Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Óriási rali követte a vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adatot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. november 11.   09:46

Lezárta az Egyesült Királyságban lévő upstream eszközeinek eladását a MOL A MOL sikeresen lezárta azt a korábban bejelentett, a Waldorf Production Limited ("Waldorf") vállalattal kötött ügyletet, amely az Egyesült Királyságban lévő teljes...

Lezárta az Egyesült Királyságban lévő upstream eszközeinek eladását a MOL

A MOL sikeresen lezárta azt a korábban bejelentett, a Waldorf Production Limited ("Waldorf") vállalattal kötött ügyletet, amely az Egyesült Királyságban lévő teljes Upstream portfóliójának értékesítését foglalja magában. Az értékesített tengeri eszközök közé tartozik a MOL 20%-os részesedése a Catcher, 50%-os részesedése a Scolty & Crathes és 21,8%-os részesedése a Scott mezőkben, valamint további részesedések számos más licenszben. Amint azt 2022. március 23-án bejelentettük, a vevő 2021. január 1-i értékelési dátumra 305 millió dolláros vételi ajánlatot tett, amelyre a standard vételár-kiigazítások vonatkoznak. Ezen túlmenően a szerződés jövőbeni feltételekhez kötött kifizetést is tartalmaz (ún. „earn-out”), amely főként az olajárak alakulásától függ a 2022-2025 időszakban, melynek eredményeként még a következő években is folyhat be pénz a MOL-hoz a tranzakcióhoz kapcsolódóan. Ugyanakkor az eladás már egy régóta húzódó folyamat, aminek csak a zárása történt meg most. Bár minden részlet nem ismert, de árfolyamhatásra nem számítunk.

Hamarosan üzbég bankvásárlást jelenthet be az OTP

Orbán Viktor a Facebookon jelentette be, hogy az OTP hamarosan üzbég bankot vehet. Korábban az Ipoteka Bank 75 százalékos tulajdonrészének megszerzéséről beszélt az üzbég sajtó, amelyről szándéknyilatkozatot is aláírt az OTP 2021 szeptemberben. Az üzbég bank sajáttőkéje 160 Mrd Ft körül van, s ennek elvileg a 75 százalékát venné meg az OTP, így talán maximum 100 Mrd forint körüli vételárról van szó. A konferencia beszélgetésben is elmondták, hogy most újra tárgyaljak a feltételeket, s minél hamarabb leakarják zárni a tárgyalásokat.

Egyelőre úgy tűnik, hogy valószínűleg olcsón egy nagy kockázatú eszközt fog megvenni az OTP. A méretéhez képest nem túl nagy összegért, kb. 300-400 Ft per OTP részvényáron, s talán a kockáztatott érték is ennyi lesz. Ha nem kell a bankot alárendelt hitellel ellátni a magas hitel-betét arány miatt. Már pedig azt gondljuk, hogy ezt a szerepet továbbra is az állam fogja ellátni. Szóval a potenciális hatása az értékeltségre egy ilyen lépésnek egyelőre marginálisnak tűnik.

ALTEO: A külön adó hatása

Az ALTEO saját számításai szerint a minap bejelentett külön adó – kiegyenlítő energiatermelőművek idén 13, jövőre 10 százalékos adója – idén 2 Mrd forinttal csökkenti az eredményét. Ha naiv becslésként, jövőre is ekkora összeggel számolunk, akkor, a negatív hatás mintegy 4 Mrd forint, azaz 200 Ft részvényenként. Ez pedig beárazódott a részvényárba a hír bejelentése óta.

Máris az ünnepekre készül az EKB

Az EKB tegnap megemelte azértékpapír kölcsönzési limit felső határát az eddigi 100 milliárd euróról 250 milliárd euróra. Az értékpapírpiaci likviditás és végén mindig alacsonyabb, ráadásul a kötvénypiac egy része eleve száraz, miután az EKB az állampapírok jelentős részét felvásárolta az eszközvásárlási programja során, így a piac normális működésének fenntartása érdekében szükséges a likviditás növelése, amit az értékpapírkölcsönzési keretprogram limitjének felemelésével kínál az EKB elérni.

Olaszországban az energiatámogatási csomagból kizárhatják az osztalékot fizető vagy saját részvényt visszavásárló cégeket. A javaslatról egyelőre még nem született döntés, de ha megvalósul az hatással lehet az olasz társaságok osztalékfizetési terveire.

Volodimir Zelenszkij Ukrán elnök virtuálisan fog részt venni a jövő heti G20 konferencián.

Gyengült a dollár és estek az amerikai kötvényhozamok is

A vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az infláció az Egyesült Államokban, melynek hatására a részvénypiac a koronavírus megjelenésé utáni zuhanásból való kilábalás óta a legjobb napját produkálta. 7,7% volt éves szinten a fogyasztói árak drágulása, amely alacsonyabb, mint a becsült 7,8%-os mutató, a korábbi 8,2% után, míg a maginfláció is csökkent a várt stagnálás után, 6,3%-ra. A befektetők ennek hatására vérszemet kaptak és óriási rali indult el a piacokon: az S&P 500 5,5%-kal nőtt 3.956 pontig, a Nasdaq 100 pedig 7,5%-kal 11.606 pontig.

A Fed-kamatemelésekkel kapcsolatos várakozás azonnal csökkent, a piac határidős árazásai alapján a Fed lassítani fog az emelések ütemén, és alacsonyabb szinten állhat majd meg, mint ahogyan azt a legutóbbi kamatdöntő ülés után árazták, valamint korábbra becsülik a monetáris kondíciók enyhítésének eljöttét is. Ennek hatására a kötvényhozamok is csökkentek, a 10 éves dollárhozam 4,1%-ról 3,8%-ra mérséklődött, a kamatérzékeny kétéves hozam 4,6% felettiről közel 30 bázisponttal 4,3% közelébe esett, míg a Bloomberg dollár indexe is körülbelül 2%-kal csökkent. Több Fed tisztviselő is reagált az inflációs adatra, kiemelték, hogy a kamatemelések végéről, valamint a kamatvágásokról még korai beszélni, ugyanis a monetáris politikának továbbra is feszesnek kell maradnia, azonban az emelések ütemének lassulásáról már releváns diskurzus alakulhat ki. A piac határidős árazásai alapján a decemberi ülésre szinte nullára csökkent a 75 bázispontos emelés lehetősége.

December hatodikán fogják tartani a második körös választást Georgia államban, ahol egyik induló sem érte el az 50%-ot, amelyre szükség lett volna a Szenátusba való kerüléshez. Raphael Warnock Demokrata jelölt a szavazatok 49,4%-át kapta meg, míg Republikánus ellenfele Herschel Walker 48,5%-ot gyűjtött össze. Könnyen lehet, hogy a Georgia állambeli eredmény fog dönteni a Szenátus többségének sorsáról, igaz, még Arizona és Nevada államban sem ért véget a voksok összeszámolása.

Kína enyhített a covid-szigoron

Kínában csökkentették a beutazók és a fertőzöttekkel kapcsolatba került kontaktszemélyek karanténban töltendő idejét. A korábbi hét nap helyett csak öt napot kell egy központi karanténlétesítményben tölteniük, ezt követően pedig három napig kötelesek otthon maradni. Összességében tehát tízről nyolc napra rövidül a karantén. A hír hatására megugrott a közlekedéshez és turizmushoz kapcsolódó kínai részvények árfolyama. Eközben a covid-fertőzések száma az ázsiai országban az elmúlt napokban féléves csúcsra emelkedett.

Japánban a termelői árak éves szinten 9,1%-kal emelkedtek októberben, ami enyhülést jelent a szeptemberi 10,2%-os eredményhez képest, de meghaladta a 8,8%-ra vonatkozó várakozásokat, mivel a magas nyersanyagárak és a gyenge jen továbbra is növelte a vállalatok költségeit. A friss adat a legalacsonyabb érték január óta, ami a globális infláció csökkenő tendenciáját tükrözi.

Határidős piacok

Pozitív tartományban tartózkodnak az európai és amerikai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben