Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A rekord várakozást is felülmúlta az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. november 10.   09:29

Enyhén megemelt 2022-es menedzsment várakozás Az OTP 189,2 milliárdos profitról számolt be a harmadik negyedévben, mellyel mintegy 40 milliárd forinttal felülmúlta a várakozást, pedig az már önmagában is új...

Enyhén megemelt 2022-es menedzsment várakozás

Az OTP 189,2 milliárdos profitról számolt be a harmadik negyedévben, mellyel mintegy 40 milliárd forinttal felülmúlta a várakozást, pedig az már önmagában is új negyedéves rekordot jelentett volna. A felülteljesítésben két tényező játszott kulcsszerepet. A kockázati tőkealap, a Portfolion egy sikeres befektetés értékesítése (exit), mely az „egyéb, nem kamatjellegű bevételek” között jelenik meg, illetve a vártnál alacsonyabb céltartalékképzés. A céltartalékképzés mindössze 32 milliárd forint volt a negyedévben, miután Oroszországban, Horvátországban és Szlovéniában is céltartalék visszaírások történtek. Főleg az orosz visszaírás volt jelentős, miután a makrogazdasági előrejelzések kedvező irányba változtak. A csoportszintű eredményt kedvezően befolyásolta a gyenge forint árfolyam, az újrainduló orosz hitelezés és általában is növekvő hitelállomány. Csoportszinten 11%-kal, Oroszország, Ukrajna és az albán akvizíció nélkül 13%-kal nőtt idén árfolyamszűrten a teljesítő hitelállomány. Viszont a kamatmarzsban egyelőre nem látszik felpattanás, az az előző negyedévi 3,57%-ról 3,53%-ra mérséklődött. A problémás, Stage3 hitelállomány 5,3%-ról 5,2%-ra csökkent, melynek fedezettsége 65,4%-ról 65,0%-ra mérséklődött.


A harmadik negyedévben a bankcsoport 22,9%-os saját tőke arányos nyereséget (ROE) ért el. A bank tőkehelyzete erős, a CET1 ráta 16,4% volt a negyedév végén. Az egy részvényre jutó könyv szerinti érték 12.330 forint, ez alapján 0,8-es P/BV értékeltségen forog jelenleg a bank.


A kedvező eredményre reagálva a menedzsment némileg megemelte az éves eredményvárakozását, melyre továbbra is Oroszország és Ukrajna nélkül adnak becslést az ottani bizonytalan környezet miatt. Az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány organikus növekedése az első kilenc hónapban látott 13%-os növekedést követően elérheti a 15%-ot, míg korábban 10%-ot meghaladó növekedést vártak. A nettó kamatmarzs stabilizálódhat, a hitelkockázati költség a 2021-es 0,19% alatt maradhat, mindkettő megfelel a korábbi iránymutatásnak. A korrigált jövedelmezőségi mutató (ROE) meghaladhatja a 2021-es 18%-os szintet, míg korábban szinten maradó jövedelmezőséget vártak. Az első kilenc hónapban 19,1% volt a korrigált ROE, vagyis a bank jó úton halad az éves célok teljesülése felé. 


Csökkenést vár a piac az amerikai inflációs adatban, a szenátus sorsa tűnik a legkevésbé eldöntöttnek

Gyengén teljesített tegnap az amerikai részvénypiac. A féléves választásokról a ma megjelenő októberi inflációs mérésre terelődhetett át a fókusz. Az S&P 500 2,1%-kal, míg a Nasdaq 100 2,4%-kal esett, melyhez a gyenge Disney jelentésnek is köze van. A Bloomberg konszenzus alapján a fogyasztói árindex éves üteme a korábbi 8,2%-ról 7,9%-ra lassulhatott, míg a maginfláció is enyhülhetett (6,6%-ról 6,5%-ra év/év). Charles Evans chicagói Fed-elnök nyilatkozatában az óvatosságra helyezte a hangsúlyt, szerinte a Monetáris Tanácsnak ideje lassítania a kamatemelési cikluson, ugyanis azok hatása csak idővel látható a reálgazdasági adatokon.


Még tart a félidős választás szavazatainak számlásása az Egyesült Államokban. Jelen állás szerint a Republikánus Pártnak 206, míg a Demokrata Pártnak 183 biztos helye van a képviselőházban. 32 hely kiadó még, és a többséghez minimum 218-ra van szükség. A szenátusban a 100 helyből 97 sorsa már biztos, ezek közül egyelőre eggyel több van republikánusoknak. Döntetlen esetén a demokraták lennének előnyben, ugyanis 50-50-es egyenlőség esetén Kamala Harris alelnök szava dönt. Georgia államban biztosan második körös választásra lesz szükség jövő hónapban, mivel egyik jelölt sem érte el a szavazatok legalább 50%-át, a demokrata jelölt Raphael Warnock 49,4%-ot ért el, míg ellenfele, a republikánus Herschel Walker a szavazatok 48,5%-át kapta meg.

Tartott a lengyel, emelhet a szerb jegybank

A lengyel jegybank 6,75%-on tartotta az alapkamatot. Az elemzői várakozások megoszlottak a tartás és a 25 bázispontos emelés között. A szerb jegybank ma tart kamatdöntő ülést, ahol várhatóan 50 bázisponttal 4,5%-ra emeli az alapkamatot.


Vlagyimir Putyin nem vesz részt a jövő heti G20 találkozón, miután a világ vezetői tiltakoztak részvétele ellen, például Joe Biden sem lett volna hajlandó találkozni vele. Helyette az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov utazik a G20 csúcsra.

A covid miatt ismét nehéz helyzetbe került Kína

A növekvő esetszámok miatt a kínai hatóságok kiterjesztették a covid-korlátozásokat, amelyek több nagyvárost, köztük Pekinget is érintik.


A japán gépipari rendelésállomány októberben 5,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A friss adat jelentős visszaesés a szeptemberi 4,3%-os növekedés után.


Dél-Korea új intézkedéseket vezetett be a küszködő ingatlanpiac megsegítésére, miután a lakásárak tovább csökkentek a közelmúltban. A kormány a múlt hónapban bejelentett hasonló összegű támogatás után további 10 ezer milliárd won (7,3 milliárd dollár) értékű projektfinanszírozást nyújt az ingatlanfejlesztőknek a lakásépítések nagyobb visszaesésének megfékezése érekében.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek néhány pontos pluszban, az európaiak viszont mínuszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben