Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Akár már ma eldőlhet az új brit miniszterelnök személye

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 24.   09:35

Megalakult az olasz kormány Boris Johnson máris visszalépett a miniszterelnökségért folytatott versenyből. Ezzel a legesélyesebbnek tartott Rishi Sunak egy lépéssel közelebb került a miniszterelnöki címhez. Jelenleg egyetlen...

Megalakult az olasz kormány

Boris Johnson máris visszalépett a miniszterelnökségért folytatott versenyből. Ezzel a legesélyesebbnek tartott Rishi Sunak egy lépéssel közelebb került a miniszterelnöki címhez. Jelenleg egyetlen kihívója van, Penny Mordeaunt akinek ma kora délutánig kell összegyűjtenie legalább 100 képviselő támogatásának. Amennyiben ez nem sikerül neki, akkor automatikusan a már legalább 123 támogatót maga mögé állító Richi Sunak lesz au új miniszterelnök.

Összeállt az új olasz kormány, melynek pontos terveit holnap fogja Giorgia Meloni miniszterelnök ismertetni.
A csütörtöki EKB kamatdöntéstől az elemzők és a piaci árazások is újabb 75 bázispontos kamatemelést áraznak. Ezzel az alapkamat 2,0%-ra emelkedhet.

A cseh jegybank monetáris tanácsának tagja Karina Kubelkova szerint nem várható az infláció jelentős további emelkedése. Vagyis Csehországban hamarosan tetőzhet az infláció.

Gazdasági adatok mozgathatják az amerikai tőzsdéket ezen a héten

James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke és San Franciscó-i kollégája, Mary Daly világossá tette, hogy a novemberi ülésen várhatóan vita lesz arról, hogy milyen magasra emeljék a kamatlábakat, és mikor enyhítsék az emelések ütemét. A jegybank döntéshozói a november 1-én kezdődő ülésig már nem nyilatkoznak a sajtónak, így a megszólalásaik nem fogják befolyásolni a piacokat ezen a héten. A csütörtökön érkező GDP-adatok a várakozások szerint azt mutathatják majd, hogy a gazdaság két egymást követő negatív negyedév után visszatért a növekedéshez. A pénteki PCE inflációs jelentés viszont az árak további növekedését jelzi majd az elemzői konszenzus szerint.

Idén az USA költségvetési hiánya elérte az 1,375 ezer milliárd dollárt, szemben a 2021-es 2,772 ezer milliárd dollárral. A javulás annak köszönhető, hogy az állami bevételek 21%-kal nőttek az előző évhez képest. Eközben a kiadások rekordösszegű 550 milliárd dollárral, azaz 8%-kal mérséklődtek a covidhoz kapcsolódó költségek csökkenése miatt. Ennek ellenére szeptemberben a költségvetési hiány 430 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos hónapjának 65 milliárd dollárjáról, mivel a kiadások 75%-kal 917 milliárd dollárra emelkedtek főként a diákhitelek elengedése miatt.

Harmadszor is Hszi Csin-ping, közbeléphetett a BoJ

Harmadszorra is megválasztották Hszi Csin-pinget a Kínai Kommunista Párt főtitkárává, amellyel újabb ötéves ciklusát kezdheti meg. Hszi még 2018-ban törölte el azt a szabályt, amely kettőre korlátozta a betölthető főtitkári ciklusok számát. Ezzel egyidejűleg a politikai bizottság tagjai is megválasztásra kerültek, akik nem meglepő módon a Hszihez lojális párttitkárokból lettek kijelölve. Hszi megszilárdult, eddigieknél nagyobb hatalmi pozíciója elbizonytalanította a befektetőket a régióval kapcsolatban. A hongkongi Hang Seng 6%-os, a kínai CSI 300 pedig 3%-os mínuszban a mai kereskedés folyamán.

Éves szinten 3,9%-os volt a kínai GDP növekedés, amely felülmúlta a 3,3%-os elemzői várakozást, valamint előrelépést jelentett a második negyedéves gyenge, mindössze 0,4%-os bővüléstől. Az ázsiai szuperhatalom gazdaságát továbbra is lassítja az ország Zéró Covid stratégiája, azonban az utóbbi hónapokban közzétett adatok alapján javulás tapasztalható az ipari termelés és a lakossági fogyasztás terén is.

Minden jel arra mutat, hogy szeptember után ismét közbelépett a BoJ és devizát adott el a japán jen erősítésének érdekében. A jegybank pénteken és ma is jelentős turbulenciát okozott a jen piacán, amelyet először a 152-es USD/JPY szinten vehetett meg. Jelenleg egyik BoJ tisztviselő sem ismerte el az intervenció tényét, miközben a Monetáris Tanács a héten ül össze megbeszélni a központi bank következő lépését, illetve politikáját.

Romlott a japán feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index októberben a korábbi 50,8 pontról 50,7-re. Ez 2021 januárja óta a legkevésbé derűs eredmény a mérésben. A szolgáltatószektor beszerzésimenedzser-indexe azonban 52,2 pontról 53,0-ra javult, amelyet elsősorban a külföldi turisták beengedése okozott. A kompozit index összességében javulni tudott, 51,0-ról 51,7-re.

Határidős piacok

Emelkedést mutatnak az amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben