Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rekord negyedéves profitot ért el a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. november 8.   09:16

A Vraylar is segített A Richter árbevétele 38,3%-kal 217,8 milliárd forintra emelkedett a negyedévben, ami új rekordot jelent. Szintén új történelmi csúcsra emelkedett az üzemi eredmény és az adózott...

A Vraylar is segített

A Richter árbevétele 38,3%-kal 217,8 milliárd forintra emelkedett a negyedévben, ami új rekordot jelent. Szintén új történelmi csúcsra emelkedett az üzemi eredmény és az adózott eredmény is. Előbbi 95,7%-kal 64,8 milliárd forintra, utóbbi 115,8%-kal 82,4 milliárd forintra nőtt. A főbb piacokon euró alapon is kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható (különösen erős az orosz és FÁK térség 48%-os növekedése), ami forintban közel 40%-os bővülést eredményezett. Az erős árbevételhez és üzemi eredményhez az erős rubel és erős dollár mellett a Vraylar royalty bevételeinek bővülése is hozzájárult. A jelentés új elemként tartalmazta, hogy a kedvező devizahatások az év első 9 hónapjában 72 milliárd forinttal támogatták az árbevételt és 38,5 milliárd forinttal az üzemi eredményt, azonban ezek az adatok negyedéves bontásban sajnos nem kerültek bemutatásra.


A harmadik negyedéves, adózott eredményt a fentieken túl a 21,3 milliárd forintos pénzügyi nyereség is támogatta, mely szintén a gyenge forint árfolyamhoz kapcsolódik.


Az év első 9 hónapja során a Richter 1.052 forintos EPS-t ért el, ezzel már túl is szárnyalta a Bloomberg szerinti egész éves elemzői konszenzust.


A Richter délelőtt 11-órától tartja elemzői tájékoztatóját, melyen a jövőbeli kilátásoké lehet a főszerep.


Javította eredményét a Waberer's

A Waberer's harmadik negyedéves nettó profitja 24%-kal 4,1 millió euróra ugrott, köszönhetően az összes szegmensben, különösen az ITS-ben elért jobb eredményeknek. 


A teherautók száma stagnál (1%-kal csökkent y/y), de a Waberer'snek az üzemanyagár és egyéb költség növekedése feletti ütemben sikerült növelnie a díjait. Ezért az ITS szegmensben az EBITDA és az EBIT 11,3 millió euróra, illetve 3,5 millió euróra ugrott, 22,5%-kal, illetve közel 153%-kal.


Az RCL szegmensnek szintén sikerült növelnie árbevételét, de az üzemanyagköltségek növekedése miatt az EBITDA némileg, 3,4%-kal 6,8 millió euróra csökkent. Másrészt az alacsonyabb értékcsökkenésnek köszönhetően az EBIT mintegy 12%-kal, 3,4 millió euróra nőtt.


A biztosítási szegmensekben a forint euróval szembeni leértékelődése az árbevétel csökkenését okozta euróban, míg forintban kifejezve nem volt látható változás. A deviza befektetések átértékelése hozzájárult az EBIT 2,8 millió euróra történő javulásához, ami éves szinten mintegy 15%-os növekedést jelent.


A vállalat módosította kilátásait. A tavalyi 27,1 millió eurós EBIT helyett a menedzsment 30 millió euró feletti éves EBIT-et vár.


Amennyiben a környezet nem romlik jelentősen, a vállalat igazgatótanácsa a 2022-es év után fontolóra veheti az osztalékfizetést. A 111 millió euró értékű kötvények korábbi kibocsátásakor a vállalat azt mondta, hogy az éves nyereség 30%-ánál nem fizet magasabb osztalékot.


A Waberer's megismételte azt a véleményét is, hogy "ne adjunk el részvényeket a kibocsátások során", mivel a részvények potenciális értéke jelentősen magasabb szinten van.


A nettó hitel/EBITDA arány 1,8-ra nőtt a korábbi 1,6-ról.


Frissítette középtávú stratégiáját a Gloster

A Gloster tegnap délután frissítette 2025-ig szóló stratégiáját. A korábbi 14 milliárd forintos árbevétel és 3 milliárdos EBITDA helyett most már 15,9 milliárdos árbevétellel és 2,9 -3,4 milliárd forint közötti EBITDA-val számolnak. A devizában érkező és devizához kötött bevételek esetében 400-as EURHUF árfolyammal, vagyis lényegében a jelenlegi piaci árral kalkuláltak.


A frissített stratégia szerinti eredményvárakozás meghaladja a tőkeemeléssel kalkuláló modellünk 2025-ös várakozásait, mivel abban mi 13,6 milliárdos árbevétellel és 2,8 milliárdos EBITDA-val számoltunk.

Elon Musk is a republikánusok mellett kampányol

A demokraták nehéz helyeztben vannak a mai választások előtt. A republikánusok egyértelmű favoritok a képviselőházban, és esélyük van a szenátusban is megszerezni a többséget. Viszont a legújabb felmérések szerint a szavazók úgy osztják meg szavazataikat, hogy az segít a nehéz helyzetben lévő demokrata szenátorjelölteknek. Elon Musk arra buzdította 100 millió Twitter-követőjét, hogy szavazzanak a Republikánus Pártra.


Donald Trump azt nyilatkozta, hogy november 15-én nagy bejelentést tesz, a várakozások szerint a 2024-es elnökválasztási kampányát indítja el. A hír hatására a Trump médiavállalatának tőzsdére vitelét tervező Digital World Acquisition Corp. árfolyama 66%-ot emelkedett.


A hírek szerint a Biden-kormányzat azt szeretné, hogy a nagybankok, köztük a JPMorgan és a Citi továbbra is üzleteljenek néhány stratégiai fontosságú orosz céggel, mint például a Gazprom, és biztosítsanak olyan szolgáltatásokat, mint a dollárban történő elszámolás és a kereskedelem finanszírozása. Ezzel az Oroszországra kivetett szankciók világgazdaságra gyakorolt káros hatását igyekeznek csökkenteni, miközben a kongresszus egy része erőteljesebb intézkedéseket követel.

Tovább emelhet a román jegybank

A román jegybank mai kamatdöntő ülésén várhatóan tovább emeli az alapkamatot. A piaci elemzők azonban erősen megosztottak, hogy a jelenlegi 6,25%-ról 50 vagy 75 bázisponttal emel tovább a jegybank.


Az EU holnap dönthet egy 18 milliárd eurós segélycsomagról Ukrajna számára, illetve a kifizetések módjáról, annak érdekében, hogy a támogatások simán érkezzenek, és ne legyen akkora késés, mint az év elején megígért támogatás esetében.


Az EKB elnökasszonya, Christine Lagarde újfent megerősítette, hogy a jegybank célja a 2%-os infláció elérése.

Kitart a japán jegybank, de készülnek a fordulatra

A Bank of Japan igazgatótanácsának tagjai úgy látják, hogy nincs szükség a monetáris politika azonnali megváltoztatására, derült ki az októberi ülésről készült összefoglalóból. "A monetáris lazítás folytatása szükséges a termelékenység és a bérszínvonal emeléséhez" — áll a jelentésben. A jegybank azonban utalt arra is, hogy vizsgálja a jelenlegi monetáris irányvonaltól való eltérés lehetőségét.


Kína négy legnagyobb bankja közel rekordalacsony, könyv szerinti értékük 0,4-szeresének megfelelő értékelésen áll a hongkongi tőzsdén. Ez a szint nagyjából megegyezik azzal, ahol az amerikai bankok a 2008-as pénzügyi válság idején kereskedtek.


Kínában tegnap 7.323 új koronavírusos esetet jelentettek, ami április vége óta a legmagasabb napi adat. Eközben a szerencsejáték iparáról híres Makaó enyhített a korlátozásokon, és engedélyezte, hogy egyes külföldiek Hongkongon, Tajvanon vagy Kínán kívüli országból is előzetes engedély nélkül lépjenek be a városba.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben