Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meghökkentő helyről kapott segítséget a forint

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 7.   11:17

Erste kommentár A hét végén megszólaltak a lengyel politikusok. Andrzej Duda és Jaroslaw Kaczynski is arról beszélt, hogy már kellő engedményeket tettek az EU-nak, így már igazán megindulhatna a 35,4 milliárd...

Erste kommentár

A hét végén megszólaltak a lengyel politikusok. Andrzej Duda és Jaroslaw Kaczynski is arról beszélt, hogy már kellő engedményeket tettek az EU-nak, így már igazán megindulhatna a 35,4 milliárd eurónyi helyreállítási alapból származó pénz folyósítása az ország felé. Közben ujjal mutogattak Magyarországra, hogy nem fognak annyi engedményt tenni az EU felé, mint mi. Ezzel óhatatlanul is egy – bizonyos értelemben harmadik, független – külső szereplőként minősítették azt, ami az unió és hazánk közt folyik. Eddig csak a magyar kormány mondta ki azt, hogy mindent megtesznek az uniós pénzek folyósításáért. Ezt vagy elhitte a befektetői közösség, vagy nem. Most már más is, az ügyekre szintén valamelyest rálátó szereplő is ezt mondja. Mi elhittük, s látjuk is az eredményét, hiszen pl. egy hajszálra vagyunk az integritási hatóság felállításától. Persze a nagy kérdés, hogy a bírói függetlenség kapcsán sikerül-e dűlőre jutni december végéig. Mi hiszünk ebben is. Hiszen, mint ahogy a lengyelek is mondják, most nagy szükségünk van ezekre a pénzekre.


Ráadásul a továbbra is enyhe időjárásnak köszönhetően újra csökken a földgáz ára. Sőt, az elkövetkező két hétben is enyhe időt jósolnak, így tovább emelkedhetnek a tározói töltöttségek. Európában 95 százalék fölött, itthon pedig már 86 százalékos töltöttség fölött járunk, miközben ez tavaly ilyenkor csak 68 százalék volt.


Így a forint ma folytatja azt, amit pénteken, vagy tán korábban megkezdett, s az EURHUF csökken a 200 napos mozgóátlag felé.


A részvénypiacok a kezdeti bizonytalankodást követően emelkedésbe kapcsoltak. A DAX és a BUX is mintegy 1 százalékos pluszban van a délelőtti órákban.

Nagyot emelkedő részvényindexek

Kiugróan jó napja volt pénteken az európai részvényindexeknek. A FTSE100 2,0%-ot, a DAX 2,5%-ot, az EuroStoxx50 pedig 2,7%-ot emelkedett. Az egészségügytől eltekintve minden szektor emelkedni tudott. Az emelkedést a nem alapvető fogyasztási cikkek és a nyersanyagok vezették.


Az amerikai részvényindexek 1,3-1,4% közötti emelkedést mutattak pénteken. A tengerentúlon minden szektor emelkedett, itt is a ciklikus részvények, mint a nyersanyag és a pénzügyi szektor vezette az emelkedést.


Ázsiában ma reggel is folytatódott az emelkedés, annak ellenére is, hogy a kínai hatóságok cáfolták a Covid politika lazításáról szóló spekulációkat. A CSI300 0,1%-ot, a Nikkei 1,2%-ot, a Hang Seng pedig 2,9%-ot emelkedett.

Visszavágta idei célszámát az Apple

Az Apple arra számít, hogy az eredetileg tervezettnél legalább 3 millióval kevesebb iPhone 14 készüléket gyárt idén. A csökkentés elsősorban az új modellek iránti gyengébb keresletnek, valamint a kínai ellátási problémáknak tudható be. Peking szombaton fogadkozott, hogy "rendíthetetlenül" ragaszkodik a jelenlegi zéró-covid politikához. Kínában hathavi csúcsot értek el a napi koronavírusos esetek.

Rekordbírságot kaphat a Wells Fargo

A Wells Fargo-t több, mint hogy 1 milliárd dolláros bírsággal sújthatja a pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóság (Consumer Financial Protection Bureau) az ügyfelekkel való bánásmóddal kapcsolatos vétségek miatt.

A Puma-tól érkezhet az Adidas új vezetője

Nagy forgalom mellett közel 20%-ot emelkedett pénteken az Adidas arra a hírre, hogy a Puma vezérigazgatója veheti át az Adidas irányítását. Bjorn Gulden lehetséges kinevezéséről az Adidas két legnagyobb részvényese is pozitívan nyilatkozott. Elsősorban azt emelték ki, hogy vezetése alatt mennyire nagyot tudott nőni a Puma.

Visszavághatja az UniCredit terveit az EKB

A Financial Times értesülései szerint a romló pénzügyi környezetre hivatkozva az EKB nem támogatja, hogy az UniCredit 2024-ig 16 milliárd eurónyi részvényesi juttatást fizessen ki osztalék és sajátrészvény vásárlás formájában. Ezen kívül az orosz üzletág értékesítési tárgyalásairól is folyamatos információkat kér a felügyelet. A hírek szerint kínai, indiai és török érdeklődők is vannak a leánybankra.

Visszafogott előrejelzés a Ryanairtól

Közzétette pénzügyi évének második negyedéves eredményét a Ryanair. Az árbevétel 4,01 milliárd euró lett, enyhén meghaladva a 3,9 milliárdos várakozást. Az 1,08 milliárdos adózott eredmény ugyanakkor elmaradt a várt 1,2 milliárd eurótól.


A Ryanair 1-1,2 milliárd eurós adózott eredményt vár a most futó 2023-as üzleti évre. Ennek a sávnak még a teteje is elmarad a 1,22 milliárdos piaci várakozástól. A légitársaság 166,5 millióról 168 millióra növelte meg utasszám előrejelzését. A karácsonyi foglalások erősek, de a január-március közötti időszakra egyelőre alacsony a foglaltság, továbbra is nagyon rövid az előfoglalási időszak.

400 alatt az EURHUF

A csütörtöki forinterősödés pénteken tovább folytatódott. Az EURHUF kurzusa a nyitó 405,7-ről zárásra összességében 402,5-re csökkent. A mai nyitásban kismértékű további forinterősödés mutatkozik. Pénteken egyébként az euró dollárral szembeni erősödése is támogathatta a hazai devizát, de a nemzetközi hatások mellett fontos tényező volt, hogy a piac úgy tűnik, pozitívan fogadta az Integritási Hatóság felállását. Rövid távon nagy kérdés, hogy az EURHUF devizapárnak tartósan is sikerül-e lefelé áttörni a 400-at, és ha ez esetleg bekövetkezik, erre reagál-e a monetáris politika.

USA-beli inflációs adatokra figyelhet a nemzetközi devizapiac

A nemzetközi devizapiacon pénteken az erősödés irányába korrigált a héten egyébként folyamatosan gyengülő közös európai deviza. A mai nyitásban azonban ismét a dollár erősödése látszik: az amerikai devizának folyamatos támaszt jelentenek az egyre magasabb szinten tetőződő Fed kamatemelési várakozások. A héten esedékes makroadatok közül a csütörtökön megjelenő USA-beli inflációs adatok mozgathatják meg leginkább a kurzust.

Esik a kőolaj ára, Kína ragaszkodik a zéro Covid stratégiához

A WTI 90,5, a Brent típusú kőolaj ára pedig 97,5 dollár/hordó volt a januári leszállításra, míg az Ural azonnali eladási ára 80 dollárt tett ki. A pénteki nagy áremelkedés után ma reggel csökkent a kőolaj jegyzése Ázsiában, mivel egyre több adat jön ki a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatban, miközben az ország ragaszkodik a zéró covid stratégiához. A fémek és mezőgazdasági alapanyagok kínai kereslete is visszaesett az elmúlt hónapokban, ami mutatja a gazdaság stagnálását. Ugyanakkor a nyersolaj piaca nagyon szűk, emiatt komoly áresésre nem számítanak a szereplők. A kínai olajimport szemben a többi nyersanyaggal jelentősen megugrott, mivel a hatóságok exportkvótákat adtak a független finomítóknak, ezzel ellensúlyozva a gazdasági lassulást. Ez a hír is némi támasz nyújtott az áraknak.

Az arany stabil, az erős dollár fékezte az emelkedést

Az arany 1.671 dollár volt ma reggel. Az erős dollár miatt nem tudott tovább erősödni az arany. Az amerikai fizetőeszköz kurzusa a kamatemelési várakozások miatt erősödött jelentősen. A 10 éves dollárhozam 4,15%-on állt ma reggel, míg az euróval szemben erősebb volt a dollár. A befektetők továbbra is a Fed-re figyelnek, a pénteki munkaerőpiaci adat jobb lett, mint várták. Az októberi 261 ezer új munkahely azt mutatja, hogy a Fed kamatemelései még nem tudták kellően lehűteni az amerikai gazdaságot. Ez pedig további monetáris szigorító lépések sorát hozhatja magával.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben