Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rekordgyorsaságú bukás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 21.   09:19

Lemondott a brit miniszterelnök Mindössze 44 nap után lemondott Liz Truss. Ezzel ő lett a legrövidebb ideig hivatalban lévő brit miniszterelnök. Az elmúlt napokban egyre nagyobb nyomás nehezedett rá rövid, de botrányokban bővelkedő...

Lemondott a brit miniszterelnök

Mindössze 44 nap után lemondott Liz Truss. Ezzel ő lett a legrövidebb ideig hivatalban lévő brit miniszterelnök. Az elmúlt napokban egyre nagyobb nyomás nehezedett rá rövid, de botrányokban bővelkedő pályafutása miatt. A pártelnöki tisztségről azonnali hatállyal lemondott, miniszterelnökként pedig addig hivatalban marad, míg ki nem nevezik utódját, amire várhatóan jövő héten kerül sor. Lemondásával párhuzamosan egyből megindultak a találgatások utódja személyéről. A legesélyesebb Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszter, aki végig versenyben volt Liz Truss-szal a miniszterelnöki címért. Ugyanakkor — bár erre meglehetősen kicsi az esély — Boris Johnson visszatérése sem zárható ki teljesen, aki nyaralását megszakítva azonnal visszatért a szigetországba.


Szivárognak a hírek az EU csúcsról, ahol a gázellátás a fő téma. A közös gázbeszerzés várhatóan csak önkéntes alapú lesz, és ha egy későbbi megállapodás keretében lesz is gázár sapka, az nem fog a hosszútávú szerződésekre vonatkozni. Mindkét kivétel elsősorban Orbán Viktor kérésére kerülhetett bele a megállapodásba.


A brit jegybank bejelentette az eszközértékesítés részleteit. Az év végéig 6 milliárd font értékben fog értékesíteni. Erre nyolc azonos méretű, 750 millió font értékű aukció keretében kerül sor november 1. és december 8. között. Az értékesítésen kívül lejáró eszközök miatt is csökkenni fog majd a jegybank mérlegfőösszege.

Tovább szigorít az Egyesült Államok

Az USA új exportellenőrzéseket vezethet be, hogy korlátozza Kína hozzáférését a legjelentősebb feltörekvő számítástechnikai technológiákhoz. Az értesülések szerint a korai szakaszban lévő egyeztetések a kvantumszámítástechnikára és a mesterséges intelligenciára összpontosítanak.


Lisa Cook, a Fed kormányzótanácsának tagja arról beszélt, hogy az infláció valószínűleg folyamatos kamatemeléseket igényel, majd egy ideig a monetáris szigor fenntartását. Patrick Harker, a philadelphiai Fed elnöke szerint a idén valószínűleg jóval 4% fölé emelik az irányadó kamatlábat, és ott is tartják. A piac 2023 első felében 5%-os csúcsot áraz.

Magas maradt az infláció Japánban

Maradt az augusztusi 3,0%-os mértékkel megegyező éves alapú infláció Japánban a frissen megjelent szeptemberi mérés szerint. A 8 éves szinten lévő fogyasztói árnövekedést elsősorban az élelmiszerárak és az energiaárak fűtötték. A maginfláció is elérte a 3,0%-ot a korábbi 2,8%-ról, ezzel már hatodik hónapja van a jegybank 2%-os célja felett, illetve 1991 óta nem volt ilyen magasan. Az CPI-vel kapcsolatos elemzői várakozás 2,9% volt, míg a maginflációval kapcsolatos 3,0%.


Lezárták a 13 milliós Hszian városának bizonyos részeit, miután koronavírusos eseteket találtak a hatóságok. A lezárt területeken egy hétig nem lehet elhagyni az otthonaikat a lakóknak, míg a város központi részein megelőző intézkedéseket vezetnek be.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.
Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben