Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyorsan telnek az európai gáztárolók

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 26.   09:35

Pozitív meglepetés a német IFO indexben Szépen telnek az európai gáztárolók és egyre több tároló közelítette meg a teljes töltöttség állapotát. A viszonylag kisebb brit és belga...

Pozitív meglepetés a német IFO indexben

Szépen telnek az európai gáztárolók és egyre több tároló közelítette meg a teljes töltöttség állapotát. A viszonylag kisebb brit és belga tároló mellett mostanra a Portugál gáztároló is elérte a 100%-os töltöttségi szintet. Valamint szinte teljesen megtelt a dán és francia tároló is, mindkettő 99% fölött van. Főként az utóbbi a lényeges, hiszen a francia tároló Európában a harmadik legnagyobb a német és az olasz tároló mellett. Az EU tárolóinak töltöttsége 93,6%, ami 5 százalékponttal magasabb, mint az 5 éves átlag. A tárolók hagyományosan október végén, november elején érik el a legmagasabb töltöttségi szintet, de egyelőre még meredek emelkedés tapasztalható az alacsony felhasználásnak köszönhetően. A rövid határidős gázárak még nagyobbat estek a tárolók magas telítettsége miatt. A másnapi gázár 30 EUR/MWh alá is beesett átmenetileg, ami 2021 júliusa óta a legalacsonyabb érték.

Pozitív meglepetést okozott tegnap a német IFO felmérés. A gazdasági kilátások még javultak is októberben a felmérés során a korábbi 75,2 pontról 75,6 pontra emelkedett az index. Az üzleti környezet megítélése meglepetésre 84,3 ponton stagnált. A jelenlegi helyzet megítélése a vártnál kisebb mértékben 94,5 pontról 94,1 pontra mérséklődött.

A Times értesülései szerint az új brit miniszterelnök Rishi Sunak későbbre halaszthatja az eredetileg jövő hétre tervezett költségvetési bejelentéseket.

Elkerülhető a recesszió az Egyesült Államokban

Mohamed El-Erian, az Allianz vezető gazdasági tanácsadója szerint nem biztos, hogy recesszióba süllyed az USA. A viszonylag rugalmas munkaerő- és hitelpiac segíthet abban, hogy elkerülhető legyen. El-Erian szerint az amerikai jegybank elháríthatja a gazdasági visszaesést, bár nem lesz egyszerű.

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy az amerikai fogyasztók, akik eddig nagyrészt ellenálltak az inflációnak, kezdenek visszariadni a magas áraktól. Több vállalat, például a Whirlpool és a Procter & Gamble úgy látja, hogy kezdenek megváltozni a vásárlási szokások, és az emberek egyes esetekben kevesebbet vásárolnak.

32 éves szinten az ausztrál infláció

32 éves szintjére, 7,3%-ra gyorsult az éves alapú infláció Ausztráliában az idei év harmadik negyedévében, amellyel felülmúlta a 7,0%-os piaci várakozást. A második negyedéves mérés 6,1% volt. Az ausztráloknál is az élelmiszerárak és az üzemanyagárak árak növekedése hajtotta leginkább a drágulást, de az ingatlanárak is jelentősen nőttek. A maginfláció 6,1%-ra nőtt 4,9%-ról, a várt 5,5% helyett. A jegybank várakozása alapján az infláció az év utolsó negyedévében tetőzhet 8% környékén, a november elsején tartandó kamatdöntő ülésen a szakértők szerint további 25 bázispontos emelés várható, amellyel az alapkamat 2,85%-ra nőne.

Éves szinten 2,1%-kal nőtt a japán szolgáltatói szektor termelői inflációja szeptemberben, amely megfelel az elemzői várakozásoknak, és minimális növekedést jelent az augusztusi 2,0%-hoz képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek jelentős, európai társaik enyhe csökkenést jeleznek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben