Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Powell betett a piacoknak

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. november 3.   10:21

Erste kommentár Tegnap előszőr még örültek a piacok Powell szavainak, amelyben azt sugallta, hogy lassulhat a kamatemelés mértéke, s talán már a vége közeledik. Aztán tovább beszélt, s kiderül, hogy...

Erste kommentár

Tegnap előszőr még örültek a piacok Powell szavainak, amelyben azt sugallta, hogy lassulhat a kamatemelés mértéke, s talán már a vége közeledik. Aztán tovább beszélt, s kiderül, hogy abszolút nem erről van szó. Sőt, még messzebb lehet a kamatemelési ciklus vége, s az eddig vártnál akár magasabb is lehet a teteje. Így nem meglepő, hogy a kötvény árazásokból számított kamatcsúcs mintegy 150 bázisponttal 5,15 százalékra emelkedett mára, s a csúcs most már inkább májusra tolódott a korábbi február-márciusról. Ráadásul így a kamatcsökkentés is inkább jövő év decemberben kezdődhet meg, azaz ott is van egy pár hónapos csúszás. A 10 éves hozam tovább emelkedett, s az inflációs várakozások is emelkedtek. Például a 2024. októberi inflációs rátára történő fogadások a múlt hét végi 1,44 százalékról 1,6 százalékra emelkedtek mára. Ugyanakkor az 1 éves várakozások nem nagyon változtak, maradtak 3,3 százalék körül. Ez különben azért furcsa egy picit, mert a magasabb és hosszabb ideig kitartó kamatpályának inkább negatívan kellene hatnia az inflációs várakozáskra. Mindenesetre a Fed héja hozzáállása is furcsa egy picit, hiszen pl. a Qualcomm tegnap este megjelent eredmény előrejelzéséből azt láthatjuk, hogy nagyon gyors romlást vár a félvezető piacon, s az eBay is inkább csak a bevételek szinten tartását tudja elérni a termékkőr kiszélesítése ellenére is. Szóval romló gazdasági környezetben a Fed tovább keménykedik, ami azért nem túl jó. Ezt a tegnapi árfolyamokon is láthattuk.


A fentiek tükrében a DAX folytatja a csökkenést, s a BUX is lefelé tendál.

Powell elrontotta a hangulatot

Az európai részvénypiacok enyhén csökkentek tegnap. A FTSE100 és a DAX 0,6%-ot, az Euro Stoxx50 0,8%-ot csökkent. A szektorok többsége csökkent, főként a nem alapvető fogyasztási cikkek és az ingatlan. Emelkedni csak az egészségügy és a kommunikációs szolgáltatók tudtak, a közmű szektor pedig stagnált.


Amerikában óvatos nyitás volt tapasztalható, a befektetők kivártak a Fed döntését megelőzően. Powell jelzése, miszerint magasabban tetőzhet majd a kamatemelési ciklus, hidegzuhanyként érte a piacokat. A Dow 1,6%-ot,az S&P500 2,5%-ot, a Nasdaq 3,4%-ot esett. Kivétel nélkül minden szektor csökkent a tengerentúlon, de leginkább a kommunikációs szolgáltatók, az IT szektor és a nem alapvető fogyasztási cikkek. Ezzel szemben a közmű és a pénzügyi szektor viszonylag jól tartotta magát.


A negatív amerikai hangulat elsősorban a hongkongi tőzsdére terjedt át. A Hang Seng 2,8%-ot, a CSI300 0,9%-ot csökkent. A japán részvénypiac zárva tartott ma.

Vártnál jobb eredmény az eBay-től

Sikeresnek bizonyult a luxustermékek és a felújított termékek felé való fordulás, az eBay a várt 2,32 milliárd dollárral szemben 2,38 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el a harmadik negyedévben. Ez kismértékű csökkenés a tavalyi 2,5 milliárd dollárhoz képest. Az egy részvényre jutó eredmény 1 dollár volt a várt 93 centtel szemben. A következő negyedévre a cég 2,42 és 2,5 milliárd dollár közötti bevételt és 1,03 és 1,09 közötti eredményt, míg a piac 1,07 dolláros egy részvényre jutó eredményt vár. A részvény több mint 7 százalékot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

Büntették a Qualcomm-ot

A Qualcomm egy részvényre jutó eredménye 3,13 dollár lett a negyedik negyedévben a várt 3,15 dollárral szemben, míg az árbevétel a vártnak megfelelően 11,39 milliárd dollár volt. Mégis több mint 7 százalékos eséssel büntették a befektetők a piaczárás utáni kereskedésben. Az ok a félvezető piac nagyon gyors zuhanása. Ezért a cég a decemberig tartó első negyedévben 9,2 és 10 milliárd dollár közötti bevételre számít, míg a piac 12,03-ra. Eredmény tekintetében pedig 2,25 és 2,45 dollár között várnak, míg a piaci várakozás eddig 3,4 dollár volt!

A bevételek növekedése támogatta a BNP Paribas eredményét

A BNP Paribas árbevétele a tavalyi évhez képest 8%-kal emelkedve 12,3 milliárd euró lett, felülmúlva a 12,0 milliárdos várakozást. A bank minden üzletága többé-kevésbé a vártnál magasabb árbevételt ért el a harmadik negyedévben. A nemteljesítő hitelekre képzett céltartalék 947 millió euró volt, minimálisan magasabb, mint a várt 923 millió euró, de ezt bőven ellensúlyozta a vártnál magasabb bevétel. Az adózott eredmény 10%-kal 2,76 milliárd euróra emelkedett, meghaladva a 2,47 milliárd eurós piaci konszenzust.

Jelentős darabszám növekedést vár a BMW a negyedik negyedévben

A BMW árbevétele a harmadik negyedévben 37,2 milliárd euróra emelkedett, ami 35%-os növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest, és felülmúlja a 35,5 milliárd eurós várakozást. Eközben az értékesített volumen nem növekedett, így az árbevétel és az eredmény növekedése is a magasabb árú termékeknek volt köszönhető. Az EBIT 28%-kal 3,68 milliárd euróra emelkedett, szintén meghaladva a 3,5 milliárd eurós várakozást. A negyedik negyedévre nagyobb volumennel számolnak, mint amit a harmadik negyedévben elértek, ami a chiphiány és a termelési nehézségek enyhülésére utal.

Észak-Amerika húzta a Stellantist

A Stellantis árbevétele 29%-kal nőtt a negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. A 42,1 milliárdos árbevétel 1 milliárd euróval magasabb, mint a Bloomberg elemzői konszenzus. Földrajzilag nézve Észak-Amerika 36%-kal bővült, jócskán felülmúlva az elemzői várakozásokat. Ezzel szemben Európában csak 16% volt a növekedés, jelentősen elmaradva a várakozásoktól. A társaság csak az árbevételt tette közzé, negyedéves profitjáról ezúttal nem számolt be. A 2022-es előrejelzéseket változatlanul hagyták, egyedül a kínai növekedést emelték meg szinten maradóról 5%-ra.

Dübörög a Raiffeisen Oroszországban

Rendkívül erős eredményt ért el a Raiffeisen csoport. Az 1,1 milliárd eurós adózott eredmény bőven felülmúlta a 730 millió eurós piaci konszenzust. Ennek elsődleges oka a nagyon erős orosz eredmény, ami önmagában 790 millió eurós profitot jelent. A szépséghiba viszont, hogy egyelőre nincs mód az oroszországi nyereség hazajuttatására az anyavállalathoz. Az erős negyedévet követően a bankcsoport jelentősen megemelte az éves eredmény előrejelzést is. Míg korábban legalább 15%-os saját tőke arányos nyereségre (ROE) számítottak, ezt most 25%-ra emelték, ami kiemelkedőnek mondható a bankszektorban. A bevételi előrejelzést is megemelték, főként a nettó díj- és jutalékbevétel terén számítanak sokkal erősebb bevételi számokra. Az első 9 hónapban már 8,31 eurós egy részvényre jutó eredményt ért el a Raiffeisen. Összehasonlításképpen a ma reggeli nyitásban bekövetkezett emelkedést követően is csak 15,1 euró a részvényárfolyam. A fő kockázati tényező továbbra is az orosz operáció jövője, és az, hogy az ottani profitból végső soron hogyan tud részesedni az anyavállalat.

Enyhén gyengült a forint

Tegnap a 406,6 körüli nyitó szintről enyhén gyengült a forint, és végül 407,5-nél zárta a kereskedést. Ma délelőtt ismét gyengülést látunk, 409-nél jár a kurzus. A Fed kemény fellépése meglehetősen erős dollárt irányoz elő, ami hagyományosan rossz hír a magyar devizának. A legfontosabb kérdés továbbra is az uniós megállapodás ügye, mellyel kapcsolatban a következő hetekben lehet érdemi változás.

Belehúzott a dollár Powell szavai után

A szokásosnál is szűkebb sávban mozgott tegnap az EURUSD kurzusa, vélhetően kivárásra játszottak a piaci szereplők. Így 0,987-nél várta a Fed döntését a jegyzés. Powell kemény szavai irányba állították a befektetőket: lassíthatnak az ütemen, de tovább tarthat a szigorítási időszak. Ennek eredményeként 0,982-ig erősödött a dollár. Ma úgy néz ki, megy tovább az EURUSD, jelenleg 0,977-nél jár a jegyzés.

A Fed kamatemelés ellenére tovább emelkedik a nyersolaj ára

A WTI 88,4, a Brent típusú kőolaj pedig 95,7 dollár volt ma reggel hordónként a januári leszállításra, míg az Ural azonnali árjegyzése 78,4 dollár. A kőolaj áremelkedéséhez hozzájárult a spekuláció, hogy az USA vissza szeretné vásárolni stratégiai kőolaj készleteit, illetve a globális olajpiac továbbra is szűk. Az viszont segítheti az árak csökkenését, hogy Kína továbbra is kitart a zéró covid stratégia mellett, aminek következtében a kínai fogyasztás csökkenhet, míg tegnap a Fed további kamatemeléseket lengetett be. Ezek a hírek visszavethetik a nyersolaj kereslet bővülését, ami lejjebb viheti a nyersolaj árakat. A piac figyeli a termék és nyersolaj készletek alakulását, a következő napokban ezek a hírek lehetnek meghatározóak.

Az arany ára csökkent a Fed kommentárjai után

Az arany ára 1.630 dollárra esett, miután tegnap a Fed 75 bázisponttal emelte a kamatait. Ez megfelelt a várakozásoknak, ugyanakkor Jerome Powell jegybankelnök arról beszélt, hogy a szigorító lépések folytatódnak, vagyis várhatóan decemberben is tovább emeli az irányadó rátát a Fed. A szigorítás következtében a mostani 3,75-4%-os kamat tovább nőhet. A magasabb kamatok negatívan hatnak az arany árfolyamára, mivel az utóbbi nem fizet kamatot.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben