Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rakétatalálat érte Lengyelországot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. november 16.   09:46

Javulást mutatott a német ZEW index Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli területen csapódott be egy orosz gyártású rakéta tegnap késő délután, ami két ember halálát okozta. Egyelőre nem...

Javulást mutatott a német ZEW index

Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli területen csapódott be egy orosz gyártású rakéta tegnap késő délután, ami két ember halálát okozta. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi történt, a hivatalos lengyel közlemény mindössze arra tér ki, hogy a rakéta orosz gyártmányú volt. A nagy távolság miatt valószínűtlennek tűnik, hogy Oroszország területéről lőtték volna ki a rakétát. A készültség növelésén és a NATO rendkívüli ülésének összehívásán kívül nem várható reakció az esemény kapcsán.


Váratlan javulást mutatott a tegnap megjelent novemberi német ZEW index mindkét komponense. A javulás elsősorban a csökkenő gázárakkal, a magas gáztároló töltöttséggel és az infláció tetőzésének közeledtével kapcsolatos véleményekkel magyarázható. A német gáztároló az elmúlt napokban gyakorlatilag teljesen feltöltésre került.


François Villeroy de Galhau francia jegybankár véleménye szerint a 2%-ig eléréséig lehet gyors a kamatemelés, ezt követően viszont lassíthat az Európai Központi Bank. Ez alapján decemberre még egy jelentősebb, 50 bázispontos lépés várható, és ezt követően jöhet a lassítás. Ez megfelel a piaci várakozásoknak is.


Sajtóértesülések szerint Németországban 10 ezer euróban maximalizálnák a készpénzes tranzakciók összegét az adócsalás és a pénzmosás szabályozása érdekében.


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már tegnap elutazott a G20 találkozóról, miközben a csúcs még ma is tart.

Trump bejelentette az indulását

A képviselőházban is eldőlni látszik a verseny, a republikánusoknak minden bizonnyal sikerül szűk többséget szerezniük. Közben Donald Trump hivatalosan is bejelentette, hogy indul a 2024-es amerikai elnökválasztáson.


Joe Biden megpróbálta hűteni a kedélyeket, miután rakéta csapódott be Lengyelország területén. Az amerikai elnök szerint nem valószínű, hogy a két ember halálát okozó rakétát Oroszországból lőtték ki.


Nem mindenki optimista az inflációs nyomás enyhülésének jelei láttán sem: Salman Ahmed, a Fidelity befektetési alapkezelő makro és stratégiai eszközallokációért felelős globális vezetője arról beszélt, hogy aggódik a részvények rövid távú teljesítménye miatt, és azt javasolja a befektetőknek, hogy vegyenek fontolóra inkább más eszközosztályt.


A piac várakozása szerint a ma érkező októberi kiskereskedelmi forgalmi adatok 1,2%-os növekedést mutatnak majd a szeptemberi stagnálás után.

Újabb jelek a japán gazdaság gyengélkedéséről

A szeptemberi 5,8%-os visszaesés után (hó/hó), októberben is folytatódott a japán magánszektor gépipari rendelésállományának csökkenése (havi alapon 4,6%). Az adat jelentősen alulmúlta a 0,7%-os bővülésről szóló várakozást, éves alapon pedig mindössze 2,9%-os bővülést jelent, ami szintén jelentősen elmarad a várt 8,0%-tól és a szeptemberi 9,7%-os növekedési ütemtől. A kedvezőtlen adat hátterében a gyenge jen következtében megnőtt árak állhatnak.


A G-20 csúcson találkozott egymással Yi Gang kínai jegybankelnök és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, miután két nappal korábban a két hatalom elnökei is egyeztettek. A két tisztviselő többek között megjegyezte, hogy magas és volatilis energia- valamint nyersanyag árak várhatók a jövőben, ennél azonban sokkal több konkrét információ nem derült ki. A találkozót mindkét fél konstruktívnak és széleskörűnek nevezte.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai határidős indexek, míg az európaiak vegyes képet mutattak.

MOL: Nem jön olaj a Barátság rendszeren

A MOL közlése szerint nem folyik a nyersolaj a Barátság vezeték déli ágán, miután az orosz tüzérség szétlőtt egy transzformátor állomást Ukrajnában, a belorusz határnál. Véleményünk: A leállás negatív a MOL-ra nézve, mivel a cégcsoport számára jelentős előnyt jelent az olcsó orosz kőolaj vásárlása. Az olajvállalatoknak általában egyhavi készletük van kőolajból a finomítók területén, míg az egyes országok 90 napnyi fogyasztásnak megfelelő nyersolaj tartalékkal rendelkeznek. Ezen túl a MOL az Adria rendszerről is tud behozni alapanyagot Horvátországon keresztül, ez azonban nem biztosítja a két belső finomító (a százhalombattai és a pozsonyi) teljes ellátását. A cég még idén márciusban mondta el, hogy 2-4 év és 5-700 millió eurós beruházás szükséges a Barátság kőolajvezetékről történő teljes leváláshoz. A pozsonyi finomító esetében a társaság már gőzerővel dolgozik ezen, mivel a február 5-től életbe lépő EU-s olajtermék embargó miatt az üzemnek csökkentenie kell a feldolgozott orosz kőolaj arányát.

Az ALTEO 6 milliárd forint hitelt vett fel

Az ALTEO 6 milliárd forint hitelt vett fel a fő tulajdonostól, a Wallis Asset Management-től 2023. április 30-i lejárattal. A hitel három hónap után előtörleszthető.


A hitel szerintünk, mint tulajdonosi hitel, valószínűleg igazodik a piaci viszonyokhoz. Így a kamatköltsége 16-17 százalék körül alakulhat (p.a.). A cég közleménye szerint a fűtési szezon megnövekedett forgótőke finanszírozására szolgál. A lépés nem változtat jelentősen az összképen.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben