Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed jegybankárai visszafognák a túlzott optimizmust

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. november 14.   09:27

Még mindig nincs hivatalos végeredmény A Fed kormányzótanácsának tagja, Christopher Waller szerint a vártnál jobb októberi inflációs adat ellenére a jegybank folytatni fogja a kamatemelést, de kollégáihoz...

Még mindig nincs hivatalos végeredmény

A Fed kormányzótanácsának tagja, Christopher Waller szerint a vártnál jobb októberi inflációs adat ellenére a jegybank folytatni fogja a kamatemelést, de kollégáihoz hasonlóan ő is azt mondta, hogy az ütem hamarosan lelassulhat. Hozzátette, hogy várakozása szerint a kamatlábak egy ideig magasak maradnak. Susan Collins, a Fed bostoni elnöke is kiemelte, hogy egy havi adat kevés ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le belőle az infláció csökkenésével kapcsolatban. Meglátása szerint a jegybanknak még sok tennivalója van az árak növekedésének megfékezése érdekében, de a nagy kamatemelések sorozata után megnőtt a kockázata annak is, hogy a Fed túl messzire megy.


Még mindig nem hirdettek hivatalos végeredményt az amerikai félidős választásokon, de az eddigi adatok azt mutatják, hogy a demokratáké marad a szenátus. A képviselőház esetén a verseny még nyitott, de a republikánus párt közelebb áll ahhoz, hogy többséget szerezzen.


Joe Biden a Balin megrendezésre kerülő G-20-as csúcstalálkozó alkalmával fog először személyesen tárgyalni a kínai elnökkel. A mai találkozó célja, hogy megakadályozza a kapcsolatok romlását és csökkentse a Tajvan miatti háború kockázatát.

Elenyésző lehet jövőre a gazdasági növekedés

Az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint jövőre mindössze 0,3% lehet az Eurózóna növekedése a korábban prognosztizált 1,4% helyett. Ez még így is optimistább mint a piac által várt 0,1%-os GDP csökkenés. Az infláció 6,1% lehet jövőre a friss előrejelzés szerint. Az idei évre 3,2%-os növekedést és 8,5%-os inflációt várnak, mindkettő emelés a korábbi várakozásokhoz képest.


Az elemzői becslések alapján a megváltozott feltételek miatt 200 millió és 1,5 milliárd euró közötti TLTRO hitelt fizethetnek vissza a bankok novemberben az eredeti lejárati idő előtt. Monetáris politikai szempontból ennek likviditás szűkítő hatása nem jelentős.


Németországban megkezdődtek a bértárgyalások a munkáltatók és a legnagyobb, 3,9 millió főt tömörítő szakszervezet, az IG Metal között. A tárgyalás eredménye Németországon belül széles körben meghatározó lehet a bértárgyalások során. A szakszervezet 8%-os béremelést követel a magas infláció és energiaárak miatt.

Lépések az ingatlanfejlesztői szektor megsegítésére Kínában

16 pontos tervet készítettek a kínai hatóságok a már régóta krízishelyzetben lévő ingatlanfejlesztői szektor megmentésére. Ezek fókuszában a fejlesztők likviditási gondjainak megoldása áll. Az intézkedés a zéró Covid szabályozást enyhítő, korábban bejelentett lépések mellett növelheti a világ legnépesebb országának gazdasága iránti vonzalmat, és segítheti a gazdasági növekedést is. A terv részeként a kormányzat arra kérte a bankokat, hogy az év hátralévő időszakában 1.000 milliárd jüannal (kb. 140 milliárd dollár) növeljék a hitelkihelyezést. Emellett kifejezetten az ingatlanfejlesztők számára nyújtott, egyedi termékek kidolgozását szorgalmazták, ezzel feloldva a szektorra vonatkozó korlátozásokat is. Ami a lakossági hitelfelvevőket illeti, a kormány felkérte a hitelezőket, hogy egyezkedjenek a vásárlókkal a hitelek futamidejének meghosszabbításáról, és a kormány biztosította a hiteleseket, hogy a hosszantartó visszafizetési bojkott következtében nem fog romlani a hitelminősítésük. A kínai ingatlanfejlesztőknek jövőre 292 milliárd dollár értékű kötvény visszafizetési kötelezettségük esedékes. A hír hatására nagy rali indult a kínai ingatlanfejlesztők piacán, a Bloomberg szektorindexe 15%-kal emelkedett a mai kereskedés folyamán.

Ma jelent az ALTEO

Az ALTEO ma teszi közzé harmadik negyedéves eredményét. 

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, az európaiak pedig pluszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben