Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyre inkább…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 15.   10:32

Erste kommentár Egyre inkább látszik a magyar gazdaság lassulása is. A harmadik negyedévben már 0,4 százalékos visszaesés volt tapasztalható negyedév per negyedév alapon, ami az éves növekedést 4...

Erste kommentár

Egyre inkább látszik a magyar gazdaság lassulása is. A harmadik negyedévben már 0,4 százalékos visszaesés volt tapasztalható negyedév per negyedév alapon, ami az éves növekedést 4 százalékra lassította a második negyedévben mért 6,5 százalékról. Ha a naptárhatást is figyelembe vesszük, akkor csak 3,8 százalék volt a növekedés év per év alapon. Így az érték kissé elmaradt a várt 4,6 százaléktól. A növekedést segítette az ipari termelés és a szolgáltattatások jó teljesítménye, míg a mezőgazdaság jelentősen visszahúzta azt. Figyelemre méltó a szállítás és a raktározás jó teljesítménye is, már csak a Waberer’s kapcsán is. (Láthattuk a harmadik negyedéves jó eredményeket a cégtől, nem olyan régen.)


A lassulás a negyedik negyedévben mélyülni fog, s ez a trend a jövő év elején is fennmaradhat. Fordulatra az év második felében számíthatunk, pláne akkor, ha március környékén megindul az uniós pénzek folyósítása. Ennek jelentős pozitív hatása lehet a magyar gazdaságra nézve, s nem csak a jövő év tekintetében, hanem hosszabb távon is. Ugyanis fontos transzformációs folyamatokat indíthat el a gazdaságban, ami segítheti a termelékenység növekedését, s így a GDP bővülést az elkövetkező években.


A kezdeti enyhe emelkedést követően az európai piacok délnek vették az irányt. Így a DAX és a BUX index esetében is enyhe csökkenést láthatunk délelőtt. Az OTP a 200 napos mozgóátlag környékén van, ami megálljt parancsolhat az elmúlt napok, hetek emelkedését követően.

Kína kilóg a sorból

Az Euro Stoxx 50 0,5%-ot, a DAX 0,6%-ot, a FTSE100 0,9%-ot emelkedett tegnap. Az emelkedést az alapvető fogyasztási cikkek vezették, míg leggyengébben az ingatlan szektor teljesített.


Amerikában ezzel szemben csökkenés volt tapasztalható. A Dow 0,6%-ot, az S&P 0,9%-ot, a Nasdaq pedig 1,1%-ot csökkent. Amerikában egyedül az egészségügy stagnált, minden más szektor esett. A legnagyobb esést az ingatlan szektor szenvedte el.


Pozitív a fogadtatása a tegnapi Joe Biden-Hszi Csin-ping találkozónak, ugrottak a kínai részvények is. A CSI300 1,9%-ot, a Hang Seng 3,6%-ot emelkedett. A japán Nikkei viszont csak stagnált.

Gyárbővítés és erős kilátások az Infineonnál

A szeptemberben indult 2023-as pénzügyi évre 15,5 milliárd eurós árbevételre és 24%-os üzemi marzsra számít az Infineon. Mindkettő magasabb, mint a piaci várakozás (15 milliárd euró bevétel és 22,2%-os marzs). A tegnap megjelent negyedik negyedéves árbevétel is felülmúlta a várakozásokat, 4,1 milliárd euró lett a várt 3,9 milliárddal szemben.


Az Infineon 5 milliárd euró értékben bővíti németországi chipgyártását. Az új üzemben 2026-ban indulhat meg a termelés. A beruházás kapcsán az EU támogatására is számít a német chipgyártó, hiszen jelenleg van egy olyan törekvés, hogy a chipeket az EU-ban fejlesszék a cégek, hogy csökkenjen az Ázsiától való függés.


Az Infineon árfolyama több mint 7%-ot emelkedett tegnap a kedvező hírekre, pedig már az elmúlt napokban is jelentős emelkedés volt tapasztalható az árfolyamban.

Korábban elérte célját a Volkswagen

A Volkswagen márka 500 ezer teljesen elektromos autót értékesített, ezzel a tervezettnél egy évvel korábban elérte célját.

Az Amazon is leépítésbe kezd

Az e-kereskedelmi óriás mintegy 10.000 munkavállalójától válhat meg a New York Times értesülése szerint. Az intézkedést már a héten bejelenthetik.

Warren Buffett bízik a chipszektorban

A Taiwan Semiconductor árfolyama 6,4%-ot emelkedett, miután Warren Buffett befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway bejelentette, hogy 4,1 milliárd dolláros részesedést vásárolt a cégben.

Tőkebevonás a Country Gardennél

500 millió amerikai dollár értékű részvénykibocsátást tervez a Country Garden kínai ingatlanfejlesztő. A papírokhoz 18%-os diszkonton, részvényenként 2,68 hongkongi dollárért lehet majd hozzájutni. A tőkebevonás mértéke a jelenlegi piaci kapitalizáció kb. 5,7%-a, célja pedig elsősorban a vállalat külföldi hiteleinek kifizetése.

Erősödni próbál a forint

Elgyengült tegnap a forint. Az EURHUF kurzusa a nyitó 405,02-ről zárásra 408,8-ra emelkedett, de napközben 411 felett is járt. A mai nyitásban erősödni próbál a forint, a vártnál valamivel gyengébb GDP adatok nem hatnak érdemben a kurzusra. Az MNB ismét 18%-on hagyta az egynapos betéti kamatot. Az EURUSD kurzusának alakulása és az  uniós forrásokkal kapcsolatos hírek továbbra is kiemelt fontosságúak a forintpiacon.

Csak átmenetileg tudott korrigálni a dollár

A nemzetközi devizapiacon tegnap kicsit korrigált a dollár az erősödés irányába, a mai nap azonban ismét az euró erősödéséről szól. Az EURUSD 1,0406-on áll jelenleg. A novemberi német ZEW adat lehet ma fókuszban a piacon.

A keresleti aggodalmak miatt esik az olaj ára

A WTI 84,7, a Brent típusú kőolaj pedig 92,8 dollár/hordó volt ma reggel a januári leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 76,6 dollár/hordót tett ki. A piac elsősorban a kereslet miatt aggódik, amíg Kína érdemben nem változtat a Covid politikáján, addig nem várható változás a trendben. Az októberi adatok mindenesetre jelentős gazdasági lassulást mutatnak, a fogyasztói hangulat és az üzleti aktivitás is romlott az ázsiai országban. A fertőzésszám eközben jelentősen nő Kínában, emiatt további lezárásokra számítanak a szereplők. A piac várja az OPEC kínálatcsökkentését és az európai szankciók érvénybe lépését Oroszországgal szemben. Mindkét lépés szűkítheti a kínálatot, ami további feszültségeket okozhat a piacon.

Az arany stabil, a piac várja a Fed-től érkező híreket

Az arany 1.770 dollár volt a ma reggeli kereskedésben. A piaci szereplők várják a Fed szigorítással kapcsolatos utalásait. Az előző napok nyilatkozatai mindenesetre azt sugallják, hogy az amerikai jegybank egyelőre nem lassít, vagyis a következő ülésen is kamatot emelhetnek. A múlt heti inflációs adatot követően jelentős áremelkedés volt tapasztalható, miután kiderült, hogy az amerikai fogyasztói infláció növekedési üteme mérséklődött, ami viszont enyhébb monetáris politikát vetít előre.

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben