Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Technikai kérdésekben is döntött az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 28.   09:19

Bezárják a kiskaput Az EKB a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal 2,0%-ra emelte fel az alapkamatot. Ugyanakkor a Bloomberg értesülései szerint a döntés nem volt egyhangú, 3 jegybankár is 50 bázispontos kamatemelést...

Bezárják a kiskaput

Az EKB a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal 2,0%-ra emelte fel az alapkamatot. Ugyanakkor a Bloomberg értesülései szerint a döntés nem volt egyhangú, 3 jegybankár is 50 bázispontos kamatemelést szeretett volna. A jegybank tovább folytatja kamatemeléseit a beérkező adatok függvényében. Lagarde nyilatkozata alapján a következő néhány alkalommal még folytatódhat az emelés. A mérlegfőösszeg leépítésének elveit a vártnak megfelelően a decemberi ülésen fogják majd tárgyalni, de ekkor még nem döntenek a program tényleges megkezdéséről.


A kereskedelmi bankok számára nyújtott TLTRO finanszírozás kamatát november 23-tól megváltoztatják, ezzel bezárva azt a kiskaput, ami mellett az elmúlt pár hónapban némi kockázatmentes nyereségre tehettek szert a nyugat-európai bankok. Ezzel párhuzamosan lehetővé teszik a TLTRO finanszírozás korai visszafizetését is, ha a bankok a megváltozott feltételek mellett nem kívánnak élni vele. A kötelező tartalék után fizetett kamatot az eddigi alapkamatról a betéti rátára módosítják december 21-től, ami jelenleg 50 bázisponttal alacsonyabb az alapkamatál. Ez szintén csökkenti a bankok által elérhető nyereséget a jegybanknál tartott likviditáson.


Áttérve a gazdasági kilátásokra, a jegybank továbbra is lefelé mutató növekedési és felfelé mutató inflációs kockázatokat lát. A harmadik negyedévben tapasztalt GDP visszaesés várhatóan a negyedik és a jövő évi első negyedévben is folytatódni fog.


Számos előzetes októberi inflációs adat érkezik ma Európából. A várakozások szerint a francia és olasz infláció tovább emelkedhetett, a német infláció érdemben stagnálhatott, míg a spanyol mutató csökkenhetett.


A ma érkező harmadik negyedéves előzetes GDP adatok erőteljes gazdasági lassulást mutathatnak Európa szerte. Kora reggel már megjelent a francia GDP adat, ami a várakozásoknak megfelelően 4,2%-ról 1%-ra lassult.


November 1-jén a frankfurti és a londoni tőzsdén is lesz kereskedés, viszont a régiós tőzsdék (Budapest, Varsó, Bécs, Zágráb) jellemzően zárva lesznek.

Elkerülheti a recessziót az USA

Janet Yellen pénzügyminiszter ismét pozitívan nyilatkozott az amerikai gazdaság helyzetéről. Nem látja a jelét annak, hogy a közeljövőben recesszió jönne, miután az amerikai gazdaság hat hónapos visszaesés után ismét fellendült.


Joe Biden szerint az amerikaiak egy része még a magas infláció ellenére is jobb helyzetben van a foglalkoztatottság növekedésének és a béremeléseknek köszönhetően. Az olajjal kapcsolatban arra kérte a termelőket, hogy csökkentsék az árakat.

Két oldalról támogatják a gazdaságot Japánban

Óriási támogatás csomagot jelentett be a japán miniszterelnök, Fumio Kisida, hogy ezzel támogassa a lakosságot és a vállalatokat a növekvő inflációs helyzetben. A 29.100 milliárd jenes (199 milliárd dollár) extra költségvetéssel összesen 71.600 milliárdosra (490 milliárd dollár) nő a japán kormány csomagja. Cél a gazdasági növekedés és a bérek támogatása, melyben az is közrejátszik, hogy a miniszterelnök népszerűsége csökkenni látszik.


A Bank of Japan nem változtatott az alapkamaton, azt -0,10%-on hagyta, valamint a 0,25%-os 10 éves államkötvényhozam célján sem. A döntés nem okozott meglepetést, a jegybank célja továbbra is a gazdaság támogatása, annak ellenére, hogy az infláció és a maginfláció is 3%-ra kúszott fel éves szinten, bőven a BoJ 2%-os célja fölé.


Minimálisan, a korábbi 2,5%-ról 2,6%-ra nőtt a munkanélküliségi ráta szeptemberben Japánban, ellentmondva az előző havival megegyező várakozásoknak. Az egy jelentkezőre jutó állások száma azonban 10 havi folyamatos emelkedés után 30 havi csúcsára, 1,34-re nőtt.


Mark Mobius veterán befektető szerint a kínai vezetésnek nem lesz más választása, mint felhagyni a zéró Covid politikájával, ami a gazdasági növekedés útjában áll. A Bloomberg felmérése szerint a közgazdászok általános várakozása, hogy Kínában 2023-ban és 2024-ben is 5% alatt marad a GDP éves bővülése.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben