. november 16.   10:35

Kedden éjjel 412 forintos euróárfolyamig gyengült a magyar valuta, miután egy orosz – de a kommentárok szerint minden valószínűség szerint nem Oroszországból kilőtt – rakéta becsapódása két embert megölt és leállt a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítás. A nyugati és magyar politikusok nyugalomra intenek, a helyzetet vizsgálják, a Mol közölte, hogy 90 napra elegendő a tartalék. A magyar valuta árfolyama szerdán reggelre 407 forintos szint közelébe erősödött vissza.

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Az incidens nyomán Lengyelország fokozta védelmi erőinek készültségét, fokozta légterének megfigyelését és a NATO-hoz fordult, hogy hívjanak össze ülést a szövetség 4. cikkelye alapján (e szerint a tagállamok bármilyen a biztonságukat érintő kérdést felvethetnek.) Joe Biden amerikai elnök az USA teljes támogatását ajánlotta fel a robbanások vizsgálatához Andrzej Duda lengyel államfőnek, aki a G20-csúcstalálkozón részt vevő állam-, illetve kormányfők közül többel is tárgyal majd a történtekről. A NATO nagykövetei szerdán konzultációra gyűlnek össze, ám a név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint a katonai szövetség "óvatosan" fog reagálni, továbbá időre van szüksége annak ellenőrzésére, hogy pontosan hogyan történt az incidens. Szakértők azt valószínűtlennek tartják, hogy az oroszként azonosított rakétákat Oroszországból lőtték volna ki – az orosz védelmi minisztérium az incidenst provokációnak minősítette. A BBC diplomáciai szakkommentátora azt mondta: teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen.

Oroszország a G20 csúcstalálkozó idején nagyszabású hadműveletet indított Ukrajnában, átfogó rakétatámadásuk során elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, városok maradtak áram nélkül. Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy a támadás Ukrajnával szomszédos több ország energiarendszerére is hatással lehet. A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást is, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt így az olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak. A Mol közölte: 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék.

Orbán Viktor kormányfő kedden este összehívta a Védelmi tanács ülését, és a szerdai kormányülésen is megvitatják a kialakult helyzetet.

A hírekre reagálva a forint kedden éjjel jelentősen gyengült, az euró árfolyam 412forintig szaladt el, ám szerdán reggelre a 407 forintos szint közelébe erősödött vissza.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben