Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Megugrott a Kínai tőzsde a zéró covid stratégia feladásáról szóló pletykára

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. november 7.   13:47

Felpörögtek a kínai piacok, a jüan pedig erősödött pénteken azokra a szóbeszédekre reagálva, hogy Kína oldhat a szigorú zéró covid stratégián. Habár a hírt nem erősítették meg, de az emelkedésre kiéhezett piacokon ez, és a kínai-amerikai konfliktus enyhülésének jelei elegendőek voltak ahhoz, hogy a bika megjelenjen a színen.

Évtizedes rekordot beállítva közel 9 százalékot emelkedett a Hang Seng a múlt héten, köszönhetően a pénteki gyors, több mint 5 százalékos emelkedésnek is. A Shanghai Composite 2,4 százalékot hízott egy nap alatt, heti növekedése pedig 5,3 százalék volt, ami két éve a legnagyobb érték. A háttérben két hír húzódik meg. Az egyik, hogy a Bloomberg jelentése szerint korábban befejeződtek az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalatok könyveinek felülvizsgálatai – ami reményt ad arra, hogy az amerikai felügyelők elégedettek lehettek a látottakkal. Így remény van arra, hogy a kínai-amerikai viszony ezen, régóta neuralgikus kérdése megoldódhat.

A másik – ennél is fontosabb információ -, hogy kínai valóban lazíthat a zéró covid stratégián. A Global Times, a Kínai Kommunista Párt bulvárlapja pénteken azt közölte, hogy az Országos Egészségügyi Bizottság  „az emberek vagyonában és életében kárt okozó túl szigorú intézkedésekből eredő hibák” kijavítására tett javaslatot, persze azzal, hogy ragaszkodni kell a zéró covid stratégián, hogy megakadályozzák a fertőzések behozatalát. A Reuters eközben arról adott hírt, hogy egy volt kínai járványügyi vezető tisztviselő egy zárt ajtók mögötti konferencián azt mondta, a következő öt-hat hónapban jelentős változások várhatók az ország zéró covid politikájában. A Bloomberg pedig azt jelentette, hogy Kína enyhítene a légitársaságokat a fertőzött utasok szállításért büntető szabályokon. Azonban a híreket hivatalosan nem erősítették meg: a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden azt nyilatkozta amikor a közösségi médiában teredő újranyitási pletykáról kérdezték, hogy „nincs tisztában a helyzettel”, majd később azt mondta: Kína covid-politikája következetes és egyértelmű.

"Bármi ami arra utal, hogy enyhíteni lehetne a szabályokon, azonnal óriási lendületet ad a kínai gazdaságnak és a részvénypiacoknak” - mondta Sophie Lund-Yates, a Hargreaves Lansdown vezető részvényelemzője. Az Alibaba és a JD.com online óriáscégek részvényei több mint 10 százalékot emelkedtek, az ingatlankezelő Country Garden Services 15 százalékkal drágult. A rally kiterjedt a nyersanyagpiacokra is, a vasérc határidős jegyzései pénteken emelkedtek, valamint a kínai piac alakulására érzékeny londoni és európai részvények is. A Rio Tinto és az Anglo American bányászati cégek értéke, ugyanúgy nőtt, ahogyan az olyan luxus-kiskereskedelmi cégeké, mint az LVMH, vagy a svájci ékszerész Richemonté.

A TD Securities stratégái továbbra is a korlátozások fokozatos enyhítésére számítanak, és arra figyelmeztetnek, hogy a piacokat némi csalódás érheti, ha a befektetők azonnali feloldásra spekulálnak.

Az is igaz, hogy a piacok kétségbeesetten keresik a kapaszkodót, hiszen a Hang Seng 13 éves mélypontot ért el a múlt hónapban

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben